Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

Δωρεάν εκδηλώσεις στους αρχαιολογικούς χώρους στο Δήμο Αριστοτέλη - Δείτε το πρόγραμμα και συμμετέχετε

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει και φέτος, από τις 25 έως τις 28 Μαΐου σε όλη τη χώρα, την επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους. Στο Δήμο Αριστοτέλη έχουν προγραμματιστεί τρεις σημαντικές δράσεις που αξίζει κανείς να συμμετέχει και να γνωρίσει από κοντά τον αρχαιολογικό θησαυρό της περιοχής!

 

Περίπατος στην Αρχαία Άκανθο


Μέσα από μια δίωρη διαδρομή και ακολουθώντας το καλντερίμι του παλιού χωριού της Ιερισσού, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τη χλωρίδα της περιοχής και τα οικοδομικά λείψανα της αρχαίας Ακάνθου. Ξεκινώντας από την πεδιάδα, θα ανεβούμε στους λόφους του παλιού χωριού, εκεί όπου από τη μια πλευρά δεσπόζει η εκκλησία της Θεοτόκου και από την άλλη το αρχαίο τείχος, χαρακτηριστικά δείγματα δυο διαφορετικών φάσεων κατοίκησης της περιοχής. Περπατώντας στο φρύδι του λόφου, όπου διαγράφεται η πορεία της οχύρωσης, θα φτάσουμε στη θέση Αλώνια, όπου ανασκάφηκε ο άγνωστος σε πολλούς εκατόμπεδος ναός της Ακάνθου. Η μοναδική θέα προς τον Ακάνθιο κόλπο και την κορυφή του Αγίου Όρους θα εντυπωσιάσει τους επισκέπτες κάθε ηλικίας.

Ημερομηνία εκδήλωσης: 25-28 Μαΐου 2017 (25 & 26 κατόπιν συνεννόησης με σχολεία)

Ώρα εκδήλωσης: 09:00-14:00

Σημείο συνάντησης: 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιερισσού

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 23770 23578 (Ο. Νασιώκα)

 

Στάγειρα: Τόπος και τοπίο

Δράση στον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Σταγείρων, στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, με τίτλο «Στάγειρα: Τόπος και τοπίο». Την Πέμπτη, 28/5, από τις 09:00 έως τις 12:00 θα πραγματοποιηθούν οργανωμένες περιηγήσεις ομάδων μικρών μαθητών και την Κυριακή, 28/5, από τις 09:30 έως τις 13:00 περιηγήσεις ομάδων ενηλίκων επισκεπτών.

Στόχος της δράσης είναι η παρουσίαση της χλωρίδας του αρχαιολογικού χώρου μέσα από τα κείμενα της αρχαίας γραμματείας καθώς και ο διάλογος του δομημένου-πολιτιστικού περιβάλλοντος με το ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τοπίο.

Κάθε περιήγηση θα διαρκεί περίπου μία έως μιάμιση ώρα. Οι διαδρομές είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε οι επισκέπτες να απολαμβάνουν τόσο το δασωμένο τοπίο, όσο και τις αρχαιότητες που αναδεικνύονται μέσα από αυτό. Κατά τη διάρκεια των οργανωμένων ξεναγήσεων, ενήλικες και παιδιά θα ενθαρρυνθούν να μιλήσουν, να αγγίξουν και να «διαβάσουν» τις αρχαιότητες σε μια προσπάθεια να μετατραπούν οι σιωπηλές πέτρες σε αφηγητές ιστοριών.

Οι συναντήσεις θα γίνονται στο κτίριο υποδοχής επισκεπτών στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Εκτός από την ελληνική, θα υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης στην αγγλική και γαλλική γλώσσα.

Σημείο συνάντησης: κτίριο υποδοχής επισκεπτών στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων Σταγείρων στην Ολυμπιάδα Δήμου Αριστοτέλη

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό : 6974 407516 (Κ. Παπαστάθης)

 

Στης πόλης το χαμάμ...

Την Κυριακή 28 Μαΐου 2017  και ώρα 11:00-14:00 θα πραγματοποιηθεί δράση με τίτλο «Στης πόλης το χαμάμ».  Πρόκειται για περιήγηση στον μεσαιωνικό οικισμό των Σιδηροκαυσίων από τον πύργο του Μαντέμ-Αγά στο αναστηλωμένο οθωμανικό λουτρό. Θα γίνει ξενάγηση στο χαμάμ, περιγραφή της λειτουργίας του στον καθημερινό βίο και της σημασίας του για τον οικισμό.

Σημείο συνάντησης: Πάρκο Αριστοτέλη, Τ.Κ. Σταγείρων, Δήμου Αριστοτέλη, ΠΕ Χαλκιδικής

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2310 285163 (ΕΦΑ Χαλκιδικής & Αγ. Όρους, Ά. Γουματιανός,  Α. Καπανδρίτη).

halkidikinews.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα