Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

Του Αϊ Γιωργιού στα Ν. Φλογητά - ΦΩΤΟ-

Η μνήμη του Αγίου Γεωργίου, προστάτη των Νέων Φλογητών, τιμήθηκε το Σαββατοκύριακο. Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός και σήμερα το πρωί, ανήμερα της εορτής, πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια ακολούθησε η λαμπρή περιφορά της ιερής εικόνας στους δρόμους του χωριού με τη συνοδεία δεκάδων πιστών. 

 

Ο Τροπαιοφόρος Άγιος Γεώργιος τιμάται ανελλιπώς 90 και πλέον χρόνια, από τότε που οι πρώτοι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στο συγκεκριμένο τόπο και ίδρυσαν το χωριό.

Ο χρόνος κύλησε αδυσώπητα, άλλαξαν πάρα πολλά, ένας-δύο άνθρωποι βρίσκονται εν ζωή σήμερα, κατασκευάστηκε νέος ιερός ναός(1951), άλλαξε εντελώς η εικόνα του χωριού(αρχιτεκτονικά στοιχεία, οδοποιία κτλ), απουσιάζουν οι εκδηλώσεις των δύο Αδελφοτήτων του χωριού(Αδελφότητες Αθηνών & Θεσσαλονίκης). Αυτό όμως που παραμένει χαρακτηριστικό και αναλλοίωτο των υπερενενηντάχρονων εκδηλώσεων είναι η παρουσία της μοναδικής εικόνας του Αγίου, την οποία οι πρώτοι Φλογηταινοί έφεραν μαζί τους το 1924, αφήνοντας πίσω τους τα χώματα της Αγιοτόκου και Αγιοτόπου Καππαδοκίας. Ιερό αντικείμενο, το οποίο συνδέει γενιές και γενιές ευλαβών ανθρώπων, μνημείο πίστης και απόδοσης τιμής προς τον πολιούχο Άγιο. Ενδεικτικό της βαθειάς πίστης εκείνων των ανθρώπων προς το Θεό είναι ότι προτίμησαν να μεταφέρουν μαζί τους στο μακρύ ταξίδι τα εικονίσματα, αφήνοντας πίσω είδη πρώτης ανάγκης, που πιθανόν τους ήταν πιο απαραίτητα.

Τα παλαιότερα χρόνια η γιορτή του Αγίου Γεωργίου αποτελούσε πολύ σημαντικό γεγονός για τους απανταχού Φλογηταινούς. Έτσι διοργανώνονταν εκδρομές-αποστολές τόσο από την Αθήνα όσο και από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου οι «ξενιτεμένοι» να βρεθούν στην ιδιαίτερα πατρίδα και να συνεορτάσουν τη μνήμη του προστάτη του χωριού. Προς τιμήν τους πραγματοποιούνταν διάφορες εκδηλώσεις.

 

του Βάιου Μαυρίδη
halkidikinews.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα