Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021

Π Πολιτισμός

"Ερμηνευτικό Λεξικό του Χαλκιδικιώτικου Ιδιώματος" του Στέργιου Βαγγλή

Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, στο πλαίσιο των πολιτιστικών της δράσεων για το 2020, προχώρησε στην Έκδοση του Ερμηνευτικού Λεξικού του Χαλκιδικιώτικου Ιδιώματος, ανταποκρινόμενη θετικά στην πρόταση του Χαλκιδικιώτη εκπαιδευτικού και συγγραφέα Στέργιου Βαγγλή.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος σχολίασε σχετικά:


"Η Γλώσσα αποτελεί μια από τις βασικές παραμέτρους της Παράδοσής μας και μαζί με τα ήθη και τα έθιμα, συγκροτεί τον ουσιαστικότερο πυλώνα του Πολιτισμού μας.

Ως επικοινωνιακό μέσον, η Γλώσσα συνιστά τον συνδετικό κρίκο των μελών μιας κοινωνίας, προσδιορίζοντας συγχρόνως –με την ιδιωματική της μορφή– τον γεωγραφικό τους χώρο.

Υπ’ αυτήν την έννοια, η διάσωση του γλωσσικού ιδιώματος μιας περιοχής αποκτά μεγάλη σημασία, διότι διατηρεί ζωντανή την επαφή των νεότερων γενεών με το ιστορικό της παρελθόν και θέτει τις βάσεις για την πολιτιστική τους συνέχεια.

Το «Ερμηνευτικό Λεξικό του Γλωσσικού Ιδιώματος της Χαλκιδικής», προϊόν πολυετούς έρευνας και μελέτης του συντοπίτη μας εκπαιδευτικού και συγγραφέα Στέργιου Βαγγλή, έρχεται να συνδράμει σ’ αυτήν την προσπάθεια, με χορηγία της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής -Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ελπίζω και εύχομαι να αποτελέσει ερέθισμα για προσέλκυση ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα από τη νεολαία της Χαλκιδικής, για να γίνει αισθητός ο "σφυγμός" της τοπικής μας γλώσσας."

Το "Ερμηνευτικό λεξικό του Χαλκιδικιώτικου Ιδιώματος" μπορείτε να το δείτε σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα της ΠΕΧ http://halkidiki.pkm.gov.gr/ και συγκεκριμένα: http://www.pkm.gov.gr/inst/pkm/gallery/PE/Chalkidiki//files/%CE%9B%CE%95%CE%9E%CE%99%CE%9A%CE%9F%20%CE%A7%CE%91%CE%9B%CE%9A%CE%99%CE%94%CE%99%CE%9A%CE%99%CE%A9%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A5%20%CE%99%CE%94%CE%99%CE%A9%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%9F%CE%A3.pdf

Δωρεάν αντίτυπα θα διανεμηθούν στις Δημοτικές και Σχολικές Βιβλιοθήκες και σε πολιτιστικούς φορείς του Νομού.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δωρεάν διανομή του Λεξικού στο τηλέφωνο 23713-51287 στο γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε.Χ.

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα