Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κ Κόσμος

Το ακριβότερο βάζο του κόσμου κοστίζει 5,4 εκατ. ευρώ!

Κινεζικό βάζο, η αξία του οποίου εκτιμάτο από 500 έως 800 ελβετικά φράγκα (430-690 ευρώ), πωλήθηκε στο ποσό ρεκόρ των 5 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (4,3 εκατομμυρίων ευρώ), ανακοίνωσε ο οίκος Genève-Enchères.

 

"Αυτή είναι η τιμή κατακύρωσης, στην οποία πρέπει να προστεθεί η προμήθεια, δηλαδή συνολικά 6,08 εκατ. ελβετικά φράγκα" (5,4 εκατ. ευρώ) για τον αγοραστή, έναν λάτρη της ασιατικής τέχνης, δήλωσε ο πλειστηριαστής Ολιβιέ Φισό.

Η τιμή είναι 10.000 φορές μεγαλύτερη από την εκτίμηση που αναγραφόταν στον κατάλογο. Σύμφωνα με τον κατάλογο της δημοπρασίας, το βάζο έχει ύψος 60 εκατοστών, παρουσιάζει τρεις μπλε δράκους σε κίτρινο φόντο και χρονολογείται στις αρχές του 20ού αιώνα αλλά φέρει μια αμφίβολης γνησιότητας σφραγίδα της εποχής Σιανλόνγκ του 18ου αιώνα.

 

Οι δυο ενδιαφερόμενοι για το βάζο επιδόθηκαν σε έναν αγώνα για την απόκτησή του γιατί πίστευαν ότι το βάζο χρονολογείτο στον 18ο αιώνα, σύμφωνα με τον πλειστηριαστή. "Έχω την τάση να είμαι επιφυλακτικός στις εκτιμήσεις μου", πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι είναι δύσκολο το αντικείμενο να εκτιμηθεί με ακρίβεια.

Ο αγοραστής ήταν στην αίθουσα, ενώ ο ανταγωνιστής του πλειοδοτούσε τηλεφωνικά.

Το βάζο περιλαμβανόταν σε μια συλλογή ασιατικής τέχνης στη Γενεύη, της οποίας τα 50 κομμάτια διασκορπίστηκαν σε δημοπρασίες.

Σύμφωνα με τον Φισό, πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που κατακυρώθηκε αντικείμενο που δημοπρατείται στη Γενεύη εκτός από κοσμήματα και ρολόγια.

Το προηγούμενο ρεκόρ αυτού του οίκου δημοπρασιών ήταν ένας ορειχάλκινος Βούδας που πωλήθηκε 550.000 ελβετικά φράγκα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα