Παρά τις βαρύγδουπες υποσχέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, το έργο που θα έλυνε κατά το 1/3 το πρόβλημα υδροδότησης του τουριστικού νομού τέθηκε εκτός κυβερνητικού προγραμματισμού.
Η Χαλκιδική πρέπει να ξεχάσει τις βαρύγδουπες πρωθυπουργικές υποσχέσεις για το φράγμα του ποταμού Χαβρία που, όπως όλοι συνομολογούν, θα έλυνε τουλάχιστον το 1/3 του προβλήματος υδροδότησης του νομού Χαλκιδικής ο οποίος περνά δύσκολες στιγμές τα καλοκαίρια με την έλλειψη νερού. Το έργο, λόγω κόστους, δεν έχει ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ούτε στο κεντρικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία.
Η περιγραφή της κατάστασης έγινε με κάθε επισημότητα στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας από την αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου, η οποία απάντησε σε σχετική με το φράγμα ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή», Γιάννη Μυλόπουλου. Οπως είπε η κ. Ζωγράφου, «δεν μπορούμε να έχουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Η διαχείριση της υλοποίησής του πραγματοποιείται από την κεντρική κυβέρνηση και βρίσκεται σύμφωνα με αυτήν σε προτεραιότητα δημοπράτησης. Το έργο δεν θα ολοκληρωθεί ούτε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι»!
Θυμίζουμε ότι το έργο είχε προϋπολογισμό 85.400.000 ευρώ (105.896.000 ευρώ με ΦΠΑ), αλλά κανένας από τους τρεις υποψηφίους δεν κατέθεσε τελικά πρόταση καθώς ο προϋπολογισμός έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη αναφορικά με τον διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί το 2020. (Και δεν ήταν όποιοι κι όποιοι οι τρεις ενδιαφερόμενοι: «ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Τ.Ε. ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ», «Ενωση Εταιρειών INTRAKAT – SUEZ EAU FRANCE S.A.S. – ΕΥΑΘ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε.» και η «ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις»).
Κι όμως, δεκαπέντε μέρες αργότερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, περιοδεύοντας προεκλογικά στα Μουδανιά, είχε υποσχεθεί (ξανά): «Θα κλείσουμε και αυτή την εκκρεμότητα (για το φράγμα Χαβρία), θα μπει μπροστά αυτό το σημαντικό έργο για να λυθούν τα ζητήματα της άρδευσης και να αποτραπούν μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα». Το τι συνέβη έκτοτε μπορούμε να το μάθουμε από τη χθεσινή τοποθέτηση της κ. Ζωγράφου η οποία είπε ότι «συνεχίζουμε να διεκδικούμε το έργο, θέτοντας το ζήτημα στον ίδιο τον πρωθυπουργό όταν επισκέφθηκε τη Χαλκιδική, όσο και στους συναρμόδιους υπουργούς, αλλά και σε κάθε κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέπτεται την περιοχή»! Καλά να ’μαστε δηλαδή να θέτουμε το θέμα όταν θα περνάει ο πρωθυπουργός ή κανένα υπουργικό κλιμάκιο!
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η αναφορά της κ. Ζωγράφου σε πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε έξι επιχειρήσεις οι οποίες διαπιστώθηκε ότι έριχναν υγρά απόβλητα στον ποταμό, πρόστιμα ύψους 141.000 ευρώ, και οι οποίες παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα και μιας επιχείρησης διακόπηκε η λειτουργία. «Χρειαζόμαστε ολοκληρωμένες λύσεις και σημαντικό μέρος του προβλήματος θα είχε λυθεί αν είχε προχωρήσει το έργο με το φράγμα του Χαβρία στη Χαλκιδική», είπε νωρίτερα ο κ. Μυλόπουλος, τονίζοντας ότι η περιφέρεια πρέπει να αναδείξει τον κίνδυνο για θέματα όπως οι πλημμύρες και η λειψυδρία καθώς το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται ενιαία. Ρώτησε ακόμη αν υπάρχει απάντηση «στις φήμες για αντιδράσεις που υπάρχουν για το φράγμα του Χαβρία από εξορυκτική εταιρεία», για να του απαντήσει η κ. Ζωγράφου ότι «δεν απαντάμε σε φήμες». Το ζήτημα πάντως της ενιαίας αντιμετώπισης που έρχεται και κουμπώνει με τις ευθύνες της περιφέρειας σε θέματα αντιπλημμυρικής προστασίας –υπόθεση που θυμίζει τις ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας όπως αυτές αναδείχθηκαν σε πρόσφατη πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση για τον κ. Αγοραστό– προκάλεσε σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στον κ. Μυλόπουλο και τον αντιπεριφερειάρχη Πάρι Μπίλλια.