Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Πολύγυρος: Επετειακές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου 1940

Με τη δέουσα λαμπρότητα τιμήθηκε απ΄ άκρου εις άκρον της Χαλκιδικής η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. Στον Πολύγυρο το πρωί τελέσθηκε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημος.

Μετά το τέλος της δοξολογίας εκφωνήθηκε στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό ο Πανηγυρικός της ημέρας από την εκπαιδευτικό του ΓΕΛ Πολυγύρου, Μαρία Καραμπατάκη.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των ηρώων και μαθητική παρέλαση. Την Βουλή εκπροσώπησε η βουλευτής Χαλκιδικής, Γιώργος Βαγιωνάς. Παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Γιώργος, οι αντιδήμαρχοι Πολυγύρου, Χρ. Βορδός και Δ. Ζαγγίλας, ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και άλλοι επίσημοι.


O δήμαρχος Πολυγύρου,
Αστέριος Ζωγράφος σε δήλωσή του ανέφερε: "Τις λαμπρές σελίδες που έχει γράψει η Ελλάδα στην ιστορία της τιμούν σήμερα οι Έλληνες απ’ άκρη σ’ άκρη. Το 1940 οι πρόγονοί μας βροντοφώναξαν το ΟΧΙ και αρνήθηκαν να υποταχθούν στον φασισμό και τον ναζισμό. Σήμερα, γείτονές μας απειλούν, ανάλογα, τη δημοκρατία που μάτωσε για να εδραιώσει η Ευρώπη. Λέμε ΟΧΙ στις αναθεωρητικές τάσεις και σε εκείνους που κλείνουν το μάτι στις επεκτατικές πολιτικές.  Παίρνουμε δύναμη από τα ιδεώδη του παρελθόντος, και με φόντο τη γαλανόλευκη είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τις δικές μας, σύγχρονες μάχες. Χρόνια πολλά Ελληνίδες, Χρόνια πολλά Έλληνες!"


Ο βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ, Γιώργος Βαγιωνάς
σε μήνυμα του αναφέρει: "Χρόνια πολλά Ελλάδα. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι επίκαιρο το αντιπολεμικό μήνυμα. Ο πόλεμος που διεξάγεται στις μέρες μας, δυστυχώς, έχει προκαλέσει χιλιάδες συνέπειες στον κόσμο. Η Παγκόσμια Κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τη θηριωδία στην Ουκρανία ενω την ίδια στιγμή η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση έχουν εμφανιστεί. Οι Έλληνες σήμερα νιώθουμε τιμή και υπερηφάνεια για τους ήρωες του 1940, για το Ηρωϊκό ΟΧΙ και για τη λαμπρή μας ιστορία. Καταδικάζουμε τον πολεμο και αντιστεκόμαστε στη βία".

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Ιωάννη Γιώργου για επέτειο 28ης Οκτωβρίου 1940

"Τιμούμε σήμερα τους Ήρωες του 1940, μιας ιστορικής περιόδου στρατιωτικών θριάμβων και θυσιών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Έλληνες οπλισμένοι με αποφασιστικότητα, σθένος και ομοψυχία, απόδειξαν περίτρανα ότι όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε οποιαδήποτε δύναμη βίας.
Ο μεγαλειώδης αγώνας των προγόνων μας, που υπερασπίστηκαν τα ιδανικά τους μέχρι θανάτου, έτσι ώστε να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα την ελευθερία μας, προκαλεί σεβασμό και δέος .
Αποτελεί υποχρέωσή μας να αξιοποιήσουμε όσα μας διδάσκει η ιστορία, ώστε να αντιμετωπίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και το ίδιο σθένος τις προκλήσεις και τις απειλές του σήμερα.
Είμαστε υπερήφανοι για την ιστορική μας παρακαταθήκη.
Χρόνια Πολλά Χαλκιδικιώτες!
Χρόνια Πολλά Μακεδόνες!
Χρόνια Πολλά Έλληνες!"

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος ανέφερε:

"Τιμούμε σήμερα τους προγόνους μας που αγωνίστηκαν και θυσιασαν τη ζωή τους για την ελευθερία μας, για την πατρίδα μας!
Τα παιδια μας, οι μαθητες κ οι μαθητριες του Πολυγυρου που παρελασαν μας γεμισαν υπερηφανια και συγκινηση
Χρονια πολλα σε όλους! "


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα