Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Κανονικά στην Ελλάδα ο εμβολιασμός με AstraZeneca

Οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca θα συνεχισούν κανονικά στη χώρα μας, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.


Λείπουν οι αποδείξεις για να ενοχοποιηθεί το σκεύασμα, είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι μπορεί πολλές χώρες να έχουν προχωρήσει στην προσωρινή και προληπτική αναστολή του εμβολίου, εντούτοις όπως τόνισε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμών Φαρμάκων και ο ΠΟΥ έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση με θρομβοεμβολικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου η επιτροπή στην Ελλάδα έχει συνεδριάσει δύο φορές και αφού έλαβε τα επιστημονικά δεδομένα αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση των εμβολιασμών.

Κικίλιας για AstraZeneca: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί

Όποιος έχει ραντεβού να πάει κανονικά ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca. Ο υπουργός Υγείας συνέστησε ψυχραιμία και ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του Σκάι και στους Οικονόμου – Αναστασοπούλου ότι μέχρι να πει ο ΕΟΦ κάτι διαφορετικό συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε κανονικά… “Στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Στη χώρα μας υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca” δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ διερωτήθηκε, «Δηλαδή αν αύριο δυο ή περισσότερες χώρες στον πλανήτη δώσουν μονομερώς έγκριση σε ένα εμβόλιο χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ εμείς θα το κάνουμε;».

 

Μέχρι σήμερα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει κάνει δύο συνεδριάσεις, η τελευταία πριν λίγες ώρες , είπε κ. Θεοδωρίδου, μεταφέροντας την ακριβή διατύπωση : «Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της της 11/3/2021. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες  συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνoυν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19. Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει».

Αναφορικά με τους πολίτες που προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα έχοντας λάβει αντιπηκτικά πριν τον εμβολιασμό η κ. Θεοδωρίδου κάλεσε να πηγαίνουν χωρίς καμία ιδιαίτερη πρόληψη.

Σημειώνεται, ότι το ποσοστό των ραντεβού με ΑstraΖeneca που ακυρώθηκαν είναι κάτω του 4%, ελαφρά αυξημένο από το καθημερινό ποσοστό ακυρώσεων

Ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού των ευπαθών ομάδων με χρόνια νοσήματα


Το επόμενο διάστημα σύμφωνα με την κ. Θοεδωρίδου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού των ευπαθών ομάδων με χρόνια νοσήματα.

Πρόκειται για άτομα με μεταμόσχευση, με νεφρική ανεπάρκεια, με κυστική ίνωση, καρκίνος υπό αγωγή, χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, σοβαρή καρδιακή νόσος, σοβαρή ηπατική νόσος και άτομα σε ανοσοκαταστολή.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα