Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ερώτηση της παράταξης του Χρ. Γιαννούλη για τη γέφυρα της Συκιάς

Ερώτηση κατέθεσε η περιφερειακή παράταξη "Κοιτάμε Μπροστά" σχετικά με τις καταστροφές που έπληξαν και πάλι τη Συκιά, μετά την πρόσφατη νεροποντή και για τα έργα στη γέφυρα.

Η ερώτηση τίθεται στον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, κ. Γιώργο και στον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών & Δικτύων, κ. Μπίλλια, ενώ κοινοποιέιται στον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, κ. Τζιτζικώστα και στον πόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας, κ. Μητράκα.

Η παράταξη ζητεί να ενημερωθεί για το ποια έργα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στο ρέμα και στην προβληματική γέφυρα της Συκιάς, τι ύψος κονδυλίων έχει απορροφηθεί, γιατί παρά τα υλοποιούμενα έργα σημειώθηκαν και πάλι πλημμύρες και καταστροφές και αν υπήρξε σωρεία κακοτεχνιών στο υλοποιούμενο έργο.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Περαιτέρω διευκρινήσεις για το ρέμα και τη γέφυρα της Συκιάς Χαλκιδικής.

Στις 16 Φεβρουαρίου σας είχαμε καταθέσει ερώτηση για τη γέφυρα της Συκιάς, η οποία είχε υποστεί σοβαρές ζημιές και κατέστη ετοιμόρροπη από τις πρόσφατες τότε έντονες βροχοπτώσεις στη Χαλκιδική, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η κυκλοφορία από αυτήν. Παρά το γεγονός ότι ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, κ. Ιωάννης Γιώργος, είχε υπογράψει σύμβαση του έργου με τίτλο «Ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία Κεντρικού Ρέματος Συκιάς» από τον Σεπτέμβριο του 2020, αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχαν εξασφαλισμένες πιστώσεις, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μεγάλες καθυστερήσεις.

Απάντηση λάβαμε στις 24 Ιουνίου, δηλαδή 4 μήνες μετά, κατά παράβαση του κανονισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου που προβλέπει διάστημα 15 εργάσιμων ημερών. Η απάντηση ανέφερε ότι είχαν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες πιστώσεις και ότι από τα τέλη Φεβρουαρίου "οι εργασίες υλοποιούνται κανονικά και σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα του έργου".

Ωστόσο, μετά το πρόσφατο κύμα βροχοπτώσεων των αρχών Σεπτεμβρίου, σημειώθηκαν εκ νέου πλημμύρες και καταστροφές στο ρέμα της Συκιάς, με αποτέλεσμα το θέμα να επανέλθει στην Ολομέλεια της Βουλής, με πρωτοβουλία της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κ. Μάλαμα, η οποία κάλεσε τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών να εξηγήσει άμεσα γιατί δεν έχει υπάρξει κανένας έλεγχος για την διαχείριση των χρημάτων του έργου εδώ και τρία χρόνια, ενώ το ρέμα της Συκιάς καταρρέει, σε συνέχεια σωρείας τεχνικών αστοχιών κι αδιαφορίας. "Από ποιον ελέγχονται οι αντιπεριφερειάρχες;", σημείωσε δηκτικά η κ. Μάλαμα. Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, από την πλευρά του, δήλωσε ότι θα υπάρξει διαχειριστικός έλεγχος του έργου, ενώ πρόσθεσε ότι θα επισκεφτεί σύντομα την Συκιά για να διαπιστώσει, ιδίοις όμμασι, τις κακοτεχνίες.

Μετά και τις αγανακτισμένες και δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των κατοίκων της Συκιάς, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε:

- Ποια έργα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στο ρέμα και στην προβληματική γέφυρα της Συκιάς και τι ύψος κονδυλίων έχει απορροφηθεί από τις εγκεκριμένες πιστώσεις;

- Γιατί παρά τα υλοποιούμενα έργα σημειώθηκαν και πάλι πλημμύρες και καταστροφές στο ρέμα της Συκιάς;

- Υπήρξε πράγματι σωρεία κακοτεχνιών στο υλοποιούμενο έργο;

- Υπάρχουν ευθύνες του αντιπεριφερειάρχη κ. Ι. Γιώργου, εφόσον η κ. Μάλαμα έφτασε στο σημείο να αναρωτηθεί "Από ποιον ελέγχονται οι αντιπεριφερειάρχες;"

- Ποιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί για την επίλυση των ευρύτερα και κατ' επανάληψη διαπιστωμένων ελλείψεων προσωπικού των υπηρεσιών της Π.Ε. Χαλκιδικής, ώστε να μη διώκονται απλοί υπάλληλοι της Περιφέρειας για τις πολιτικές ανεπάρκειες της διοίκησης;

Προτίθεστε να ενημερώσετε αναλυτικά το Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας;".


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα