Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Οι μαθητές της Ολύνθου φτιάχνουν πράσινες ελιές Χαλκιδικής! -VIDEO/ΦΩΤΟ-

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Ολύνθου έγιναν για λίγο παραγωγοί και με τη βοήθεια του διευθυντή τους Βασίλη Μισαηλίδη και των εκπαιδευτικών έφτιαξαν τις δικές τους πράσινες ελιές με τον παραδοσιακό τρόπο του χωριού τους.



Στην αρχή επισκέφθηκαν τον ελαιώνα του Σχολείου και μίλησαν για την ελιά, το ευλογημένο δέντρο που αποτελεί την βασική καλλιέργεια του χωριού. Έμαθαν για την ιστορία της, μίλησαν για τον  πράσινο χρυσό του τόπου τους, την διατροφική της αξία της ελιάς αλλά και το ότι αποτελεί πηγή εσόδων για πολλές οικογένειες.

Στην συνέχεια οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν τον χώρο παραλαβής των Βιοκαλλιεργητών Biolivia και ενημερώθηκαν από τον κ. Ευαγγελινό Δημήτρη, για την διαλογή, καθαρισμό και την παράδοση της ελιάς. Οι περισσότεροι μαθητές είναι εξοικειωμένοι με τις εργασίες αυτές επειδή πολλοί συμμετέχουν σε αυτές με τις οικογένειές τους. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ευαγγελινός στις διαφορές της βιολογικής καλλιέργειας με την συμβατική. Ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών πρόσφερε στα παιδιά ένα τελάρο πράσινες ελιές και γύρισαν στο Σχολείο για να τις φτιάξουν.

O κ.  Μισαηλίδης ενημέρωσε τα παιδιά για τους τρόπους επεξεργασίας της και οι μαθητές τους γνώρισαν βιωματικά. Κάθε τάξη ανέλαβε την εργασία της και ξεκίνησαν.


Πράσινες Τσακιστές
Οι μαθητές της Δ’ τάξης ανέλαβαν να «τσακίσουν» τις ελιές, κάτι που έκαναν με μεγάλη χαρά. Προσοχή στα χεράκια! Λίγο κουράστηκαν αλλά τις τσάκισαν στο τέλος! Τις τοποθέτησαν σε δοχείο και έριξαν άλμη στους 11 βαθμούς.



Πράσινες Χαρακτές
Με την καθοδήγηση του Πρόεδρου και του Διευθυντή οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης χάραξαν ελιές  για να τις κάνουν "χαρακτές"  και αφού τις τοποθέτησαν σε δοχείο οι μαθητές ετοίμασαν και έριξαν άλμη στους 9 βαθμούς.




Πράσινες Ολόκληρες
Τέλος τις υπόλοιπες τις τοποθέτησαν σε δοχείο και έριξαν άλμη στους 6 βαθμούς.


Οι μαθητές «βαφτίστηκαν» χημικοί και με τα αλμυρόμετρα στο χέρι ήταν υπεύθυνοι για την άλμη κάθε κατηγορίας. Υπολογισμοί, ζύγισμα, νερό, αλάτι και τελικά πέτυχαν τους βαθμούς που ήθελαν!

Οι ελιές θα μείνουν στα δοχεία από 20 μέρες (τσακιστές) ως τρεις μήνες (ολόκληρες) για να ξεπικρίσουν και να είναι έτοιμες να να καταναλωθούν.

Οι παραπάνω τρόποι επεξεργασίας είναι οι παραδοσιακοί. Ο μόνος σύγχρονος τρόπος που χρησιμοποίησαν οι μαθητές είναι που έκαναν την άλμη με αλμυρόμετρο και όχι με το αυγό!


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα