Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024

Π Πολιτισμός

Το έθιμο του 'Ζυγίσματος του Αι Γιώργη' και η 'Κούνια' στην Αρναία -ΦΩΤΟ-

Το έθιμο του ¨Ζυγίσματος του Αι Γιώργη¨ και η ¨Κούνια¨ αναβίωσαν δεύτερη μέρα του Πάσχα στην κεντρική πλατεία Αρναίας ανήμερα της εορτής του Αγίου, όπως κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες και φέτος από την Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία.

Με το τέλος της Θείας Λειτουργίας οι κάτοικοι κατευθύνθηκαν στον αιωνόβιο πλάτανο, που από νωρίς τα μέλη της Εταιρείας είχαν κρεμάσει το "καντάρι" και άρχισε το ζύγισμα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ποιοί πραγματικά νήστεψαν την Σαρακοστή. Δίπλα από το καντάρι ήταν κρεμασμένη στον Πλάτανο και η κούνια, που την δοκίμασαν μικροί και μεγάλοι. Τι έθιμο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και κάθε χρόνο αρκετός κόσμος συγκεντρώνεται για να το παρακολουθήσει.

Ο πρώτος στη σειρά κατάταξης, που είναι ο βαρύτερος, παίρνει τη μικρότερη κατσαρόλα, ώστε να μην μπορεί να μαγειρέψει πολύ φαγητό και ο πρώτος, που είναι ο ελαφρύτερος, τη μεγαλύτερη κατσαρόλα, ώστε να φάει περισσότερο και του χρόνου να μπορεί να ανταγωνιστεί τους βαρύτερους.

Τρίτη μέρα του Πάσχα και στην Αρναία από το πρωί ξεκινάει ο ¨Κούτσμανους¨. Ένα έθιμο από την εποχή της Τουρκοκρατίας, που πραγματοποιείται εδώ και δεκαετίες από την Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία Αρναίας.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα