Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

Βραβευμένη ουκρανική ταινία για το Άγιον Όρος -VIDEO-

Τον μοναδικό πνευματικό πλούτο και τα απαράμιλλα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία και κειμήλια της μοναστικής κοινότητας του Αγίου Όρους παρουσιάζει με καθηλωτικό τρόπο η ταινία του Ουκρανού σκηνοθέτη Αλεξάντερ Ζαπορόσενκο «Αδάμ, πού ει;» (ή «Πού είσαι, Αδάμ;»), που θα αρχίσει να προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 14 Απριλίου.

Η ταινία τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ στο πλαίσιο της σταθερής υποστήριξης του οργανισμού σε δράσεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες προβάλουν διεθνώς το πολυποίκιλο ελληνικό τουριστικό προϊόν και προωθούν τις ειδικές μορφές τουρισμού που προσφέρει η χώρα μας και ειδικότερα τον θρησκευτικό-προσκυνηματικό τουρισμό.

Το «Αδάμ, πού ει;» είναι μία βιωματική ταινία που εισάγει τον θεατή στην πολύμορφη καθημερινή ζωή της Μονής Δοχειαρίου, ενός από τα παλιότερα μοναστήρια της χερσονήσου του Άθω. Από την αρχή, ο Θεός καλεί σε μετάνοια τον πεπτωκότα Αδάμ λέγοντάς του, «Αδάμ, πού είσαι;» και στη συνέχεια ο φακός «αιχμαλωτίζει» στιγμές της καθημερινότητας, γεμάτες με αυθεντικούς χαρακτήρες και καθημερινούς αγιασμένους ήρωες που ζουν απελευθερωμένοι από τις πολύπλοκες προτεραιότητες που επιβάλει ο φιλόϋλος σύγχρονος πολιτισμός. Αυτό που αναδύεται είναι μια φευγαλέα ματιά στην παράλληλη ύπαρξη μιας ευημερούσας μοναστικής κοινότητας, στην καρδιά του 21ου αιώνα.

Το φιλμ αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ζαπορόσενκο, ο οποίος ήταν ήδη έμπειρος ως διευθυντής φωτογραφίας σε σειρά ντοκιμαντέρ. Το έναυσμα για τη δημιουργία του δόθηκε το 2006, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του εμπνευστή της ιδέας και παραγωγού, Ουκρανού πρωτοδιάκονου Αλεξάντρ Πλίσκα, με τον καθηγούμενο της Μονής, Γρηγόριο Ζουμή. Τα γυρίσματα διήρκεσαν από την Άνοιξη του 2015 μέχρι το Φεβρουάριο του 2019 και από αυτά συγκεντρώθηκε υλικό συνολικής διάρκειας 80 ωρών.

Έως σήμερα, η ταινία έχει αποσπάσει το 1ο βραβείο στο XVII Διεθνές Φεστιβάλ Ορθόδοξου Κινηματογράφου «Pokrov» (2019), ήταν υποψήφια για το βραβείο κοινού στα Εθνικά Βραβεία της Ουκρανίας και στο Tallinn Black Nights Film Festival (PÖFF), ενώ συμμετείχε επίσης στα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ «Window to Europe» (Ρωσία) και Κρακοβίας (Πολωνία). Με αφορμή την επικείμενη έναρξη της προβολής της στο ελληνικό κοινό, η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, δήλωσε: «Είμαι πολύ περήφανη για την αιγίδα που δίνουμε από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού σε αυτή την εξαίρετη βιωματική ταινία. Για τον ΕΟΤ οι θρησκευτικοί-προσκυνηματικοί ταξιδιωτικοί προορισμοί και η συστηματικότερη προβολή της πλούσιας άυλης θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελούν μέρος της στρατηγικής μας για την ανάδειξη αλλά και την αναζήτηση της γνώσης και της πνευματικής µας ταυτότητας».

Σημειώνεται ότι η ταινία έχει διανεμηθεί από την Enorama Distribution Films σε περισσότερες από 20 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, καθώς επίσης στην Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία.

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα