Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Μνημόσυνο για τα θύματα του σινούκ στο Πόρτο Κουφό

Με αφορμή τη συμπλήρωση 18 χρόνων από τη μοιραία πτώση του ελικοπτέρου Σινούκ στο Πόρτο Κουφό και τον άδικο χαμό του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Πέτρου και άλλων 16 συνανθρώπων μας, την Κυριακή το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου στο Πόρτο Κουφό.

Το πρωί ο εφημέριος της Συκιάς π. Νικόλαος Παντέας τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στην οποία παρέστησαν ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Βασίλης Ζήσιος και ο πρόεδρος της Κοινότητας Συκιάς, Δημήτρης Καζάκας. Τη λιτή τελετή παρακολούθησαν και συγγενικά πρόσωπα των θυμάτων του μοιραίου ελικοπτέρου.

Ιστορική αναφορά

Το μοιραίο Σινούκ κατέπεσε στις 11 Σεπτεμβρίου 2004 στη θαλάσσια περιοχή του Πόρτο Κουφό, οκτώ ναυτικά μίλια πριν προσγειωθεί στο Άγιον Όρος και επέβαιναν ο μακαριστός Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος και τα μέλη της συνοδείας του: οι Μητροπολίτες Καρθαγένης Χρυσόστομος και Πηλουσίου Ειρηναίος, ο Επίσκοπος Μαδαγασκάρης Νεκτάριος, ο αρχιμανδρίτης Καλλίστρατος, ο διάκονος Νεκτάριος, ο καθηγούμενος της Μονής Μαχαιρά Κύπρου, Αρσένιος, ο σύμβουλος Τύπου του Πατριάρχη, Γιώργος Ξενουδάκης, ο νομικός σύμβουλος Γιώργος Μαύρος, ο τεχνικός σύμβουλος Γιώργος Παπαστεφάνου, ο αστυνομικός – συνοδός Σπύρος Κουρσάρης και ο αδελφός του Πατριάρχη Γιώργος Παπαπέτρου.

Το πλήρωμα αποτελούσαν οι:

- Αντισυνταγματάρχης Δημήτρης Παπασπύρου, διοικητής του 4ου ΤΕΑΣ,
- Ταγματάρχης Παναγιώτης Παπαναστασίου,
- Ανθυπασπιστής Στυλιανός Ράπτης,
- Αρχιλοχίας Παντελεήμων Χατζηβαγγέλης
- Επιλοχίας Παναγιώτης Γολεγός.

Το Β’ Σώμα Στρατού έναν χρόνο μετά την τραγωδία κατασκεύασε στο Πόρτο Κουφό μνημείο για τα 17 θύματα. Η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου παραχώρησε οικόπεδο 2.840 μέτρων, κοντά στο λιμάνι του Πόρτο Κουφό και το ΓΕΣ χρηματοδότησε το έργο με 35.000 ευρώ.

 

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα