Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024

Απο Δευτέρα σε ρυθμούς covid για τα προγραμματισμένα χειρουργεία!

Άρθρο του Δημήτρη Ευαγγελινού, Μαιευτήρα Χειρουργού Γυναικολόγου MD-PhD Διδάκτωρ Πανεπιστήμιου (Δ.Π.Θ)

 

Από Δευτέρα αρχίζουν τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία σε δημόσιες και ιδιωτικές κλινικές. 

Σταδιακά θα επανέρχεται σε ομαλότερους ρυθμούς το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι ιδιωτικές κλινικές. παραμένοντας όμως σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για τον νέο κορονοϊό .

Όλοι οι ασθενείς που θα έχουν προγραμματισμένο χειρουργείο, θα εξετάζονται για COVID-19, πριν την εισαγωγή τους στο Νοσοκομείο, σε επίπεδο προεγχειρητικού ελέγχου με την με μέθοδο PCR και μόνο.

Το θεμα που προκύπτει και θα το αντιμετωπιζουν καθημερινά οι ασθενείς του κάθε Νομού όλης της χώρας είναι το που θα γίνεται ο έλεγχος αυτός!!!

 

Το νοσοκομείο του κάθε επαρχιακού νομού καθώς και τα τριτοβάθμια θα δικαιολογούν την δαπάνη ελέγχου μόνο για τις εισαγωγές που αφορούν το δικό τους Νοσοκομείο. Ασθενείς π.χ. του Νομού ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ η του νομού Κιλκίς η της Κατερίνης, που θα έχουν προγραμματίσει χειρουργείο σε άλλο Νομό δεν θα τους καλύπτει για την εξέταση το Νοσοκομείο της περιοχής τους γιατι δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει την δαπάνη παρά μόνο για τις περιστατικά που αφορούν τις δικές τους εισαγωγές.

Με εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας, επιτρέπει να ξεκινήσουν από την Δευτέρα 4/5/20 τα τακτικά χειρουργεία σε ποσοστό 50% των περσινών επεμβάσεων.

 

Όμως, ταυτόχρονα εισάγει την υποχρέωση του ασθενούς, και σωστά, να έχει προσκομίσει πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος σε τεστ PCR του COVIT-19, την προηγούμενη ημέρα της εισαγωγής στο νοσοκομείο ή στην ιδιωτική κλινική. Όπως εύκολα μπορεί να γίνει κατανοητό ότι, αυτό θα προκαλέσει τρία προβλήματα:

1: Η ταλαιπωρία του ασθενούς, με την μετάβαση στο νοσοκομείο αναφοράς για να κάνει το τεστ, να περιμένει από μια έως τέσσερις ημέρες το αποτέλεσμα και μετά να ξαναπάει στο νοσοκομείο, όπου θα κάνει την επέμβαση.

2. Η μεγάλη επιβάρυνση των μονάδων αναφοράς για την διενέργεια των τεστ, που θα κάνει ακόμη πιο ακριβό το τεστ στις ιδιωτικές μονάδες και περισσότερο χρόνο για να ληφθεί το δείγμα και να βγει το αποτέλεσμα.

3. Το κόστος για τον ασθενή και την οικογένειά του, που θα πραγματοποιήσουν την επέμβαση στις ιδιωτικές κλινικές, λόγω αδυναμίας των δημόσιων νοσοκομείων, που θα μεγαλώσει λόγω της ακύρωσης για δύο μήνες των τακτικών χειρουργείων και λόγω της πραγματοποίησης μόνο του 50% του αριθμού των αντίστοιχων περσινών, όπως λέει το υπουργείο στη ίδια εγκύκλιο.

 

Αλήθεια, εκείνα τα πεντακόσια διμελή συνεργεία, που θα συγκροτούσε η κυβέρνηση για να παίρνουν δείγματα στο σπίτι, και θα βοηθούσε αποφασιστικά στην διάδοση του ιού και θα έλυνε και το νέο πρόβλημα, που βρίσκονται; Αφού το δημόσιο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των τακτικών χειρουργείων και το τεστ γίνεται υποχρεωτικό, γιατί δεν καλύπτει την δαπάνη του τεστ, για να κρατήσει χαμηλά και το κόστος τους;

 

Επειδή το θέμα ειναι αρκετά σοβαρό πρέπει το υπουργείο να δει το θέμα ξανά η ταλαιπωρία των ασθενών θα είναι τεράστια αν δοθεί λύση στο θέμα εγκαίρως!! 

1. Το Νοσοκομείο του κάθε Νομού σε όλη την χώρα να εξυπηρετεί τον πληθυσμό που καλύπτει. 

2. Η εξέταση εφόσον και σωστά είναι υποχρεωτική να καλυφθεί απο τα ταμεία όπως όλες η απαραίτητες εξετάσεις προεγχειρητικού ελέγχου!!

 

Σε προσωπική επικοινωνία που είχα για το θέμα αυτό, με τον Διοικητή του Χαλκιδικής, Κωνσταντίνο Δελελούδη, ενώ ήταν θετικός και με χαρά  να δει το θέμα  ,μου απάντησε την  επομένη της ερώτησης,  πως είχε επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας και του είπαν  πως δεν θα μπορεί ως νοσοκομείο να δικαιολογήσει την δαπάνη πάρα μόνο για τις εισαγωγές του Νοσοκομείου Χαλκιδικής. Άρα το ίδιο θα ισχύει για όλη την χώρα.

 

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα