Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Χαλκιδική: Μηνύματα για την Εθνική Επέτειο

Σε μήνυμά του για την Εθνική Επέτειο του 1821 ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Ιωάννης Γιώργος αναφέρει:

"200 Χρόνια Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας, 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, που υπήρξε σταθμός στην Ιστορία του Νεότερου Ελληνισμού και οδήγησε στη δημιουργία του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, αλλά και ταυτόχρονα ένα κορυφαίο γεγονός για την σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης.

Η Ελληνική Επανάσταση αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και όλου του κόσμου και το μήνυμά της δίνει δύναμη σε περιόδους δοκιμασίας : ο διχασμός οδηγεί σε ολέθρια αποτελέσματα ενώ όσες φορές πορευθήκαμε ενωμένοι, μεγαλουργήσαμε.

Σε αυτή την επετειακή χρονιά του 2021, θα κληθούμε όχι μόνο να τιμήσουμε την ιστορία και τις αξίες που οδήγησαν στη σημερινή Ελλάδα, ένα κράτος σύγχρονο και δημοκρατικό, αλλά και με αλληλεγγύη και ομοψυχία να οικοδομήσουμε μια καλύτερη Ελλάδα για τις επόμενες γενιές και να οραματιστούμε την πορεία μας για το μέλλον.

Την 25η Μαρτίου ο Ελληνισμός γιορτάζει επίσης τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, που έχει συνδεθεί άρρηκτα στη συνείδηση όλων μας με τον αγώνα για Eλευθερία.

Είμαστε κληρονόμοι ενός λαμπρού παρελθόντος και καλούμαστε να είμαστε και άξιοι συνεχιστές του.

Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες!! Χρόνια πολλά Ελλάδα!"

Μήνυμα του βουλευτή Χαλκιδικής (NΔ) Γιώργου Βαγιωνά για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

"Διακόσια χρόνια από την έναρξη της ηρωικής Επανάστασης των Ελλήνων κατά του  Τουρκικού ζυγού.
Το σθένος της επαναστατημένης Ελλάδας ήταν απαράμιλλο.
Τιμούμε τους Ήρωες και υποκλινόμαστε στη μεγάλη θυσία τους για την Πατρίδα.
Φέτος, είναι μια επετειακή χρονιά για τη χώρα μας.
Τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης τιμώνται απ' άκρου εις άκρον της Ελλάδας.
Είναι μια χρονιά ορόσημο για όλους μας που παρά  τις δυσκολίες καταφέρνουμε να κρατούμε ψηλά το κεφάλι.
Χρόνια πολλά Χαλκιδική!
Χρόνια πολλά Ελλάδα!"

 

Μήνυμα της βουλευτού Χαλκιδικής (ΣΥΡΙΖΑ) Κυριακής Μάλαμα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

"Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση μας καλούν να χαράξουμε ένα νέο όραμα για το μέλλον της πατρίδα μας και της Χαλκιδικής.  
??Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση αποτελούν ένα ιστορικό ορόσημο και για την πατρίδα μας και για την Χαλκιδική μας, η οποία συμμετείχε σε αυτό τον αγώνα με όλες της τις δυνάμεις.
??Η θυσία των αγωνιστών μας για την ελευθερία, η προσπάθεια για την δημιουργία του Ελληνικού Κράτους κι η απελευθέρωση του λαού μας από τα δεσμά της σκλαβιάς, μας καλούν να αναστοχαστούμε το αύριο που θέλουμε για την χώρα και τον τόπο μας.
??Ο τρίτος αιώνας ζωής του Ελληνικού Κράτους, με τις προσπάθειες όλων μας, πρέπει να ξεκινήσει με όχημα την κοινωνική δικαιοσύνη, την ανάπτυξη για όλους και την ισχυροποίηση των θεσμών της δημοκρατικής Πολιτείας.
??Το διαχρονικό μήνυμα της Ελληνικής Επανάστασης είναι ότι ο δρόμος προς τα εμπρός θα πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους, με όραμα ένα κράτος πιο δυνατό, πιο αποτελεσματικό, πιο δίκαιο για τον πολίτη που καθημερινά δίνει τις δύσκολες μάχες του."

Μήνυμα του βουλευτής Χαλκιδικής (ΚΙΝ.ΑΛ) Απ.Πάνα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

"Ημέρα μνήμης και τιμής όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία, ελπίδας και αισιοδοξίας από την αναγγελία της αρχής της ζωής του Θεανθρώπου.
Φέτος μάλιστα, συμπληρώνονται200 χρόνια από την ΕλληνικήΕπανάσταση τα οποία γιορτάζουμε, δίνοντας και εμείς ένα μεγάλο αγώνα, μετρώντας ανθρώπινεςαπώλειες, αποκλεισμένοι από το κοινωνικό σύνολο και από πολλές καθημερινές δραστηριότητές μας.
Είναι όμως η στιγμή, που πρέπει να αρχίσουμε να μετρούμε αντίστροφα για την επιστροφή μας στην κοινωνική ζωή και δυναμικά να συνεχίσουμε τους αγώνες μας στις νέες προκλήσεις που παρουσιάζονται, γιατί είναι αναγκαία τώρα, περισσότερο από ποτέ ηευημερία του τόπου.
Με το βλέμμα μας συγκεντρωμένο στους στόχους μας, μπορούμε και πρέπει να πορευτούμε.
Ας κατακτήσουμε κι άλλες νίκεςέχοντας ως οδηγό την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη!
Χρόνια πολλά! "

Μήνυμα δημάρχου Πολυγύρου, Αστέριου Ζωγράφου για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

" Τα 200 χρόνια που τιμούμε σήμερα από την έναρξη ης Ελληνικής Επανάστασης πλημμυρίζουν τη συνείδηση όλων με περηφάνια και εθνική αξιοπρέπεια. Ο αγώνας που έδωσαν οι Έλληνες πρόγονοί μας για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού δεν σταματά να αξιώνει συνέχεια, και καθολική αποδοχή, στην Ελλάδα και την Ευρώπη του 2021.
Θυμόμαστε την ξεχωριστή συμβολή της Χαλκιδικής στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 με την Επανάσταση του Πολυγύρου, τη Μάχη των βασιλικών και τον Χαλασμό της Κασσάνδρας.  Η προσφορά του τόπου μας υπήρξε σημαντική καθώς οι Μακεδόνες επαναστάτες και οι μοναχοί του Αγίου Όρους, για έξι μήνες με τα όπλα στα χέρια κατάφεραν να απασχολήσουν ένα μεγάλο αριθμό τουρκικών δυνάμεων και να δώσουν τον απαραίτητο χρόνο για να εδραιωθεί η Επανάσταση σε Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο.
Έτσι, με τη διπλή εορτή της Εθνεγερσίας και της Ορθοδοξίας, της Παλιγγενεσίας του Έθνους και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. αποδεικνύουμε την αδιαμφισβήτητη ενότητα του Ελληνικού Έθνους στη βάση της Χριστιανικής Θρησκείας.
Χρόνια πολλά σε όλες τις Χαλκιδιώτισσες και όλους τους Χαλκιδικιώτες."

Μήνυμα δημάρχου Ν. Προποντίδας, Μανώλη Καρρά για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

" 200 χρόνια από την Κήρυξη της Επανάστασης και τον αγώνα της ανεξαρτησίας, 200 χρόνια μνήμης,  200 χρόνια τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας.
Ήταν λίγοι, μα ήταν γενναίοι. Είχαν λίγα και πενιχρά μέσα απέναντι σε έναν πανίσχυρο εχθρό, αλλά είχαν αδούλωτο φρόνημα και πίστη για τον ιερό αγώνα που ξεκινούσαν.  Χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος, αγνοώντας τις συνέπειες, αγνοώντας τη θυσία, αγνοώντας τη βιαιότητα κάθε φορά που επιχειρούσαν να επαναστατήσουν. Ήταν όμως ακλόνητοι και  πεπεισμένοι για το δίκαιο του αγώνα. Με το κεφάλι ψηλά πολέμησαν με γενναιότητα, με αυταπάρνηση, με πίστη και πότισαν με το αίμα τους το χώμα της πατρίδας. Κατόρθωσαν μετά από μακρόχρονη σκλαβιά και πολλές θυσίες να αφήσουν σε όλους εμάς,  ελεύθερη και ανεξάρτητη την Ελλάδα μας.Σημείο σταθμός για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Χρέος όλων η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης. Λαός χωρίς παρελθόν δεν μπορεί να έχει ούτε και μέλλον. Δυστυχώς, για ακόμη μια χρονιά δεν θα μπορέσουμε να αποδώσουμε τις τιμές που αξίζουν στους ήρωές μας. Κι αυτό μας πονάει αλλά και πάλι πρέπει να σκεφτούμε, όπως και εκείνοι, και να προτάξουμε το κοινό καλό. Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε  κάποιες εκδηλώσεις σε μελλοντικό χρόνο εντός του 2021, τιμώντας τη σημαντική επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση, που σήμανε και την ίδρυση του σύγχρονου ανεξάρτητου και ελεύθερου ελληνικού κράτους.

Από τα στοιχεία που μας κράτησαν ενωμένους ήταν και η πίστη μας. Έτσι, εξίσου μεγάλη σημασίας είναι και η θρησκευτική μας εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ημέρα της καλής είδησης από τον Άγγελο στην Παναγία ότι θα φέρει στον κόσμο τον Σωτήρα Χριστό.  Η αρχή δηλαδή της σωτηρίας μας με το να φανερωθεί σε αγγέλους και ανθρώπους το σχέδιο, που υπήρχε ανέκαθεν στον νου του Θεού: Η σωτηρία του ανθρώπου με την ενανθρώπηση του Υιού Του.
Θα ήθελα να κλείσω το μήνυμά μου σε τούτες τις δύσκολες ώρες με τα σπουδαία λόγια του στρατηγού Μακρυγιάννη:
«Τούτη την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς, και πλούσιοι και φτωχοί, και πολιτικοί και στρατιωτικοί, και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσομεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί να τη φυλάμε κι όλοι μαζί, και να μη λέγει ούτε ο δυνατός “εγώ”, ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς “εγώ”; όταν αγωνιστεί μόνος του και φκιάσει ή χαλάσει, να λέγει “εγώ”. Όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λέμε “εμείς”. Είμαστε στο “εμείς” κι όχι στο “εγώ”».
Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!"

Σε μήνυμά του με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την ελληνική επανάσταση και τη διπλή Εθνική και Θρησκευτική Εορτή της 25ης Μαρτίου, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος επισημαίνει:

«Εν μέσω του σύγχρονου αγώνα για απελευθέρωση από τον υγειονομικό ζυγό του Κορωνοϊού, οι φετινές εκδηλώσεις ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου για την απελευθέρωση της πατρίδας από τον τουρκικό ζυγό, μπορεί να είναι λιτές και χωρίς την παρουσία κόσμου. Όμως, όλοι μας, δεν θα παραλείψουμε να κλίνουμε το γόνυ στην Παναγία και στους Ήρωες, τιμώντας στην καρδιά και στο μυαλό μας εκείνους που πριν 200 χρόνια εξασφάλισαν την αναγέννηση του Ελληνισμού και τη δημιουργία του νέου Ελληνικού Κράτους. Ήδη προετοιμάζουμε τις ημέρες που αυτή την παρακαταθήκη θα την τιμήσουμε όλοι μαζί, όπως της αρμόζει, και όχι εξ` αποστάσεως.

Στο μεταξύ όμως, όσο κι αν στερούμαστε την λαμπρότητα της πολυπληθούς αντάμωσης σε εκδηλωσεις μνήμης, δεν στερούμαστε την ίδια τη μνήμη. Δεν ξεχνάμε, ότι αυτή η γη αποτέλεσε τον τόπο, όπου η Φιλική Εταιρία και οι αγιορείτες ασκητές έθεσαν τα θεμέλια, της επανάστασης στη Χαλκιδική, η οποία κηρύχθηκε επίσημα στο Άγιον Όρος από τον Εμμανουήλ Παππά και Αθωνίτες μοναχούς, οδηγώντας στη δραματική κορύφωση της ιστορικής θυσίας των τετρακοσίων Ιερισσιωτών που πότισαν με το αίμα τους την πίστη των προγόνων μας στην Ελευθερία και στην αντοχή μέχρι την κατάκτησή της!».

Μήνυμα δημάρχου Κασσάνδρας, Αναστασίας Χαλκιά για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

"Διακόσια χρόνια συμπληρώθηκαν από την ημέρα που οι Έλληνες, ενωμένοι κάτω από τη Γαλανόλευκη, πολέμησαν με θάρρος και αυταπάρνηση για να αποτινάξουν από την πατρίδα μας τον Τουρκικό ζυγό.
Διακόσια χρόνια, ο Ελληνισμός τιμά και γιορτάζει τους ήρωες που από ξηράς και δια θαλάσσης, λευτέρωσαν την Ελλάδα και την παρέδωσαν στους Έλληνες.
Η Κασσάνδρα, αποτέλεσε για τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821, την κοιτίδα της Επανάστασης.
Από εδώ, από την όμορφη ιδιαίτερη πατρίδα μας, άναψε με την ορμή του Σερραίου οπλαρχηγού Εμμανουήλ Παπά, του Κασσανδρινού Καπετάν Χάψα και των παληκαριών του, η  φλόγα της Επανάστασης.
Εδώ, στην ιδιαίτερη πατρίδα μας την Κασσάνδρα, κατά τη μάχη στις Πόρτες, και μετέπειτα στον Πίνακα, στη Βάλτα, στην Καλάνδρα, στο Πολύχρονο, στην Καλλιθέα και στη Χρουσώ υψώθηκε το περήφανο λάβαρο της Επανάστασης της Χαλκιδικής που ενέπνεε την ορμή και την ανδρεία των Κασσανδρινών.
Αυτά αποτελούν μια τεράστια παρακαταθήκη που οφείλουμε να θυμόμαστε για πάντα, αποδίδοντας
τιμή στους ήρωες και τους χιλιάδες πεσόντες στην άνιση μάχη για την Ελευθερία.
Τιμή και στην Ορθοδοξία που στάθηκε φάρος άσβεστος στην Επανάσταση του 1821 και σήμερα  γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου καθώς Ελλάδα και Ορθοδοξία πορεύονται πάντα μαζί στο διάβα των αιώνων.
Χρόνια πολλά στην Κασσάνδρα, στην Ελλάδα μας στις Ελληνίδες και στους Έλληνες.

 

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα