Εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στο Λάκκωμα, καθώς φέτος συμπληρώνονται 105 χρόνια από την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού. 350.000 και πλέον Έλληνες του Πόντου, εξοντώθηκαν από το κεμαλικό καθεστώς.
Με το Ν. 2193/1994 (ΦΕΚ 32/Α/1994) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και με το Π.Δ. 99/1994 (ΦΕΚ 78/Α/1994) έχει καθοριστεί με λεπτομέρεια το περιεχόμενο των εκδηλώσεων που σκοπό έχουν να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκησαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.
Το πρωί τελέσθηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στη συνέχεια έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου, μπροστά στο Κοινοτικό Κατάστημα Λακκώματος.
Ακολούθησε ομιλία για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από το μέλος της Επιτροπής για τη Διεθνοποίηση και Αναγνώριση της Γενοκτονίας «Εύξεινος Πόντος», Δέσποινα Στεφανίδου.
Παραβρέθηκαν οι βουλευτές Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας και Κυριακή Μάλαμα, η αντιπεριφερειάρχη Κατερίνα Ζωγράφου, η περιφερειακή σύμβουλος Πελαγία Ιορδανίδου, ο δήμαρχος Ν. Προποντίδας, Μανώλης Καρράς, ο πρόεδροςτης Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και του ΤΟΧ, Γρηγόρης Τάσιος και εκπρόσωποι πολιτιστικών Συλλόγων Ποντίων από όλο το νομό.
O βουλευτής Γ. Γιώργος για Γενοκτονία των Ποντίων
«Η 19η Μαΐου αποτελεί μια ημέρα τιμής και μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, ημέρα ορόσημο για όλον τον Ελληνισμό.
Σαν σήμερα, στις 19 Μαΐου 1919, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και ξεκίνησε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Μία γενοκτονία που άλλαξε τη μοίρα ενός ολόκληρου λαού.
Η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία αυτή το 1994 και ανακήρυξε την 19η Μαΐου ως "Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου".
Τιμούμε σήμερα τα χιλιάδες θύματα της ποντιακής γενοκτονίας.
Ταυτόχρονα τιμούμε και τους ξεριζωμένους πρόσφυγες Έλληνες του Πόντου που άφησαν πίσω τους έναν πολιτισμό τριών χιλιετιών και ξεκίνησαν έναν μεγάλο αγώνα για μια καινούργια ζωή. Η επιβίωση, η προκοπή και η διατήρηση της ταυτότητάς τους, παρά τις αντιξοότητες, αποτελούν παραδείγματα αντοχής και θάρρους. Διαχρονικά προσπαθούν να διατηρήσουν και να μεταλαμπαδεύσουν τον Ποντιακό Πολιτισμό, την μουσική, τη γλώσσα, τα ήθη, τα έθιμα καθώς και τις αφηγήσεις και τις μαρτυρίες όλων αυτών που ξεριζώθηκαν βίαια από τις εστίες τους και χάθηκαν τόσο άδικα.
Το μέλλον της ανθρωπότητας απαιτεί σταθερότητα, συνεργασία, φιλική συμβίωση και αλληλεγγύη των λαών.
Σήμερα, ημέρα μνήμης και ευγνωμοσύνης, στρέφουμε τη σκέψη μας σε εκείνους που για το χρέος τους απέναντι στην πατρίδα προσέφεραν ακόμη και τη ζωή τους.
Η μνήμη τους παραμένει ζωντανή στις καρδιές μας.
Αιωνία τους η μνήμη».
O βουλευτής Απ.Πάνας για Γενοκτονία των Ποντίων
«Αποδίδουμε σήμερα φόρο τιμής στους πολυάριθμους Έλληνες που χάθηκαν άδικα, αλλά και όσους ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους και ακολούθησαν το δρόμο της προσφυγιάς.
Ιδιαίτερη τιμή και για τη Χαλκιδική μας που υποδέχθηκε τους Έλληνες του Πόντου οι οποίοι πάρα τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες αγωνίστηκαν, ξανάχτισαν μια νέα ζωή και συμμετείχαν ενεργά στην εκπαιδευτική, οικονομική και πολιτιστική της πρόοδο.
Ακολουθώντας την επιμονή και τη δυναμική τους οφείλουμε να προσπαθούμε όλοι μαζί ενωμένοι για την ανάπτυξη του τόπου μας!».