Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Κ. Μάλαμα και Σ. Φάμελλος ζητούν να απορρίψει τη ΜΠΕ της Ελληνικός Χρυσός η κυβέρνηση

Δρυμία κριτική ασκούν στην κυβέρνηση και στην Ελληνικός Χυρσός οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα και Σωκράτης Φάμελλος σχετικά με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας διαβούλευσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Ελληνικός Χρυσός.

Σε ανακοίνωσή του οι δύο βουλευτές αναφέρουν:

"Με μία πρωτοφανή επιλογή η «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» ανάρτησε μόνη της την ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για την μεταλλευτική της δραστηριότητα στον διαδικτυακό της ιστότοπο, ενημερώνοντας την έναρξη διαδικασίας διαβούλευσης, ενώ αυτή η διαδικασία είναι θεσμική αρμοδιότητα της Πολιτείας, η οποία πρώτα ελέγχει την ΜΠΕ για την πληρότητά της και στη συνέχεια διασφαλίζει τη διαφάνεια και ισοτιμία της ανάρτησης με την αξιοποίηση του ΗΠΜ (Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο).

Με την ανάρτηση αυτή, η «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» επιβεβαιώνει το ρόλο του αποικιοκράτη εφόσον η ΝΔ επέλεξε να καταργήσει αρμοδιότητες και λειτουργίες της Πολιτείας. Όμως, η ανάρτηση της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» αποκαλύπτει και όλα όσα κάνει χαριστικά η κυβέρνηση με την εταιρεία, εις βάρος της Χαλκιδικής, και ειδικότερα:

- ότι πρόθεση της είναι να καταστρέψει τα πάντα στις Σκουριές με το τεράστιο ανοικτό όρυγμα, ότι θα προχωρήσει σε μαζική αποστράγγιση υδάτων από όλη την περιοχή και θα συνεχίσει να επιβαρύνει και να υποβαθμίζει τα υδατικά συστήματα της περιοχής ανεξέλεγκτα, αφού εδώ και τρία χρόνια δεν ελέγχονται ως προς τις υποχρεώσεις τους προς το περιβάλλον, και

- ότι τελειώνει οριστικά με το ψέμα της “καθετοποιημένης μεταλλουργίας", καθώς ακυρώνεται κάθε σχέδιο δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής καθαρού μεταλλεύματος.

Εξάλλου με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ΥΠΕΝ-Σκρέκα η εταιρεία θα προσλάβει και θα πληρώσει το δικό της ιδιώτη αξιολογητή της ΜΠΕ, που ανάρτησε μόνη της, πολύ απλά «γιατί μπορεί» με αυτή την κυβέρνηση.

Το ΥΠΕΝ παραβιάζει κατάφωρα κάθε έννοια δικαίου στην ΒΑ Χαλκιδική μετατρέποντάς την σε αποικία! Έτσι και αλλιώς για την ΝΔ η βιώσιμη ανάπτυξη είναι εμπόδιο στα προεκλογικά της σχέδια και πρέπει να μπει στον οδοστρωτήρα Μητσοτάκη.

Καλούμε την κυβέρνηση να απορρίψει τα καταστροφικά σχέδια της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» και να μην διανοηθεί να επιδοτήσει με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης την εταιρία, αλλά να προχωρήσει άμεσα με τις αρμόδιες φορολογικές αρχές στον εξονυχιστικό έλεγχο των οικονομικών της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» και στις ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων που παρουσιάζει.

Καλούμε, επίσης, την κοινωνία της Χαλκιδικής να μην πιστέψει ούτε λέξη από κούφιες υποσχέσεις και να πληροφορηθεί για τα τεράστια προβλήματα που έχουν στην εργασία τους όσοι δουλεύουν στις εξορύξεις.

Να ενημερωθεί ο κόσμος για τις εργασιακές συνθήκες στα μεταλλευτικά μέτωπα, να ενημερωθεί για τις προσφερόμενες συμβάσεις «μπανανίας» σε εργαζόμενους και για τις απολύσεις σε όποιον αναζητά εργασιακά δικαιώματα".


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα