Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ν. Μουδανιά: Εγκαινιάστηκε η υπαίθρια πινακοθήκη για την Επανάσταση στη Χαλκιδική

Εγκαινιάστηκε στα Ν. Μουδανιά η υπαίθρια πινακοθήκη για την Επανάσταση στη Χαλκιδική, που δημιούργησε ο Δήμος Ν. Προποντίδας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποίησαν ο δήμαρχος Ν.Προποντίδας, Μανώλης Καρράς, η βουλευτής Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα και ο αντιπεριφερειάρχης, Ιωάννης Γιώργος, ενώ παραβρέθηκαν αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων των Ν. Μουδανιών. Στη συνέχεια ακολούθησε στο μνημείο των Ηρώων η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων ενόψει του εορτασμού της 25ης Μαρτίου.

Για εμάς ως Δήμος η επετειακή χρονιά επικεντρώθηκε στην απόδοση τιμής στους δικούς μας ανθρώπους, στους δικούς μας ήρωες, στους προγόνους μας. Στόχος μας ήταν η ανάδειξη της άγνωστης από πολλούς και αδικημένης επανάστασης της Χαλκιδικής. Μίας επανάστασης πάνδημης. Ο καθένας, η καθεμία από άκρη σε άκρη του νομού πήραν ό, τι μέσα διέθεταν και ρίχτηκαν στον αγώνα.
Στοχεύοντας στο να γίνουν ευρύτερα γνωστά τα βασικά γεγονότα και οι πρωταγωνιστές αυτής αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτή την υπαίθρια πινακοθήκη και με τη βοήθεια της τέχνης και του λόγου με τρόπο εύληπτο και άμεσο, μικροί και μεγάλοι να μάθουν για αυτήν.
Αντί τα έργα να περιοριστούν σε μία κλειστή αίθουσα μουσείου, στόχος ήταν να στηθούν σε σημείο που να μπορούν όλοι με ευκολία να τη δουν και να διδαχθούν. Επιλέχθηκε σκόπιμα ένας από τους δρόμους που κυρίως φιλοξενούνται σχολεία. Μας ενδιέφερε αυτό. Μας ενδιαφέρει η επαφή παιδιών με την ιστορία για την απόκτηση της ιστορικής γνώσης και μνήμης αλλά και η διαφύλαξη της εθνικής μας ταυτότητας. Ευχή μας είναι να επισκεφθούν στο μέλλον όλα τα σχολεία του Δήμου μας την υπαίθρια αυτή πινακοθήκη, και γιατί όχι και τα σχολεία άλλων Δήμων» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Μ. Καρράς.

Η κ. Μάλαμα ανέφερε: "Μια εξαιρετική πρωτοβουλία που συνδέει την εκπαίδευση και την κοινωνία με την ιστορική μνήμη.  Συγχαρητήρια στο Δήμο Νέας Προποντίδας και στους καλλιτέχνες που δημιούργησαν αυτή την πινακοθήκη στον τοίχο του ΕΠΑΛ Νέων Μουδανιών'.

Ποιοι εργάστηκαν για την υπαίθρια πινακοθήκη:
•Σύλληψη ιδέας, επιμέλεια εντύπων: Γραφείο Επικοινωνίας Δήμου Ν. Προποντίδας (Κεφάλα Ελευθερία, Θεοχαρίδου Δέσποινα)
•Την ευθύνη για την εγκυρότητα των ιστορικών γεγονότων της εποχής την έχει ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Χρήστος Φυλαχτός.
•Την οργάνωση, τον συντονισμό της συλλογής των έργων, τη σύνδεση του κειμένου με την εικόνα, μέχρι την τελική μορφή της ιστοριογραμμής, ανέλαβε η εκπαιδευτικός Αθανασία Εμμανουηλίδου.
•Τη φωτογράφιση των έργων, την ψηφιακή οργάνωση - γραφιστική, την επιμέλεια εκτύπωσης και την καλλιτεχνική τοποθέτηση των έργων ανέλαβε ο ζωγράφος Συμεών Δερμεντζίδης.
•Εικαστικοί δημιουργοί που συμμετείχαν (με αλφαβητική σειρά) είναι: Δερμεντζίδης Συμεών, Εμμανουηλίδου Αθανασία, Καραγιάννη Αναστασία, Καραγιάννη Αργυρώ, Καρανικόλα Ελευθερία, Καρυπίδου Κατερίνα, Κυπαρίσσης Αθανάσιος, Λιάμπας Δημήτρης, Μαλτέζου Ειρήνη, Νικόλτσιος Βασίλειος, Πανταζίδου Βασιλική, Παπαγεωργίου Σπάσιτς Σουζάνα, Παπαδοπούλου Βούλα, Παυλής Βασίλης, Σβίτης Γεώργιος, Τσιτσάνη Μαρία και Τουμπέκης Χαράλαμπος.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα