Νίκη δια πυρός και σιδήρου κατέγραψε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία μεταξύ άλλων καταργεί τον θώκο του πρωθυπουργού και μεταφέρει τις σημαντικότερες εξουσίες στα χέρια του προέδρου. Το "ναι" επικράτησε του "όχι" με οριακή διαφορά.
Στο 51,34% ανέρχεται το ποσοστό του "ναι" μετά την καταμέτρηση του 99% των ψήφων, μεταδίδουν τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Το "ναι" επικράτησε με ποσοστά περίπου 2,5 % μικρότερα από αυτά που προέβλεπε ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων. Αυτό δεν ήταν σίγουρα το ιδανικά επιθυμητό αποτέλεσμα που θα ικανοποιούσε τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά η αναθεώρηση και το προεδρικό σύστημα στην Τουρκία είναι πλέον γεγονός.
Εντυπωσιακή ήταν και η συμμετοχή των ψηφοφόρων που ξεπέρασε το 85%.
Τί ζητά η ΕΕ από την Τουρκία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να επιδιώξει την «ευρύτερη δυνατή εθνική συναίνεση» μετά τη νίκη με οριακό προβάδισμα του «ναι» στο δημοψήφισμα το οποίο δίνει υπερεξουσίες στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Λαμβανομένης υπόψη της μικρής διαφοράς και των βαθιών συνεπειών του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καλούμε (...) τις τουρκικές αρχές να επιδιώξουν την ευρύτερη δυνατή εθνική συναίνεση στην εφαρμογή της», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκας Μογκερίνι και του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.
Η τουρκική αντιπολίτευση φοβάται ότι η χώρα οδεύει σε μια αυταρχική παρέκκλιση μετά το δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου θεωρεί αμφισβητούμενο.
Ο πρόεδρος Ερντογάν έθεσε τις σχέσεις με την ΕΕ στο επίκεντρο της εκστρατείας του, κατηγορώντας επανειλημμένα τις Βρυξέλλες για την απουσία προόδου στις διαπραγματεύσεις για την εισδοχή της Τουρκίας και εξακοντίζοντας τον χαρακτηρισμό «ναζί» προς τη Γερμανία και την Ολλανδία διότι απαγόρευσαν προεκλογικές συγκεντρώσεις των τουρκικών κοινοτήτων στο έδαφός τους.
«Η αναθεώρηση του Συντάγματος, και ειδικά η πρακτική εφαρμογή τους, θα αποτιμηθούν από τη σκοπιά των υποχρεώσεων της Τουρκίας ως κράτους υποψήφιου προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και (κράτους) μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης», προστίθεται στην ανακοίνωση των Γιούνκερ, Μογκερίνι και Χαν.
«Προτρέπουμε την Τουρκία να λάβει υπόψη της τις ανησυχίες και τις προτάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», συνεχίζει η ανακοίνωση.