Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ο Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων Σάρτης για τα προβλήματα που υποβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν της Σιθωνίας

Μια σειρά από προβλήματα που δεν έχουν λυθεί το φετινό καλοκαίρι στη Σάρτη επισημαίνει με επιστολή του στο δήμαρχο Σιθωνίας ο Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων Σάρτης.

Όπως επισημαίνουν οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων η δυσμενής κατάσταση με τα σκουπίδια, την ηχορύπανση και την έλλειψη νερού έχουν ξεκινήσει από την αρχή της καλοκαιρινής περιόδου και μένουν άλυτα μέχρι σήμερα.

Η επιστολή του Συλλόγου

"Με αφορμή την δυσμενή κατάσταση που έχει παρατηρηθεί από τις αρχές της καλοκαιρινής περιόδου (Ιούνιο 2022) θα θέλαμε να σας εκθέσουμε τα μείζοντα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, τα οποία όχι μόνο ταλανίζουν τους επαγγελματίες της Σάρτης ειδικά, αλλά υποβαθμίζουν ποιοτικά και ουσιαστικά το τουριστικό προϊόν της Σιθωνίας εν γένει.

Καθαριότητα. Παρατηρείται συνεχώς μια απροκάλυπτη καθυστέρηση της συγκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών, με αποτέλεσμα κυρίως κούτες και άλλα ήδη χαρτιού να καταλαμβάνουν χώρο εκτός των κάδων σε κεντρικότατα σημεία του οικισμού της Σάρτης, αποτελώντας όχι μόνο εστίες μόλυνσης αλλά και εικόνες εγκατάλειψης και αδιαφορίας της δημοτικής αρχής. Παρατίθενται φωτογραφίες για του λόγου του αληθές.
Επιπλέον τα κοινά σκουπίδια των πράσινων κάδων και των μικρών κάδων της παραλίας είναι συνεχώς ξεχειλισμένα, ειδικά τις απογευματινές ώρες και το σαββατοκύριακο. Οποιαδήποτε ενίσχυση της τοπικής κοινότητας Σάρτης με διπλά δρομολόγια του οχήματος ή προσωπικό προφανώς δεν επαρκεί και φαίνεται εκ του αποτελέσματος.

Η παρουσία αυτή δεν τιμά ούτε εμάς σαν επαγγελματίες ούτε τον Δήμο, τα έσοδα του οποίου σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τον τουρισμό. Οι ενέργειες σας θα πρέπει να είναι άμεσες προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα αυτά.
Προτείνουμε κατ’ ελάχιστο για τους μήνες Ιούλιο- Αύγουστο, αύξηση των δρομολογίων τόσο του οχήματος της ανακύκλωσης όσο και των απορριμμάτων καθώς και άμεσες προσλήψεις έκτακτου προσωπικού καθαριότητας ώστε επί 24ώρου βάσεως να επιμελούνται για την καθαριότητα.

Αν ωστόσο τα οχήματα καθαριότητας έχουν βγει εκτός λειτουργίας, θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε άμεση μίσθωση για τους βεβαρημένους αυτούς μήνες. Επιπλέον προτείνουμε στο τοπικό συμβούλιο να απομακρύνει όλους τους κάδους (τόσο των κοινών απορριμμάτων όσο και της ανακύκλωσης) από την παραλία και από τους κεντρικούς – πολυσύχναστους δρόμους. Επίσης να προβούν σε άμεση ενημέρωση των επαγγελματιών να φροντίζουν οι ίδιοι τα απορρίμματα τους να μεταφέρονται σε ειδικό μέρος όπου θα εξασφαλίζεται εύκολη πρόσβαση τόσο για τους ίδιους όσο και για τα οχήματα απορριμμάτων και ανακύκλωσης.

Τέλος προκειμένου η δουλειά του δήμου και της κοινότητας να διευκολυνθεί πρέπει να γίνει πλήρως αντιληπτό, ότι οι ίδιοι οι επαγγελματίες θα πρέπει να διαχειρίζονταιμε ορθό τρόπο τα απορρίμματα τους.

Οφείλετε λοιπόν ως ένα από τα οργανικότερα τμήματα της πολιτείας, να ενημερώσετε τους επαγγελματίες για τη σωστή διαχείριση των χαρτόκουτων και των άλλων ανακυκλώσιμων υλικών, των οργανικών λιπαρών απορριμμάτων κλπ ώστε να απορρίπτονται με τον σωστότερο δυνατό τρόπο. Η ενημέρωση αυτή δεν είναι δύσκολο να οργανωθεί μιας και υπάρχουν οι φορείς μέσω των οποίων αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί (επιμελητήριο, επαγγελματικοί σύλλογοι, σύλλογοι ξενοδόχων)
Ταυτόχρονα να συνταχθεί και να τηρηθεί ένα πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο όλοι οι επαγγελματίες οφείλουν να συμμορφωθούν και αν αυτό δεν γίνει να επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις.

Ηχορύπανση. Ένα άλλο μείζων θέμα που παρατηρείται έντονα, αφορά την ηχορύπανση που δημιουργείται σε ώρες κοινής ησυχίας και ειδικότερα μετά τα μεσάνυχτα. Το βασικότερο πρόβλημα φέτος δημιουργείται από τα παιχνίδια ψυχαγωγίας με κερματοδέκτες, τα οποία λειτουργούν τα τελευταία χρόνια στο κέντρο του χωριού.

Σύμφωνα με την παράγραφο της ΚΥΑ 7034/1298/2000 - ΦΕΚ 368/Β/24-3-2000, η εγκατάσταση των παρακάτω δραστηριοτήτων:
α) Λούνα Πάρκ κάθε μορφής και είδους
β) πίστες αυτοκινητιδίων (Go Kart)
γ) τσίρκο
δ) παιχνίδια με νερό (Water Park)
ε) Υπαίθριοι κινηματογράφοι αυτοκινήτων (Drive In)

δεν επιτρέπεται σε απόσταση τουλάχιστον 150 μέτρων από α) την πλησιέστερη νόμιμη κατοικία (κύρια ή δευτερεύουσα), ξενοδοχείο, σχολείο, νοσοκομείο, γηροκομείο, σανατόριο, χώρο λατρείας, υπαίθριο θέατρο και γενικά εγκατάσταση που απαιτεί ειδική ακουστική προστασία. β) χώρους με ιδιαίτερο ιστορικό/πολιτιστικό χαρακτήρα (αρχαιολογικοί χώροι κλπ) και γ) χώρους χαρακτηρισμένους ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους ή περιοχές ειδικής προστασίας (βιότοποι κ.λπ.).

Οι δραστηριότητες αυτές με μικρές προσαρμογές των αδειών τους, την επίσημη αδειοδότηση και ανεπίσημη ανοχή της δημοτικής και τοπικής αρχής, λειτουργούν εκτός ωραρίου κοινής ησυχίας, εις βάρος των επιχειρήσεων των τουριστικών καταλυμάτων που αποτελούν τον πυλώνα και τη βάση του τουρισμού.

Επειδή μοναδικός και απόλυτος στόχος μας είναι η ενίσχυση και η βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, καθώς και η προστασία των δικαιωμάτων των επαγγελματιών, των κατοίκων και των επισκεπτών, παραβλέποντας την μεροληπτική σας στάση υπέρ των προαναφερθέντων δραστηριοτήτων, ζητούμε να προβείτε στις απαραίτητες συστάσεις στους επαγγελματίες που δημιουργούν το πρόβλημα της ηχορύπανσης, προκειμένου να τηρούν τα προβλεπόμενα ωράρια. Σύμφωνα με το άρθρο 75 του νόμου 3463/2006 - ΦΕΚ 114/Α'/8.6.2006, οι δημοτικές και οι κοινοτικές αρχές διευθύνουν και ρυθμίζουν όλες τις τοπικές υποθέσεις, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας, με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας.
Μια εκ των αρμοδιοτήτων των Δήμων και Κοινοτήτων, αφορά την ρύθμιση της Ποιότητας Ζωής και Εύρυθμης Λειτουργίας των Πόλεων και των Οικισμών, στον οποίο περιλαμβάνονται και συγκεκριμένα τη μέριμνα και τη λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως ο υγειονομικός έλεγχος των δημοτικών και κοινοτικών δεξαμενών νερού, ο υγειονομικός έλεγχος των καταστημάτων και επιχειρήσεων που λειτουργούν στην περιφέρεια τους, ο έλεγχος της ηχορύπανσης, της κοινής ησυχίας και της εκπομπής ρύπων, θορύβων και άλλων επιβαρύνσεων του περιβάλλοντος από τροχοφόρα, η περισυλλογή και εν γένει η μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα και η δημιουργία καταφυγίων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Επιπλέον σύμφωνα με το άρθρο 79 του νόμου 3463/2006 - ΦΕΚ 114/Α'/8.6.2006, οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές ρυθμίζουν θέματα της αρμοδιότητας τους εκδίδοντας τοπικές κανονιστικές αποφάσεις, στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας, με τις οποίες «προσδιορίζουν τους όρους και τις ώρες λειτουργίας μουσικής σε καταστήματα που λειτουργούν στην πόλη, λαμβάνοντας υπόψη τις χρήσεις γης, τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες και την προστασία των κατοίκων από την ηχορύπανση.»

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας για την επίλυση του μείζοντος θέματος της ηχορύπανσης εκτός ωραρίου κοινής ησυχίας.

Νερό. Χρόνιο πρόβλημα της περιοχής είναι η λειψυδρία και η κακή ποιότητα νερού. Καθώς έχουμε φτάσει στην περίοδο που παρατηρείται 100% πληρότητα στα τουριστικά καταλύματα, δεν νοείται ένα από τα βασικότερα κοινωνικά αγαθά να βρίσκεται σε έλλειψη.
Είναι ασέβεια να μιλάμε για τουριστικό προϊόν χωρίς τις βασικές υποδομές. Η έλλειψη και η κακή ποιότητα του νερού πρέπει να λυθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Ήδη το νερό είναι ανεπαρκές και πολλοί από τους επαγγελματίες προβαίνουν σε λύσεις κοστοβόρες για τον ίδιο τον Δήμο.
Η ζημία του επαγγελματία δεν μπορεί να μην επηρεάσει και να μην αποτελεί ζημία του ίδιου του Δήμου γι’ αυτό και αισθανόμαστε την ανάγκη να σας επιστήσουμε την
προσοχή στα βασικά αυτά ζητήματα.
Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά και ελπίζουμε στην παρέμβαση σας για την επίλυση των βασικών αυτών προβλημάτων.
Βρισκόμαστε στη διάθεση σας για κάθε βοήθεια που χρειάζεστε, για την εύρεση λύσεων και την λήψη μέτρων."

*Οι φωτογραφίες είναι από την επιστολή του Συλλόγου


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα