Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Εξαιρούνται της υδροτότησης του φράγματος Χαβρία 3 Δήμοι της Χαλκιδικής

Με έγγραφο, το οποίο συνυπογράφουν οι Δήμαρχοι Ν. Προποντίδας Μ. Καρράς, Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά και Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας και αποστέλλουν στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον Υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή, στον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, στον Υφυπουργό Εσωτερικών Μακεδονίας -Θράκης Σταύρο Καλαφάτη, στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, στον Αντιπεριφερειάρχη Ιωάννη Γιώργο, καθώς και στους βουλευτές του νομού: Γιώργο Βαγιωνά, Κυριακή Μάλαμα και Απόστολο Πάνα εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την εξαίρεση των Δήμων τους από τον μέχρι τώρα σχεδιασμό διαχείρισης του πόσιμου ύδατος του φράγματος Χαβρία με βάση ανεπίσημες πληροφορίες και δημοσιεύματα στο διαδίκτυο.


Οι τρείς Δήμαρχοι στην επιστολή τους αναφέρουν τα εξής:


"Αξιότιμοι κύριοι,
το φράγμα του Χαβρία είναι ένα έργο πνοής για την περιοχή της Χαλκιδικής, το οποίο σχεδιάστηκε με απώτερο σκοπό την επίλυση του προβλήματος λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές περιοχές του Νομού, ήτοι Δήμοι Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας.


Όμως, βάσει ανεπίσημων πληροφοριών από διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες, διαπιστώνουμε ότι οι εν λόγω περιοχές του Ν. Χαλκιδικής που αντιμετωπίζουν ουσιαστικά προβλήματα ανεπάρκειας πόσιμου ύδατος, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες οπότε και ο πληθυσμός τους δεκαπλασιάζεται, είτε δεν συμπεριλαμβάνονται καν στον μέχρι τώρα σχεδιασμό (π.χ. Ν. Καλλικράτεια, Ν. Τρίγλια, Ν. Μουδανιά, Χανιώτη, Πευκοχώρι, Παλιούρι, Βουρβουρού, κλπ) είτε σύμφωνα με αυτόν, θα εξυπηρετηθούν σε επόμενες φάσεις κατασκευής μελλοντικά (Α2 και Β φάση).


Επιπλέον και βάσει των ανωτέρω αναφερθέντων ανεπίσημων πληροφοριών μας, οι εγκεκριμένες μελέτες των έργων διανομής της πρώτης (Α1) φάσης κατασκευής, περιλαμβάνουν δίκτυα μεταφοράς πόσιμου νερού, τα οποία ενδεχομένως δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των επόμενων φάσεων κατασκευής (π.χ. ανεπαρκείς διατομές, κλπ).


Θα πρέπει, εδώ, να επισημάνουμε ότι η από τον Ιούνιο του 2020 πρόσφατη δημοπράτηση του Δημόσιου Διεθνή Διαγωνισμού με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για την ανάθεση σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα μέσω του ΕΣΗΔΗΣ για την “Υλοποίηση Φράγματος Χαβρία Χαλκιδικής, Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και Δικτύων, με Σ.Δ.Ι.Τ. - Α’ ΦΑΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ”, από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, είναι μια αρχή όμως προς λάθος κατεύθυνση, αφού αντί να καλύπτονται οι ανάγκες των πολυπληθέστερων και τουριστικότερων Δήμων της Χαλκιδικής, το συλλεγόμενο ύδωρ θα φτάσει μέχρι τα όρια του Δήμου Πολυγύρου, και έτσι δεν θα επιλυθεί κανένα από τα προβλήματα υδροδότησης που αντιμετωπίζουν οι περιοχές των Δήμων μας.


Ως εκ τούτου, παρακαλούμε για την ολοκληρωμένη και κατ' ιδίαν ενημέρωσή μας σχετικά με το σχεδιασμό των έργων που αφορούν τους Δήμους Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας."


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα