Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Το Δημοτικό Σχολείο Ορμύλιας στο Figline Valdarno της Ιταλίας μέσω Erasmus+

Η μετακίνηση στο Figline Valdarno στην περιοχή Τοσκάνης στην Ιταλία,κατά το διάστημα από 20 έως 24 Φεβρουαρίου 2023 αποτέλεσε μέρος των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων του προγράμματος Erasmus+ KA220 με τίτλο “Shatterthegrey!” και κωδικό 2022-1-EL01-KA220-SCH-000085994 στο οποίο συμμετέχει και συντονίζει το Δημοτικό Σχολείο Ορμύλιας για τα σχολικά έτη 2022-2024.


Ο τίτλος της διοργάνωσης- δραστηριότητας του εταιρικού σχολείου ΙSTITUTOCOMPRENSIVOFIGLINEVALDARNOστην Ιταλία ήταν: “Well-BEEing” και είχε ως κύριο θέμα τις μέλισσες. Αφού στάλθηκαν οι απαιτούμενες προσκλήσεις από το ΙSTITUTOCOMPRENSIVOFIGLINEVALDARNO, εκπαιδευτικοί και μαθητές από σχολεία της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Κύπρου, της Λιθουανίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Βουλγαρίας συναντηθήκαν πρώτα διαδικτυακάκαι στη συνέχεια με φυσική παρουσία στο Figline Valdarno της Ιταλίας.

Την πρώτη μέρα, 20 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στασχολείαDelPuglia και SanBiagioτου ΙSTITUTOCOMPRENSIVOFIGLINEVALDARNO, όπου οι φιλοξενούμενοι,αφού δέχθηκαν θερμή υποδοχή με τραγούδια, χορούς,μικρά δρώμενα και εδέσματα, ξεναγήθηκαν στους χώρους των σχολείων και ενημερώθηκαν για το εκπαιδευτικό τους σύστημα. Ακολούθησε εργαστήριο σχετικά με τα ρομποτάκια Beebot όπου όλοι οι μαθητές από τα συνεργαζόμενα κράτη συμμετείχαν ενεργά. Στη συνέχεια, ένας μελισσοκόμος της περιοχής παρουσίασε τα σύνεργα της δουλειάς του και ανέφερε λεπτομέρειες για τη ζωή και το έργο ενός μελισσοκόμου. Αργότερα οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε μία παρουσίαση της ιστοσελίδας του έργου από τη συντονίστρια κ. Νικήτα Παναγιώτα και διευκρινίστηκαν θέματα αναφορικά με τις αναρτήσεις και τις παρουσιάσεις. Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με την πρόοδο του έργου, τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν και αναζήτησαν τρόπους επίλυσής τους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των εκαπιδευτικών, οι μαθητές μοιράστηκαν σε διάφορες τάξεις και παρακολούθησαν διδασκαλία.

Την Τρίτη21/03/23, πραγματοποιήθηκε επίσημη υποδοχή των αποστολών από τη Δήμαρχο της περιοχής στο PALAZZO PRETORIO όπου στεγάζεται το Δημαρχείο της πόλης. Εκεί ανταλλάχθηκαν και δώρα μεταξύ του σχολείου υποδοχής και των συνεργαζόμενων εταίρων.Στον ίδιο χώρο οι φιλοξενούμενοι έλαβαν μέρος σε σεμινάριο σχετικά με τη βιοποικιλότητα της περιοχής από ειδικό επιστήμονα. Στη συνέχεια, οι μαθητές μετέβησαν στα σχολεία όπου συμμετείχαν στις δραστηριότητες αυτών και έλαβαν γεύμα στην καντίνα- εστιατόριο των σχολείων.Το μεσημέρι οι εκπαιδευτικοί απόλαυσαν το εκλεκτόμενού που είχε ετοιμαστεί από φοιτητές της ΑνώτερηςΣχολής Μαγειρικής του Ινστιτούτου VASARI και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της σχολής. Το απόγευμα, οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το τρίτο σχολείο του ΙSTITUTOCOMPRENSIVOFIGLINEVALDARNO, το σχολείο Matassino, και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του.

Την Τετάρτη 22/03/23, φοιτητές του Ινστιτούτου VASARI συμπεριλαμβανομένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, αναλαμβάνοντας τον ρόλο των ξεναγών, οδήγησαν τους φιλοξενούμενους σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης Figline και τους πληροφόρησαν σχετικά. Ακολούθησε η επίσκεψη στο τέταρτο σχολείο του ΙSTITUTOCOMPRENSIVOFIGLINEVALDARNO, το σχολείο CAVICCHI,όπου μία ακόμα θερμή υποδοχή είχε διοργανωθεί. Υλοποιήθηκε εργαστήριο STEAM και παιχνίδια καθώς και παρουσιάσεις από τους φιλοξενούμενους μαθητές σχετικά με το σχολείο τους, την περιοχή και τη χώρα τους. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε μία ακόμα συνάντηση εκπαιδευτικών με θέματα συζήτησης τα στοιχεία των τελικών προϊόντων, το πρόγραμμα στο etwinning και η επικείμενη επίσκεψη στο σχολείο της Ισπανίας. Το βράδυ όλοι απόλαυσαν αλμυρές και γλυκές ιταλικές γεύσεις που πρόσφεραν γονείς στην εγκατάσταση Salesiani, έναν χώρο ελεύθερο για εκδηλώσεις καθώς και για παιχνίδι.

Η ημέρα Πέμπτη 23/03/23 ήταν αφιερωμένη στην επίσκεψη στη Φλωρεντία. Οι συμμετέχοντες μετακινήθηκαν με τρένο και γνώρισαν στοιχεία της περίφημης πόλης της Φλωρεντίας με τη βοήθεια ξεναγών. Ακόμα, επισκέφτηκαν έναν πολύ σημαντικό βοτανικό κήπο της περιοχής με μοναδικά και σπάνια φυτά.

Την Παρασκευή 24/03/23, οι φιλοξενούμενοι είχαν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τις ομορφιές της εξοχής της Τοσκάνης οδεύοντας προς τη φάρμα Palagina. Επισκέφτηκαν μια αποικία μελισσών με έναν μελισσοκόμο που έδειξε τα μυστικά αυτών των διάσημων κοινωνικών εντόμων με ασφάλεια και με απόλυτο σεβασμό για τα ζώα. Επίσης, δοκίμασαν μέλι απευθείας από τις κηρήθρες και κατάλαβαν πώς οι μέλισσες είναι απαραίτητα ζώα για την επιβίωση των οικοσυστημάτων μας. Επιπλέον, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να πλησιάσουν μερικά ζώα της φάρμας, ενώ οι εκπαιδευτικοί μεταβαίνοντας στην κάβα της φάρμαςPalagina, είχαν την ευκαιρία να κάνουν γευστικές δοκιμές διαφόρων ειδών κρασιού και να ενημερωθούν για την καλλιέργεια των αμπελιών της περιοχής.Το βράδυ συναντήθηκαν οι εκπαιδευτικοί σε γνωστό μαγαζί της περιοχής για το αποχαιρετιστήριο δείπνο και αντάλλαξαν ευχές για επανένωση και καλή συνεργασία.


Ξημερώματα Σαββάτου, η ελληνική αποστολή πήρε το δρόμο του γυρισμού γεμάτοι με αξέχαστεςνέες εμπειρίες και στιγμές που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη για πάντα.
Ευχαριστούμε πολύ το ΙSTITUTOCOMPRENSIVOFIGLINEVALDARNO για την ενδιαφέρουσα οργάνωση της εβδομάδας επίσκεψης στην Ιταλία και ανυπομονούμε να ξανασυναντηθούμε σύντομα!


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα