Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κ Κόσμος

Μεξικό: Φονικός σεισμός 7,1 Ρίχτερ - 149 οι νεκροί

Φονικός σεισμός 7,1 Ρίχτερ συγκλόνισαν την Τρίτη το κεντρικό Μεξικό, καθώς ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της χώρας στους 149, ενώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αυξηθεί, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμών στα δεκάδες κτήρια που έχουν καταρρεύσει.


Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και 21 παιδιά, μαθητές ενός δημοτικού σχολείου που κατέρρευσε στην Πόλη του Μεξικού. Εκτός από τα παιδιά, από τα συντρίμμια του τετραώροφου σχολείου Enrique Rebasmen, ανασύρθηκαν νεκροί και τέσσερις ενήλικες. Την ίδια ώρα 11 άλλοι μαθητές διασώθηκαν, ενώ γίνεται λόγος για τουλάχιστον 28 αγνοούμενους μόνο στο σχολικό αυτό κτήριο που δεν υπάρχει πια.

Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που πιστεύεται ότι προκάλεσε την ενεργοποίηση του ηφαιστείου Ποποκατεπέτλ με αναφορές να μιλούν για κατάρρευση εκκλησίας κατά τη διάρκεια Θείας Λειτουργίας με αποτέλεσμα 15 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο είναι πιθανόν τα θύματα από τον ισχυρότατο σεισμό να φτάσουν τα 1.000 ενώ οι επιστήμονές του εξέδωσαν και «κόκκινο» συναγερμό για τις οικονομικές επιπτώσεις της δόνησης. Μετά τη δόνηση των 7,2 Ρίχτερ για την οποία δεν έχει ξεκαθαριστεί αν είναι ο κύριος σεισμός ή μετασεισμός των 8,2 Ρίχτερ της 7ης Σεπτεμβρίου, καταγράφηκαν άλλες 11 δονήσεις με τη μεγαλύτερη να είναι της τάξης των 4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.



Το μεγαλύτερο τίμημα μέχρι στιγμής το έχει πληρώσει η πολιτεία Μορέλας στην οποία 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στους 36 ανέρχονται οι νεκροί στην Πόλη του Μεξικό, 9 στην πολιτεία Μεξικό και 29 στην πολιτεία Πουέμπλα.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο πρόεδρος του Μεξικό Ενρίκε Πένα Νιέτο κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να δείξουν ψυχραιμία. Τόνισε ακόμη ότι είναι πολλοί αυτοί που θα χρειαστούν βοήθεια αλλά σε πρώτη φάση οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στον εντοπισμό τυχόν εγκλωβισμένων και την φροντίδα των τραυματιών. Σύμφωνα με τον ίδιο το 40% της Πόλης του Μεξικό και το 60% της πολιτείας Μορέλο δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα