Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ερώτηση Απ. Πάνα στη Βουλή για την τιμή της βρώσιμης ελιάς Χαλκιδικής

Κοινοβουλευτική Ερώτηση κατέθεσε Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Χαλκιδικής κ. Πάνας Απόστολος, προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αλλά και Ανάπτυξης, ζητώντας να διαμορφωθούν άμεσα οι συνθήκες, οι οποίες θα ευνοούν τον θεμιτό ανταγωνισμό και την βιωσιμότητα της καλλιέργειας της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής.

Ο κ. Πάνας ανέφερε πως, η επιτραπέζια ελιά της Χαλκιδικής, είναι από τα πρώτα εξαγώγιμα προϊόντα με αυξητικές τάσεις κάθε έτος, καθιστώντας την δικαίως εθνικό προϊόν όπως και το ελαιόλαδο, επισημαίνοντας παράλληλα, πως σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2023), παρατηρούνται συνεχώς ανοδικές εξαγωγικές τάσεις, ενώ οι προβλέψεις για το 2024 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Παρόλα αυτά όμως, τονίζει πως ύστερα από μια χρονιά ακαρπίας που άγγιξε το 90%, όπως και το 2021, η οποία δυστυχώς δεν αποζημιώθηκε, οι παραγωγοί είναι απογοητευμένοι και δυσαρεστημένοι, καθώς οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν στο τρέχον καλλιεργητικό έτος, αύξησαν κατακόρυφα τα έξοδα, ενώ οι τιμές της ελιάς, που ανακοινώθηκαν καθυστερημένα, παραμένουν δυσανάλογα χαμηλές, σε αντιστοιχία με τα αυξημένα καλλιεργητικά και συγκομιστικά κόστη. Μεγάλο μέρος μάλιστα της παραγωγής θα οδηγηθεί προς ελαιοποίηση, με πολύ χαμηλές για την εποχή αποδόσεις, αφού το μικρό μέγεθος της ελιάς δεν την καθιστά εμπορεύσιμη και προσοδοφόρα.

Κλείνοντας ο κ. Πάνας αναφερόμενους στους παραγωγούς, τόνισε πως οι ελαιοπαραγωγοί συγκομίζουν το προϊόν τους αγνοώντας την τιμή πώλησης του, τις ποσοτικές και ποιοτικές κατηγορίες της ελιάς, το διάστημα αποπληρωμής και εξόφλησής τους, κατά συνέπεια και τις οικονομικές εισροές τους.

Ο κ. Πάνας δήλωσε: «Με την παρούσα κοινοβουλευτική μου παρέμβαση, ζητώ άμεσα από τους αρμόδιους Υπουργούς να επιλύσουν άμεσα τα προβλήματα που προκύπτουν για την πράσινη ελιά Χαλκιδικής, καθώς απειλείται συνολικά η ελαιοκαλλιέργεια και η βιωσιμότητα της, προβλήματα τα οποία οι παραγωγοί δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν. Η Πολιτεία οφείλει, να προνοεί και να αντισταθμίζει τις επισφάλειες όλων των παραγωγικών κλάδων της χώρας, να βρίσκει τρόπους δίκαιης αντιμετώπισης και στήριξης τους, διασφαλίζοντας έτσι, τα συμφέροντα και τις εισροές τους. Βρίσκομαι πάντα και με συνέπεια στο πλευρό των αγροτών και των παραγωγών συμμετέχοντας στις προσπάθειες, για τη διαμόρφωση συνθηκών, απαλλαγμένων από στρεβλώσεις, με στόχο τη δημιουργία μόνο θεμιτού ανταγωνισμού και με κοινό παρανομαστή την βιωσιμότητα της ελαιοκαλλιέργειας».


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα