Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2023

Π Πολιτισμός

Ο Προμηθέας Δεσμώτης καθήλωσε το κοινό του Φεστιβάλ της Θάλασσας

Ο Προμηθέας Δεσμώτης, η συνταρακτική τραγωδία του Αισχύλου, παρουσιάστηκε στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΑΛΑΣΣΑΣ, το Σάββατο 30/7, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, με ένα δυνατό επιτελείο πρωταγωνιστών και τον Γιάννη Στάνκογλου στον ρόλο του Προμηθέα. Το κοινό καθηλώθηκε και μέσα σε απίστευτη ησυχία κρεμόταν από τα χείλη των ηθοποιών.


Ο Άρης Μπινιάρης συνεχίζει την έρευνά του πάνω στην αρχαία τραγωδία, με όχημα τoν Προμηθέα Δεσμώτη. Οι ηθοποιοί αντλούν πληροφορίες από τη ρυθμικότητα του κειμένου και μεταβολίζουν σε θεατρική δράση τον ήχο και τον ρυθμό του ποιητικού λόγου με το σώμα και τη φωνή. Mέσα από ένα παλλόμενο και ζωντανό ηχητικό περιβάλλον, αναδεικνύονται έτσι τα πρόσωπα μιας παλιάς, μα πάντα επίκαιρης ιστορίας. «Μιας ιστορίας που μπορεί να ακουστεί ως σκοτεινό σχόλιο για το παρόν ή ως φωτεινή ελπίδα για το μέλλον», όπως λέει ο ίδιος. Στον ρόλο του Προμηθέα, διαχρονικού συμβόλου αντίστασης απέναντι στην εξουσία, ο Γιάννης Στάνκογλου.Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» είναι ένα έργο επαναστατικό. Είναι η αέναη κίνηση που φέρνει την αλλαγή, την προσπάθεια για απελευθέρωση από την παλαιά γενιά και την θεϊκή τυραννία. Συμβολίζει την ανάγκη για θέσπιση μιας νέας δημοκρατική τάξης. Όποιος είναι φορέας του καινούργιου, της αλλαγής, πάντα τιμωρείται. Όμως, όπως χαρακτηριστικά προαναγγέλλει ο ίδιος ο Προμηθέας: «το μέλλον δεν ανήκει στη βία, το μέλλον δεν ανήκει στην εξουσία. Στη λογική ανήκει».

Τον Προμηθέα Δεσμώτη, του Αισχύλου, επέλεξε να συμπεριλάβει το Θέατρο Πορεία στο πολυσυλλεκτικό του ρεπερτόριο, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.


booked.net 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα