Μία από τις παλαιότερες εκκλησίες βρέθηκε στην Ανατολία, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία πόλη της Ανδριανούπολης.
Η Εκκλησία 1500 ετών πιστεύεται ότι είναι μία από τις πρώτες εκκλησίες της περιοχής, όπως ανέφερε μιλώντας στα Μέσα ο Ερσίν Τσελικμπάς, μέλος του τμήματος αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Καραμπούκ.
«Το εύρημα χρονολογείται από τα μέσα του πέμπτου αιώνα. Όταν λαμβάνουμε υπόψη την κατασκευή εκκλησιών στην Ανατολία μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι πρόκειται για ένα από τα πρώτα δείγματα. Υπάρχουν αναφορές σε ένα ανδρικό και ένα γυναικείο μοναστήρι που υπήρχαν στο Εσκιπαζάρ. Στις εργασίες μας έχουμε τη μεγάλη ικανότητα να ανιχνεύσουμε την ύπαρξη αυτών των μοναστηριών και των εκκλησιών. Η εκκλησία βρίσκεται σε μια πολύ σημαντική τοποθεσία. Έχει μήκος περίπου 20 μ. και διαθέτει σημαντικές επικαλύψεις στο δάπεδο», τόνισε ο ειδικός.
«Βρήκαμε σημαντικές φιγούρες στα μωσαϊκά. Αυτό το σημείο ήταν μια μεγάλη αρχαία πόλη μετά τον τέταρτο αιώνα. Πρόκειται για πόλη σημαντική για τον αρχαίο χριστιανικό κόσμο. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι Χριστιανοί επισκέφθηκαν εδώ τον Κόλπο της Αμάσρα και την Αδριανούπολη. Στη συνέχεια πήγαιναν και στην Κωνσταντινούπολη για εμπορικούς λόγους», πρόσθεσε.
Οι ανασκαφές, που αφορούν το δάπεδο που είναι διακοσμημένο με μωσαϊκά, βρίσκονται υπό το την εποπτεία του Μουσείου Κασταμονού. Όπως τόνισε ο πανεπιστημιακός, η εκκλησία βρίσκεται στο δρόμο του προσκυνήματος.
«Υπάρχουν χριστιανικές δομές στην Αδριανούπολη. Βρήκαμε ότι αυτές οι δομές καλύπτουν μια έκταση 20 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Θα εργαστούμε προκειμένου να τις ερευνήσουμε στα επόμενα χρόνια και θα τις υποστηρίξουμε με αρχαιολογικά ευρήματα. Η Αδριανούπολη είναι η πιο σημαντική αρχαιολογική πόλη στη δυτική Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο ίδιος.
Η Ανδριανούπολη που είναι χτισμένη τρία χιλιόμετρα στα ανατολικά του Εσκιπαζάρ, είχε σημαντικούς οικισμούς στην ελληνιστική, ρωμαϊκή και αρχική βυζαντινή περίοδο. Συνολικά 14 δημόσια κτήρια και άλλες δομές της αρχαίας πόλης ήρθαν στο φως με την αρχαιολογική αυτήν σκαπάνη.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται δύο λουτρά, δύο εκκλησίες, ένα θέατρο, δύο λουτρά, μία έπαυλη, μία τοξωτή καλυμμένη δομή, τοίχοι, μερικοί τάφοι και άλλα μνημεία, μερικά εκ των οποίων θρησκευτικά κτήρια.
Στο δάπεδο της εκκλησίας υπάρχουν απεικονίσεις του Τίγρη, του Ευφράτη και άλλων ποταμών που αναφέρονται στη Βίβλο, ενώ στα μωσαϊκά απεικονίζονται και πολλά ζώα. Οι ανασκαφές της Ανδριανούπολης ξεκίνησαν το 2003 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με συχνές διακοπές. Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στην αρχαιολογική σκαπάνη.
πηγη: ant1news.gr