Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Αποτελέσματα 4ου μέρους του Βαρόμετρου της Οικονομίας της Χαλκιδικής

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο πλαίσιο στήριξης των επαγγελματιών μελών του, διεξάγει τη δίμηνη έρευνα Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής, προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις και τα προβλήματα των επιχειρηματιών της περιοχής και να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και κινήσεις, όπου κρίνεται απαραίτητο.

Η γενική εικόνα του 4ου κύματος είναι ότι, εμφανίζεται πτώση του δείκτη οικονομικής συγκυρίας σε ποσοστό -4,3% εμφανίζοντας αύξηση +2,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο κύμα, πτώση που οφείλεται κυρίως στην ολοκλήρωση της θερινής τουριστικής περιόδου και την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

17% καλή, 25% ικανοποιητική, 40% μέτρια και 18% κακή εκτιμούν οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής την κατάσταση των επιχειρήσεων τους. Στο 11% μόλις των επιχειρήσεων παρατηρείται αύξηση του τζίρου, στο 25% παραμένει ίδιος ενώ το 66% δηλώνει ότι μειώθηκε.

70% των επιχειρήσεων που διατηρούν προσωπικό, δηλώνει ότι θα το διατηρήσει για το μήνα που ακολουθεί, 7% θα προσλάβει νέο και 23% θα το απολύσει.

Μόλις 9% δηλώνει ότι περιμένει να είναι καλύτερη η κατάσταση της επιχείρησής του, 30% ίδια, ενώ το 61% εκτιμά ότι, θα είναι χειρότερη.

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν έχει πάρει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας

44% δηλώνει ότι έχει πάρει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, 52% δεν έχει πάρει κανένα μέτρο, ενώ το 4% δηλώνει ότι η ερώτηση δεν το αφορά.

19% είναι το ποσοστό που έχει επηρεαστεί από την αύξηση επιτοκίων στο δανεισμό του, 9% δεν έχει δει κάποια μεταβολή, ενώ το 72% δεν το αφορά η ερώτηση.

Η τουρκική προκλητικότητα επηρεάζει την οικονομική ανάπτυξη

Στην ερώτηση αν η τουρκική προκλητικότητα επηρεάζει την πορεία της ελληνικής οικονομίας, 58% απαντά θετικά, 34% αρνητικά, ενώ ένα 8% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει, δεν απαντά.

Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρεία Interview, κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο 2022. Το δείγμα αποτελείται από 325 επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών, μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, η συμμετοχή των οποίων είναι προαιρετική.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα