Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Η Κ. Μάλαμα στο ΔΣ Πολυγύρου για το πανεπιστημιακό δάσος του Ταξιάρχη

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Πολυγύρου τοποθετήθηκε η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα για το πανεπιστημιακό δάσος του Ταξιάρχη, καθώς μετά από τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο διοικητικό κενό.

Η κ. Μάλαμα ανέφερε:

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, Αξιότιμα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πολυγύρου,

Η σημερινή συνεδρίαση είναι πάρα πολύ σημαντική και είναι κρίσιμο να προκύψει από αυτή μια ξεκάθαρη θέση προς την κατεύθυνση της προστασίας του Πανεπιστημιακού Δάσους του Ταξιάρχη, το οποίο σήμερα, μετά από τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο διοικητικό κενό.

Θα ήθελα, στο πλαίσιο αυτό να δώσω δύο τρία στοιχεία που ενδεχομένως να σας βοηθήσουν στις δικές σας διαδικασίες, με δεδομένο ότι ήμουν η μόνη βουλευτής του Νομού μας που προσπάθησε να αντικρούσει αυτή την νομοθέτηση στην Ολομέλεια και νομίζω ότι κι αρκετοί από εσάς έχετε λάβει τις σχετικές παρεμβάσεις κι ενημερώσεις μου επί του κρίσιμου αυτού ζητήματος.

Με τον νόμο πλέον 4957 ΦΕΚ 141Α, της 21ης Ιουλίου 2022, καταργείται οριστικά το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου “Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του ΑΠΘ”. Το Νομικό αυτό πρόσωπο διοικούνταν από μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ. Στο άρθρο 296 του προαναφερθέντος νόμου προβλέπεται η κατάργηση του νομικού αυτού προσώπου κι η μεταβίβαση όλων των περιουσιακών του στοιχείων, δηλαδή του δάσους, των ακινήτων και των αποθεματικών του, γενικά κι αόριστα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο όρος που χρησιμοποιείται στη διάταξη είναι “συγχωνεύεται - απορροφάται”.

Και θα ρωτήσει κάποιος εύλογα και γιατί αυτό μας ενοχλεί και πως προκύπτει ότι αυτή η αλλαγή θα αλλάξει τον χαρακτήρα του Πανεπιστημιακού δάσους.

Την απάντηση την βρίσκει κανείς στο άρθρο 260 του ίδιου νόμου, όπου προβλέπεται ότι “Σε κάθε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα δύναται να συστήνεται και να λειτουργεί ανώνυμη εταιρεία που έχει ως στόχο την αξιοποίηση και διαχείριση της περιουσίας του Α.Ε.Ι.”

Οι εταιρίες αυτές έχουν ως στόχο την “διαχείριση και αξιοποίηση: α) της ακίνητης περιουσίας, β) της κινητής περιουσίας και γ) της διανοητικής ιδιοκτησίας του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, με σκοπό την προώθηση της αποτελεσματικότερης διαχείρισής τους και την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, καθώς και τη διασφάλιση και μεγιστοποίηση της αξίας τους, των προσόδων και της οικονομικής απόδοσής τους”.

Άρα, λοιπόν, σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε έναν τεράστιο κίνδυνο να περάσει το Πανεπιστημιακό Δάσος του Ταξιάρχη, με όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία κι υποδομές του στα χέρια ενός “πανεπιστημιακού ΤΑΙΠΕΔ”, διότι περί αυτού πρόκειται στην πραγματικότητα, όπου κανείς δεν θα γνωρίζει τι σχέδια θα προκύψουν, εκτός από το διοικητικό συμβούλιο της εν λόγω εταιρίας αξιοποίησης, η οποία, όπως είναι διατυπωμένο το νομοθετικό πλαίσιο δεν θα ελέγχεται από κανένα και δεν θα λογοδοτεί σε κανένα.

Εμείς καταγγείλαμε αυτές τις εξελίξεις και από το βήμα της Ολομέλειας και στα μέσα ενημέρωσης και όλο αυτό το διάστημα είμαστε σε επαφή με τους φορείς που αντιτίθενται σε αυτές τις εξελίξεις. Σας καλώ, λοιπόν, ως μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πολυγύρου να προχωρήσετε σε ένα ομόφωνο ψήφισμα που να ξεκαθαρίζει την θέση σας σε σχέση με την ανάγκη διατήρησης του δημοσίου και πανεπιστημιακού χαρακτήρα του δάσους του Ταξιάρχη.

Το πανεπιστημιακό αυτό δάσος αποτελεί, όχι μόνο πηγή βιώσιμης ανάπτυξης για τον Ταξιάρχη, αλλά και μοναδικό κι αναγνωρίσιμο στοιχείο της Χαλκιδικής σε όλη την Ελλάδα. Άρα, η προστασία του Πανεπιστημιακού Δάσους είναι προς όφελος όχι μόνο του Ταξιάρχη αλλά και της Χαλκιδικής συνολικότερα και πρέπει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Πολυγύρου να πάρει ξεκάθαρη θέση. ​

Σε αυτή την κατεύθυνση, εγώ θα βρίσκομαι πάντα στην διάθεση των εκλεκτών μελών του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πολυγύρου γιατί το πρόβλημα τώρα ξεκινάει και θα το βρούμε μπροστά μας με πολύ επώδυνο τρόπο το επόμενο διάστημα. Καλό είναι, λοιπόν, να είμαστε προετοιμασμένοι και να έχουμε κάνει όλες τις κινήσεις που πρέπει έγκαιρα.
Σας ευχαριστώ".


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα