Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Επιστολή Γρ. Τάσιου στον υπουργό Οικονομικών για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb

 Η ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, είναι κενή περιεχομένου και δεν πρόκειται να έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα, υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γεώργιο Πιτσιλή και την κοινοποιεί στην υπουργό Τουρισμό Έλενα Κουντουρά.

 

Η επιστολή

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμε κύριε Διοικητή,

 

Η Π.Ο.Ξ. από το Νοέμβριο του 2015 είχε επισημάνει τις συνέπειες που θα προκαλούσε η ανεξέλεγκτη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Απώλειες στα δημόσια έσοδα, φαινόμενα φοροαποφυγής, φοροδιαφυγής και αδήλωτης εργασίας, αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των νομίμων επιχειρήσεων και κυρίως σημαντικοί κίνδυνοι για τις τοπικές κοινωνίες (αλλοίωση του χαρακτήρα τους, ζητήματα ασφάλειας κ.λ.π.). Τα ανωτέρω προβλήματα καθίστανται δυστυχώς όλο και πιο εμφανή.

Είναι πολύ πρόσφατα τα παραδείγματα των έκνομων δράσεων που λάμβαναν χώρα σε διαμερίσματα που μισθώνονταν με το συγκεκριμένο τρόπο, τα οποία, αν και μεμονωμένα περιστατικά, δεικνύουν τους τεράστιους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν αν η συγκεκριμένη δραστηριότητα παραμείνει χωρίς έλεγχο.

 

Για τους ανωτέρω λόγους ζητάμε εδώ και δύο (2) χρόνια να υπάρχει για τα ακίνητα που μισθώνονται με το συγκεκριμένο τρόπο πλήρης διαφάνεια και να προβλεφθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας και ανάλογες φορολογικές υποχρεώσεις με τα νόμιμα και υπερφορολογούμενα καταλύματα. Δυστυχώς οι απόψεις μας δεν εισακούστηκαν. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αντιμετωπίστηκε τελικώς ως μια οικονομική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να ασκείται χωρίς κανόνες και προδιαγραφές, παραγνωρίζοντας πλήρως τις συνέπειες που αυτή θα έχει στις τοπικές κοινωνίες και στο τουριστικό προϊόν της χώρας.

 

Στις 4-12-2017 δημοσιεύθηκε η ΠΟΛ.1187 με την οποία ρυθμίζεται η φορολογική μεταχείριση της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Δεν θα υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες, μιας και η συγκεκριμένη απόφαση, όπως και η διάταξη βάσει της οποίας εκδόθηκε, αντιμετωπίζει μόνο φορολογικά το συγκεκριμένο πολυδιάστατο πρόβλημα.

 

Θα σταθούμε μόνο σε ένα ζήτημα.

Οποιοσδήποτε διαβάσει την ανωτέρω απόφαση, ακόμα και αν δεν είναι ειδικός, μπορεί να αντιληφθεί το εξής: Αυτή στηρίζεται στην παραδοχή πως έχει ήδη καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα λαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου τις απαραίτητες πληροφορίες από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας εκμίσθωσης ακινήτων προκειμένου να κάνουν τις σχετικές διασταυρώσεις.

Αν αυτό δεν ισχύει, ειλικρινά αδυνατούμε να αντιληφθούμε πως είναι δυνατόν να προβλέπεται πως «Οι «Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής» (αρχικές, τροποποιητικές) υποβάλλονται μέχρι την 12η ώρα βραδινή της επομένης εργάσιμης ημέρας από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το «Ακίνητο» (άρθρο 5), πρόβλεψη η οποία καθιστά τον οποιονδήποτε έλεγχο αδύνατο, καθιστά την όλη ρύθμιση κενό γράμμα.

Επειδή, λοιπόν, είμαστε βέβαιοι πως είστε υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής από όπου και αν προέρχεται, αναμένουμε τις επόμενες ημέρες τη δημοσίευση και της προβλεπόμενης από την παράγραφο 9 του άρθρου 84 του Ν.4472/2017 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Τουρισμού και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., με την οποία ορίζονται οι όροι συνεργασίας του Ελληνικού Δημοσίου με την εκάστοτε ψηφιακή πλατφόρμα.

 

Με εκτίμηση, Γρηγόρης Τάσιος, Πρόεδρος Δ.Σ.».

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα