Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2026

Π Πολιτισμός

Το έθιμο της Λαμπαδηφορίας αναβίωσε σε Σάρτη και Συκιά -VIDEO-

Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Σάρτης «Η Αφησιά» αναβίωσαν παραμονή της εθνική επετείου, το έθιμο της Λαμπαδηφορίας που έχει τις ρίζες του στις Αλησμόνητες πατρίδες και που οι κάτοικοι της Αφησιάς τηρούσαν ευλαβικά παραμονές του Ευαγγελισμού.

 

Το έθιμο αυτό το είχαν σε πολλές περιοχές των παραλίων της Μικράς Ασίας οι Έλληνες, με μικρές παραλλαγές σε κάθε περιοχή.

 

Παιδιά και νέοι της Συκιάς και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου "τα Συκιωτάκια" έδωσαν ραντεβού στο παλιό Δημοτικό Σχολείο και με αναμμένες δάδες και φαναράκια στα χέρια και την ελληνική σημαία περιδιάβηκαν τους δρόμους του χωριού ψάλλοντας ύμνους του Ευαγγελισμού και τραγουδώντας εμβατήρια για την εθνική επέτειο.  

📘 Το βιβλίο του Ιωάννη Βογιατζή «Εκθέσεις στον ήλιο» παρουσιάζεται το Σάββατο 24 Ιανουαρίου στις 19.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Τρίγλιας. Την παρουσίαση διοργανώνουν ο Δήμος Νέας Προποντίδας και οι Εκδόσεις "Αρμός".

🎭 Το θεατρικό έργο «Η Πόρνη από πάνω» του Αντώνη Τσιπιανίτη ανεβαίνει στη Νέα Τρίγλια, στο πλαίσιο πολιτιστικής εκδήλωσης που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαιοχωρίων. Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε δύο βραδιές, το Σάββατο 31 Ιανουαρίου και την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Τρίγλιας.

🎭 Η εφηβική θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου "Ο Φάρος" παρουσιάζει το έργο "Η φάρμα των ζώων" του Τζορτζ Όργουελ, σε σκηνοθεσία Μίνας Βλαστού, το Σάββατο 24, την Κυριακή 25 και Δευτέρα 26 Ιανουαρίου στις 20.30, στο Δημοτικό θέατρο Ν. Μουδανιών.

 


booked.net

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα