Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Το Δημοτικό Σχολείο Ορμύλιας στην Ισπανία μέσω του Erasmus+

Στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου Erasmus+ ΚΑ229 με τίτλο “European Food Adventures” και με κωδικό 2019-1-EL01-KA229-062400_1, εκπαιδευτικοί και μαθητές από το συντονιστικό σχολείο, το Δημοτικό Σχολείο Ορμύλιας, αλλά και από τα συνεργαζόμενα σχολεία: Agrupamento de Escolas de Barroselas της Πορτογαλίας, Mehmet Cekic Ortaokulu της Τουρκίας και OSNOVNA SKOLA LUCAC της Κροατίας, φιλοξενήθηκαν στο σχολείο υποδοχής Caes L´Amistat της Ισπανίας στην πόλη Βαλένθια από τις 24 έως τις 30 Οκτωβρίου 2021.


Λόγω περιορισμών που σχετίζονται με τον Covid-19, το συνεργαζόμενο σχολείο DIMOTIKO SCHOLEIO TSERIOU 1 από την Κύπρο δεν μπορούσε να συμμετάσχει με φυσική παρουσία σε αυτήν την κινητικότητα. Ωστόσο, όπου ήταν δυνατόν, προωθήθηκαν διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις, ώστε οι μαθητές αυτής της χώρας να μπορούν επίσης να συμμετέχουν σε ορισμένες από τις προτεινόμενες δραστηριότητες.


Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από οικογένειες μαθητών του σχολείου της Ισπανίας οι οποίοι είχαν ετοιμάσει θερμή υποδοχή για τους μαθητές και ήταν πολύ φιλόξενοι. Οι εκπαιδευτικοί διέμειναν σε ξενοδοχείο κοντά στο σχολείο και αποχωρίζονταν τους μαθητές αργά το απόγευμα με το τέλος των δραστηριοτήτων.


Το πρόγραμμα, όπως διοργανώθηκε από το σχολείο Caes L´Amistat της Βαλένθια, περιελάμβανε πολλά εργαστήρια καθώς και παρουσιάσεις με κύριο θέμα τα τοπικά προϊόντα και ασχολίες των κατοίκων, όπως το ρύζι, τα tigernuts -κύριο συστατικό της «ορτσάτα»-, το μέλι, την τεχνική που χρησιμοποιούν οι «Falleros Artists» για τα καλλιτεχνήματα κατά τον εορτασμό των «Fallas» καθώς και γνωριμία με τοπικές γεύσεις, όπως την τορτίγια με πατάτες, παέγια κοτόπουλο, παέγια θαλασσινών, τάκος κ.ά.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης μια σειρά από αθλητικές δραστηριότητες:

Γνωριμία με παραδοσιακά παιχνίδια στο σχολείο αλλά και σε πάρκα, επίσκεψη και εκμάθηση του δημοφιλούς παιχνιδιού Trinquet από προπονητή, συνέχιση και παίξιμο του κοινού παιχνιδιού μνήμης με κάρτες παραδοσιακών φαγητών των συνεργαζόμενων χωρών.


Δεν έλειψαν και οι πολιτιστικές επισκέψεις στα πιο σημαντικά σημεία της περιοχής: ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Βαλένθια μέσω της πύλης Torres de Serrano, επαφή με λαογραφικά στοιχεία της πόλης μέσω επισκέψεων σε μουσεία, απόλαυση παραδοσιακής μουσικής και χορού κατά το καλωσόρισμα των αποστολών στο σχολείο περιοχής.


Ακόμα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και εργαστήρια με ξεναγό στο φυσικό πάρκο Albufera όπου έγινε ενημέρωση με προβολή για τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής και για τη σημαντικότητα της προστασίας του οικοσυστήματος της περιοχής. Ακολούθησε μετάβαση με βάρκες σε κανάλια και στη λίμνη του πάρκου. Στιγμές χαλάρωσης στην παραλία, έδωσαν την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν μία άλλη πλευρά αυτής της όμορφης πόλης.
Οι καλεσμένοι γνώρισαν από κοντά επίσης και το όμορφο πάρκο Capcalera με το ποταμάκι να χαρίζει δυνατότητες για δραστηριότητες, ηρεμία και επαφή με τη φύση μέσα στην πόλη. Η αλλαγή της ροής του ποταμού που περνούσε παλιά μέσα από την πόλη και πολλές φορές προκαλούσε πλημμύρες, άφησε έναν ποταμό «χωρίς νερό» να χαρίζει την κοίτη του στους πολίτες για τη δημιουργία πάρκων και αθλητικών εγκαταστάσεων σε ένα μήκος πάνω από 10 χιλιόμετρα, πηγή οξυγόνου, καθαρής ατμόσφαιρας όπως και βιοποικιλότητας.


Την τελευταία μέρα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο μεγαλύτερο ωκεανογραφικό ενυδρείο της Ευρώπης, που βρίσκεται στην «Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών», το περίφημο συγκρότημα δημιουργία του τοπικού εξαίρετου αρχιτέκτονα Καλατράβα. Οι καλεσμένοι ήρθαν σε επαφή με πολλά υδρόβια ζώα από διάφορα μέρη της γης και απήλαυσαν παραστάσεις δελφινιών.


Ακολούθησαν εργαστήρια δημιουργίας σουβενίρ για τα παιδιά τα οπόια κράτησαν τις δημιουργίες τους ως αναμνηστικά και το απόγευμα αποχαιρετίστηκαν όλα τα παιδιά που συνεργάστηκαν και συμμετείχαν σε αυτή την εβδομάδα φιλοξενίας στη Βαλένθια. Οι εκπαιδευτικοί συναντήθηκαν για τελευταία φορά σε ένα εστιατόριο το βράδυ, ανταλλάσσοντας τις εμπειρίες τους και απολαμβάνοντας τοπικές λιχουδιές.


Την επόμενη μέρα, κάθε αποστολή πήρε τον δρόμο του γυρισμού, ευχόμενοι να έχουν τη δυνατότητα να ξανασυναντηθούν στο επόμενο ταξίδι, στην Πορτογαλία.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα