Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2024

Π Πολιτισμός

Η Χαλκιδική γιόρτασε με λαμπρότητα τον Άγιο Γεώργιο /Οδοιπορικό

Ο λαοφιλής Άγιος μεγαλομάρτυρας Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος γιορτάζεται σε πολλές περιοχές της Χαλκιδικής, καθώς οι κάτοικοι τον ευλαβούνται και τον αγαπούν ιδιαίτερα.
Η ημερομηνία μνήμης του, είναι κινητή, αλλά συνήθως εορτάζεται στις 23 Απριλίου. Εάν όμως το Πάσχα πέσει μετά τις 23 Απριλίου τότε εορτάζεται την επόμενη μέρα του Πάσχα (Δευτέρα της Δικαινησίμου).

Ο μητροπολίτης Κασσανδρείας, κ.κ. Νικόδημος γιόρτασε τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Βασιλικών, ενώ ο μητροπολίτης Ιερισσού, κ.κ. Θεόκλητος τίμησε τον Άγιο Γεώργιο στον Μελισσουργό.

ΦΛΟΓΗΤΑ, ΕΛΑΙΟΧΩΡΙΑ, ΗΡΑΚΛΕΙΑ, ΤΕΝΕΔΟΣ

Τον Πολιούχο τους Άγιο Γεώργιο τίμησαν χθες οι κάτοικοι των Ελαιοχωρίων, των Νέων Φλογητών, της Ν. Ηράκλειας και της Ν.Τενέδου.

Στα Ελαιοχώρια παραβρέθηκε και ο δήμαρχος, Μανώλης Καρράς, όπου το πρωί στον Ιερό Ναό τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία κι αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε πανηγύρι από τον Δήμο και την Κοινότητα στον αύλειο χώρο του ναού. Συμμετείχε το χορευτικό τμήμα ενηλίκων του Π.Σ. Ελαιοχωρίων.

Ο Σύλλογος Απανταχού Τενεδίων και η Κοινότητα Νέας Τενέδου διοργάνωσαν το πανηγύρι στη Ν. Τενέδο, στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Τον Πολιούχο της Άγιο Γεώργιο γιόρτασε με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα η Ν. Ηράκλεια. Ανήμερα της εορτής του τελέστηκε πανηγυρική θεία κι αμέσως, μετά πραγματοποιήθηκε το πατροπαράδοτο κουρμπάνι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Η ΠΕΡΙΝΘΟΣ” και τη στήριξη του Δήμου.

ΟΡΜΥΛΙΑ

Και οι κάτοικοι της Ορμύλιας τίμησαν τον Άγιο Γεώργιο στον όμορφο Ιερό Ναό με το τέμπλο της λαϊκής μακεδονικής τεχνοτροπίας. Ο Ιερός Ναός αφιερώθηκε στον Άγιο Γεώργιο, επειδή διασώθηκε κατά θαυματουργικό τρόπο από καταστροφή του Ναού, μόνο η εικόνα του.

ΒΑΡΒΑΡΑ

Με λαμπρότητα γιόρτασαν τον Άγιο Γεώργιο  και οι κάτοικοι της Βαρβάρας. Μετά τη Θ.Λειτουργία έγινε περιφορά της εικόνας του Αγίου στους δρόμους του χωριού.
Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βαρβαριωτών Θεσσαλονίκης και η Κοινότητα Βαρβάρας ετοίμασαν εορταστικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην πλατεία του χωριού προς τιμήν του Αγίου.

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ

Η Παλαιόχωρα τιμά με ιδιαίτερη λαμπρότητα τον Άγιο Γεώργιο! Όπως κάθε χρόνο μετά τη Θ.Λειτουργία έγινε περιφορά της Εικόνας του Αγίου Γεωργίου.

ΑΘΥΤΟΣ

Στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Λαυριώτικο μετόχι, που κτίστηκε 1867, τίμησαν και φέτος οι κάτοικοι της Αθύτου τον Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο. Μετά τη Θ. Λειτουργία ο Σύνδεσμος Φίλων Λαογραφίας και Παράδοσης Αφύτου ετοίμασε εδέσματα για όλους τους παρευρισκόμενους.

ΡΑ

Η Παλαιόχωρα τιμά ιδιαίτερα τον Άγιο Γεώργιο, όπως και η N. Ποτίδαια, η Όλυνθος και το Παλιούρι.

του Γρηγόρη Αντωνιάδη
halkidikinews.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα