Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Δημοτικό Σχολείο Ορμύλιας: Ευρωπαϊκές παραδόσεις μέσω της υγιεινής διατροφής στο Erasmus

Στο πλαίσιο του σχεδίου Erasmus+ KA2, Σχολικών Ανταλλαγών με τίτλο: «European food Adventures» που συντονίζει το Δημοτικό Σχολείο Ορμύλιας για τα σχολικά έτη 2019-20 και 2020-2021 και συμμετέχουν σχολεία από την Κύπρο, την Ισπανία, την Κροατία, την Πορτογαλία και την Τουρκία, πραγματοποιήθηκε από 25 μέχρι 29 Νοεμβρίου 2019 στην πόλη Ankara της Τουρκίας η 1η διακρατική συνάντηση εκπαιδευτικών.

 

Ο κύριος στόχος αυτού του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις σωστές διατροφικές συνήθειες και έναν υγιή τρόπο ζωής με φυσικές δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, το σχέδιο περιλαμβάνει καλύτερη γνώση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ευρωπαϊκές παραδόσεις μέσω υγιεινής διατροφής και παιχνιδιών και ενδυνάμωση των αξιών των παιδιών, όπως ο σεβασμός στον εθνικό πολιτισμό, τα εθνικά σύμβολα, την προώθηση του σεβασμού στους ξένους πολιτισμούς και παραδόσεις και την ισότητα των ανθρώπων. 

 

Στη δραστηριότητα συμμετείχαν 10 εκπαιδευτικοί συνολικά από τις χώρες εταίρους οι οποίοι μαζί με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου “ MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU” υλοποίησαν τις δραστηριότητες που προέβλεπε το πρόγραμμα. Από το Δημοτικό Σχολείο Ορμύλιας συμμετείχαν: η εκπαιδευτικός Νικήτα Παναγιώτα, συντονίστρια του προγράμματος και ο εκπαιδευτικός Καρπέτης Δημήτριος.

  

Την πρώτη μέρα 25/11/19 πραγματοποιήθηκε θερμό καλωσόρισμα από τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά του σχολείου με παρουσίαση παραδοσιακών χορών στο προαύλιο του σχολείου. 

Στη συνέχεια οι αντιπροσωπείες επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του τουρκικού σχολείου, Στην αίθουσα εκδηλώσεων έγιναν παρουσιάσεις όλων των χωρών  σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. 

 

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετικά με διάφορες πτυχές του έργου για την καλύτερη επικοινωνία, διαχείριση, υλοποίηση και διάδοση των δραστηριοτήτων και προσδιορίστηκαν οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες όλων.

Την Τρίτη 26/11/2019 πραγματοποιήθηκε σεμινάριο σχετικό με τη χρήση εργαλείων πληροφορικής. Ακόμα η συντονίστρια του προγράμματος, Νικήτα Παναγιώτα, παρουσίασε την ιστοσελίδα του προγράμματος και, η υπεύθυνη από το σχολείο της Ισπανίας, την πλατφόρμα twinspace του έργου etwinning που συμπληρώνει το πρόγραμμά  μας. Ακολούθησε παρουσίαση παραδοσιακών φαγητών, τα οποία και αποτέλεσαν μέρος του γεύματος και διανεμήθηκε ανάλογο έντυπο στους εταίρους. 

 

Στην αυλή του σχολείου παρουσιάστηκαν παραδοσιακά παιχνίδια στα οποία συμμετείχαν μαζί με τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί. Ακόμα παρουσιάστηκαν δύο παιχνίδια καρτών τα οποία δημιουργήθηκαν από το σχολείο της Τουρκίας και θα συμπληρώνονται με επιπλέον κάρτες κατά τις μετακινήσεις στις άλλες χώρες. Η μέρα έκλεισε με επίσκεψη στο Μαυσωλείο Anitkabir και με περιήγηση στο κέντρο της πόλης και στη δημοφιλή περιοχή Kizilay. 

Η μέρα Τετάρτη 27/11/2019 ήταν αφιερωμένη στην επίσκεψη της περιοχής της Καππαδοκίας. Οι επισκέπτες περπάτησαν στην υπόγεια πόλη Kaymakli των 8 ορόφων κάτω από το έδαφος και απόλαυσαν τις βυζαντινές αγιογραφίες μέσα στους βράχους-μοναστήρια στο Göreme Open Air Museun. 

Την Πέμπτη 28/11/2019 πραγματοποιήθηκε σεμινάριο σχετικά με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής στις εγκαταστάσεις του σχολείου με την παρουσία εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών και ακολούθησε συζήτηση σχετικά τις δραστηριότητες του προγράμματος. Στη συνέχεια οι εταίροι είχαν την τιμή να επισκεφτούν τον Δήμαρχο της περιοχής Mamak.Τέλος ξεναγήθηκαν στο κάστρο της Άγκυρας, στο τζαμί Hacı Bayram Cami και στην παλιά συνοικία Hamamönü. 

Την Παρασκευή 29/11/2019 πραγματοποιήθηκε παρουσίαση παρασκευής παγωτού από τους εκπαιδευτικούς του τουρκικού σχολείου και απόλαυση της γεύσης του από όλους. Ακολούθησε εργαστήριο σχετικά με την τουρκική παραδοσιακή τεχνική ζωγραφικής Ebru Art. Συμπληρώθηκαν ερωτηματολόγια αξιολόγησης της συνάντησης στην Άγκυρα και δόθηκαν τα πιστοποιητικά συμμετοχής στους εκπαιδευτικούς. Το βράδυ έλαβε χώρα το αποχαιρετιστήριο δείπνο με χορούς και τραγούδια. 

Οι αντιπροσωπείες των εκπαιδευτικών επέστρεψαν το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις πατρίδες τους.

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα