Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020

Ε Επικαιρότητα

Η Κ. Μάλαμα για την εξέλιξη του έργου του φράγματος του Χαβρία

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Την Πέμπτη η ∆ιυπουργική Επιτροπή Συµπράξεων ∆ηµοσίου και Ιδιωτικού Τοµέα ενέκρινε την υπαγωγή του φράγματος του Χαβρία στις διατάξεις του Ν. 3389/2005 και αναμένεται το επόμενο διάστημα η δημοπράτησή του. Με αφορμή την εξέλιξη αυτή και τις σχετικές δηλώσεις των υπουργών, η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Μάλαμα σχολίασε τα εξής:

 

"Η κυβέρνηση δηλώνει ότι ξεκινάει η υλοποίηση του Φράγματος του Χαβρία, χωρίς αυτό φυσικά να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αυτό που πραγματικά συνέβη είναι ότι ο φάκελος του συγκεκριμένου έργου εγκρίθηκε από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή για τις συμβάσεις ΣΔΙΤ και περνάει σε επόμενο γραφειοκρατικό στάδιο. Τώρα, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προκήρυξης κι εκτέλεσης διεθνούς διαγωνισμού, ώστε να ανατεθεί το έργο της κατασκευής του φράγματος και του δικτύου σε ιδιώτη κατασκευαστή και διαχει​ριστή. 

 

Τα ερωτήματα που τίθενται στο στάδιο αυτό της διαδικασίας είναι κατά πόσο η κυβέρνηση θα παραμείνει σε ένα σχήμα ΣΔΙΤ με αυξημένο κρατικό έλεγχο ή εάν θα προσπαθήσει να ιδιωτικοποιήσει έμμεσα το δίκτυο. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να τονιστεί ότι, όπως προβλέπεται κι από την ίδια την χάραξη του έργου, η ποιότητα των υδάτων θα πρέπει να ελέγχεται διαρκώς σε σχέση με την μεταλλευτική δραστηριότητα, γεγονός που αναφέρεται και στην ίδια την απόφαση έγκρισης του συγκεκριμένου έργου. Στο πλαίσιο αυτό ίσως είναι η ώρα να συζητήσουμε την ακύρωση της ανοικτής εξόρυξης μετάλλων στις Σκουριές και σε συνάρτηση με την βιωσιμότητα του έργου του Φράγματος του Χαβρία. Τα προβλήματα σε σχέση με την επάρκεια των υδάτινων πόρων της Χαλκιδικής δεν πρόκειται να επιλυθούν με θριαμβολογίες, αλλά με πολύ προσεκτικές αποφάσεις που θα διασφαλίζουν την υγεία και την πρόσβαση όλων στο κοινωνικό αγαθό του νερού."

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα