Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Πολύγυρος: Ημέρα μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα

Εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα διοργάνωσε στον Πολύγυρο η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής.

Στις 10.00 τελέστηκε δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου.  Αμέσως μετά εκφωνήθηκε ομιλία από την εκπαιδευτικό του Γυμνασίου Πολυγύρου, Όλγα Ευαγγελοπούλου.

Στις 10.30 εψάλλη επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μακεδονομάχων στον περίβολο του Διοικητηρίου της Π.Ε Χαλκιδικής. Συμμετείχαν και μαθητές των σχολείων του Πολυγύρου.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΚΙΝ.ΑΛ., Απόστολος Πάνας, ο αντιπεριφερειάρχης, Ιωάννης Γιώργος, ο αντιδήμαρχος Πολυγύρου, Χρ.Βορδός, ο αντιδήμαρχος Αριστοτέλη , Ν. Αγερινός και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Ο Απόστολος Πάνας ανέφερε: "Ο Μακεδονικός Αγώνας ένωσε όλους τους Έλληνες στον κοινό στόχο για την ανάκτηση της αγαπημένης Μακεδονικής γης, που αποτέλεσε ένα απ' τα λαμπρότερα και ηρωικότερα κατορθώματα του Ελληνισμού.
Αποδίδοντας σήμερα φόρο τιμής και εκφράζοντας ευγνωμοσύνη στους Μακεδονομάχους που αντιστάθηκαν δυναμικά και δεν δίστασαν να θυσιάσουν ακόμη και τη ζωή τους για τη Μακεδονία".

Μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Ιωάννη Γιώργου

Μόλις είχε μπεί ο 20ος αιώνας και η πολύπαθη Μακεδονία μας έγινε γι άλλη μια φορά θέατρο ενός άγριου πολέμου.Το «ομόγλωσσο και ομόθρησκο» των υπόδουλων Ελλήνων,δεν τους άφησε στιγμή να ξεχάσουν την μητέρα πατρίδα.Οι φλόγες που άναψαν ο Παύλος Μελάς και οι καπεταναίοι Μακεδονομάχοι,αλλά και ο Γερμανός Καραβαγγέλης με τους υπόλοιπους ιεράρχες της Μακεδονίας,λαμπάδιασαν και φώτισαν το πανελλήνιο δίνοντας ώθηση στον Μακεδονικό αγώνα.Δέκα χρόνια αργότερα το όνειρο έγινε πραγματικότητα.Τιμή και δόξα σε όλους αυτούς που με το αίμα τους πότισαν το δέντρο της λευτεριάς!Χρόνια πολλά Μακεδόνες,χρόνια πολλά Έλληνες!!!"

Μήνυμα του δημάρχου Ν. Προποντίδας, Εμμανουήλ Καρρά για την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα

"Τιμάμε σήμερα τους ήρωες προγόνους μας Μακεδονομάχους. Εκφράζουμε τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη σε αυτούς που έσωσαν τη Μακεδονία κι αναπτέρωσαν την ταπεινωμένη Ελλάδα.
Σε εποχές ιδιαίτερα δύσκολες ο δυναμισμός και η αγωνιστικότητά τους, καθώς και η εμβληματική φυσιογνωμία του Παύλου Μελά ήταν αρκετά για να "ανάψουν" τη σπίθα του αγώνα και να αναγεννηθεί από αυτή όλη η Ελλάδα, μία Ελλάδα φτωχή και ταπεινωμένη με λιγότερα από τρία εκατομμύρια κατοίκους χωρίς στόλο και χωρίς στρατό.
Οι Μακεδόνες άναψαν το φως της ελπίδας. Ανέλαβαν δράση και αγωνίστηκαν σθεναρά. Ο θάνατος του Παύλου Μελά, που έπεσε ηρωικά μαχόμενος ήταν ορόσημο. Ωστόσο, ο αγώνας συνεχίστηκε και οδήγησε σταδιακά σε επικράτηση.
Ας γίνει ο αγώνας τους πηγή έμπνευσης και φωτεινός φάρος, ο οποίος θα μας δείχνει τον δρόμο σε κάθε δύσκολη στιγμή που περνάμε και θα μας υπενθυμίζει πως η εθνική μας ελευθερία και κυριαρχία ήταν, είναι και θα είναι αδιαπραγμάτευτα."

 

Ο πολιτευτής της ΝΔ, Γρηγόρης Τάσιος ανέφερε:

"Σήμερα θυμόμαστε και τιμούμε τους ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα και την εμβληματική φυσιογνωμία του Παύλου Μελά. Είμαστε υπερήφανοι και ευγνώμονες για τους προγόνους μας και αντλούμε έμπνευση από το παράδειγμά τους.
Ως Μακεδόνες και ως Χαλκιδικιώτες έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και να δώσουμε ενωμένοι τον αγώνα της δικής μας γενιάς, για οικονομική πρόοδο, κοινωνική ευημερία και εθνική αξιοπρέπεια."


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα