Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Εντυπωσιακή φωλιά πελαργών σε στύλο ηλεκτρικού ρεύματος -ΦΩΤΟ-

Ο ερχομός των πελαργών στα χωριά της Βόλβης είναι ένα γνώριμο φαινόμενο για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της λεκάνης της Μυγδονίας, μεταφέροντας το αισιόδοξο μήνυμα για τον ερχομό της άνοιξης και του καλοκαιριού! Παλιότερα και σε πολλά χωριά της νότιας Καλαμαριάς, στη Χαλκιδική, οι πελαργοί ήταν τακτικοί επισκέπτες.

Στο Μόδι του Δήμου Βόλβης, σε κεντρικό σημείο του χωριού, στην κορυφή μιας κολώνας της ΔΕΔΔΗΕ ένα ζευγάρι πελαργών εγκαταστάθηκαν και φέτος σε τεχνητή φωλιά. Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν από τη Μητρόπολη Ιερισσού κατά την εορτή του Αγίου Πνεύματος, οπότε πανηγυρίζει και το Μόδι.

Στο παραλίμνιο δάσος Απολλωνίας, το οποίο εμφανίζει εξαιρετικά σπάνια φυτοκοινωνία από σκλήθρα, πλατάνια, ασημόλευκες, ιτιές και λυγαριές, φιλοξενεί αρκετές αποικίες πελαργών. Το δάσος αυτό εκτείνεται σε τρεις ορόφους και αποτελεί καταφύγιο για τους πελαργούς και άλλα πτηνά.

Οι πελαργοί, αν και είναι πολύ ανθεκτικοί στο κρύο, είναι μεταναστευτικά πουλιά, επειδή μεγάλο μέρος της τροφής τους, όπως ερπετά και έντομα, εκλείπει το χειμώνα. Έρχονται κάθε άνοιξη στη χώρα μας, προκειμένου να αναπαραχθούν - είναι από τους πλέον χαρακτηριστικούς προάγγελους της άνοιξης λόγω του ότι είναι συνεπείς στο ραντεβού τους- και φεύγουν για την Αφρική το φθινόπωρο.


Στη Χαλκιδική μειώθηκε ο πληθυσμός τους

Στη Χαλκιδική κάποτε ο πελαργός ήταν μάλλον κοινό πουλί. Φώλιαζε σχεδόν σε κάθε χωριό, επάνω σε σκεπές σπιτιών, στα καμπαναριά, αλλά και σε κολώνες μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. Πελαργούς είχαμε στη Μαραθούσα, τον Άγιο Μάμα, στις Καλύβες, στα Σήμαντρα, στην Πορταριά, στην Ν.Τρίγλια, στις Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας και αλλού. Σήμερα πλέον έχουν απομείνει ελάχιστα ζευγάρια.

Από το 2005 μάλιστα και έπειτα μόνο 1-2 ζευγάρια μεγαλώνουν μικρά, όταν το 1950 υπήρχαν περί τα 120 ζευγάρια. Δεν είναι δύσκολο να πει κανείς, πως φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα, αν αναλογιστεί τις αλλαγές που συντελέσθηκαν στις χρήσεις γης και την εντατικοποίηση της γεωργίας.

Από τα μέσα του 1950 συντελέστηκαν πολλές διανομές γης, κατασκευάστηκαν πλήθος αποστραγγιστικά έργα, αποξηράνθηκαν οι περισσότεροι παράκτιοι υγρότοποι, ενώ υγρολίβαδα και χέρσες εκτάσεις μετατράπηκαν σε οικισμούς και τουριστικά θέρετρα προς χάριν της ανάπτυξης και της βελτίωσης του βιοτικού μας επιπέδου. Εάν στα παραπάνω προσθέσουμε και τα ατυχήματα σε ηλεκτροφόρα καλώδια, είναι λογικό ο πελαργός να κινδυνεύει πλέον να χαθεί οριστικά από πολλές περιοχές.

halkidikinews.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα