Στενεύουν επικίνδυνα τα χρονικά περιθώρια που απομένουν για να καταθέσουν οι δήμοι στο ΥΠΕΝ τις οικιστικές πυκνώσεις (οικισμοί αυθαιρέτων), καθώς η προθεσμία εκπνέει στις 12 Ιουνίου και μόλις 4 στους 10 ΟΤΑ έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου, στέλνοντας τις αντιρρήσεις τους.
Βέβαια, ακόμη και να υπάρξει συνέπεια και η κατάθεση να πραγματοποιηθεί εντός της προθεσμίας, δεν διασφαλίζεται στους ιδιοκτήτες πως είναι «κατοχυρωμένοι» αφενός γιατί υπάρχουν εκτάσεις οι οποίες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και αφετέρου διότι εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ που θα ορίσει αν ο σχετικός νόμος είναι ή όχι αντισυνταγματικός.
Παρ’ όλα αυτά ο κ. Φάμελλος κάλεσε για ακόμη μία φορά μέσω επιστολής που έστειλε χθες στους δήμους και στην ΚΕΔΕ να επισπεύσουν τη διαδικασία αποστολής στοιχείων των περιοχών κατοικίας στους δασικούς χάρτες.
Μάλιστα χαρακτηριστική είναι η αυστηρή αποστροφή του αναπληρωτή υπουργού στην επιστολή προς τους δήμους, όπου τονίζεται χαρακτηριστικά: «Η ως τώρα ανταπόκριση των Δήμων, στην ανωτέρω υποχρέωσή τους, είναι περιορισμένη με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αμφισβητήσεις για περιοχές κατοικίας και να ταλαιπωρούνται οι πολίτες, να κινδυνεύουν με απώλεια δικαιωμάτων σε περιοχές οικιστικών πυκνώσεων και να υπονομεύονται μελλοντικά έργα των ΕΠΕΑ».
Να υπενθυμίσουμε ότι τα κριτήρια προσδιορισμού των οικιστικών πυκνώσεων είναι ο ελάχιστος αριθμός κτιρίων (50) και με απαιτούμενη πυκνότητα, μέχρι 100 κτίρια, δηλαδή 1 κτίριο / 500 τ.μ.
Αυτό σημαίνει ότι μία οικιστική πύκνωση θα πρέπει να έχει έκταση τουλάχιστον 25 στρέμματα. Βέβαια υπάρχουν και δήμοι οι οποίοι έχουν αποστείλει τις αντιρρήσεις τους αλλά δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή Καπανδριτίου όπου η πύκνωση είναι στην ουσία αραιή.
Στο ίδιο μοτίβο και οι οικιστικές πυκνώσεις σε Μάνδρα και Ασπρόπυργο όπου έχουν «περίεργο» σχήμα με μεμονωμένα αυθαίρετα ή με μικρές ομάδες αυθαιρέτων και φυσικά δεν σχηματίζουν την ελάχιστη απαραίτητη ομάδα που είναι τα 50 κτίρια.
Πηγή: Έθνος