Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κ Κόσμος

Δημοψήφισμα με βία και τρομοκρατία στην Καταλονία

Εικόνες άγριας καταστολής και τρομοκρατίας πολιτών σημάδεψαν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, στην Ισπανία. Aστυνομικές δυνάμεις φαίνονται σε δεκάδες βίντεο να ξυλοκοπούν αδιακρίτως ανθρώπους χωρίς να προκαλούνται, να καταστρέφουν εκλογικά τμήματα και να αρπάζουν κάλπες.

 

Ο αριθμός των τραυματιών έχει φτάσει τους 844, σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση.Οι κάλπες έκλεισαν και ανακοινώνονται τα πρώτα αποτελέσματα που θα αξιολογηθούν από επιτροπή ειδικών.

 

"Εντυπωσιακή" είναι η απουσία καταδικαστικών δηλώσεων εκ μέρους της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Ενδεικτικό είναι πως με το κλείσιμο των καλπών και μετά από ώρες βιαιοτήτων και εικόνων που προκαλούν σοκ, η μοναδική δήλωση καταδίκης ευρωπαίου ηγέτη προερχόταν από τον βέλγο πρωθυπουργό, Σαρλ Μισέλ.


Ραχόι: Δεν έγινε ποτέ δημοψήφισμα

"Η δημοκρατία μας είναι ανεκτική αλλά και αυστηρή, πρέπει να προστατεύσουμε τον νόμο και την Ισπανία" δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι σε διάγγελμά του. "Το δημοψήφισμα είχε στόχο να καταστρέψει το Σύνταγμά μας, χωρίς να λάβει υπόψη τη γνώμη των άλλων Ισπανών" είπε και σημείωσε: "Αυτό το δημοψήφισμα δεν έγινε ποτέ".

 

Τόνισε πως "οι αστυνομικοί έκαναν τη δουλειά τους".

Ευχαρίστησε δε την Ευρωπαϊκή Ένωση και την διεθνή κοινότητα για την στήριξή τους.

Τουλάχιστον 844 άνθρωποι τραυματίσθηκαν, ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση. 

Εκπρόσωπος είπε πως, απ' όσα γνωρίζει, δύο άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, ένας άνδρας που υπέστη έμφραγμα στη διάρκεια επέμβασης της αστυνομίας στη Λερίντα, περίπου 150 χλμ. δυτικά της Βαρκελώνης, και ένα πρόσωπο που έχει τραυματισθεί στο μάτι. 

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε  πως έχουν τραυματισθεί εννέα αστυνομικοί και τρεις πολιτοφύλακες.

Η αστυνομία προσπάθησε να διώξει τους ψηφοφόρους με πλαστικές σφαίρες και χρήση βίας ακόμα και απέναντι σε ηλικιωμένους και παιδιά, ενώ αστυνομικοί μπήκαν σε εκλογικά κέντρα, προκάλεσαν καταστροφές και με τη χρήση γκλομπ κατάσχεσαν ψηφοδέλτια και κάλπες. 

nooz.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα