Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020

Π Πολιτισμός

Άγιος Αθανάσιος Συκιάς: «Βεβήλωση, λύτρωση και "εξαγνισμός" ενός ναού...»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, συμμετέχοντας στην εβδομάδα εκδηλώσεων του ΥΠΠΟΑ με τίτλο «Εν νυκτί…» διοργανώνει την Τρίτη 31 Ιουλίου 2018, στις 20:00, ξενάγηση από τον αρχαιολόγο κ. Νικ. Μερτζιμέκη με τίτλο «Βεβήλωση, λύτρωση και "εξαγνισμός" ενός ναού...».

 

Στην ξενάγηση στον ενοριακό ναό Αγίου Αθανασίου Συκιάς Σιθωνίας Χαλκιδικής, οι νυχτερινοί επισκέπτες-προσκυνητές θα ενημερωθούν για την ιστορική πορεία ενός κηρυγμένου μνημείου που συνδέεται άμεσα με τα γεγονότα της επανάστασης του 1854 στη Χαλκιδική και τον αρχιστράτηγο της Μακεδονίας Τσάμη Καρατάσο.

 

Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν βεβήλωση του ναού από τους αλλόθρησκους, που είχε ως επακόλουθο τη λύτρωση διά της εξαγνιστικής πυρπόλησής του από τους ομόθρησκους. Στο τέλος έρχεται η "αναγέννηση" του ναού μέσω της αποκατάστασής του από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα