Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Aπεργιακή συγκέντρωση έξω από τα μεταλλεία στις Σκουριές

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση έξω από τα μεταλλεία στις Σκουριές, πραγματοποιήθηκε σήμερα από τους εργαζόμενους της «Ελληνικός Χρυσός», οι οποίοι απαιτούν από την εργοδοσία να αφήσει τις επικίνδυνες αντεργατικές και παράνομες προτάσεις για εφαρμογή της 12ωρης δουλειάς και κατάργηση των αργιών. Οι απεργοί διεκδικούν υπογραφή ΣΣΕ, βάσει της πρότασης των εργαζομένων.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ και οι δύο είναι μέλη της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης του ΕΚΘ.

Πιο συγκεκριμένα, τα Σωματεία των μεταλλωρύχων, σε συνέχεια των κινητοποιήσεών τους όλο το προηγούμενο διάστημα με αγωνιστικές αποφάσεις μέσα από Γενικές Συνελεύσεις που συμμετείχαν πάνω από 600 εργαζόμενοι, απορρίπτουν τους εκβιασμούς, αλλά και τον εμπαιγμό της εργοδοσίας που μάλιστα πρότεινε στους εργαζόμενους αύξηση 5% στον βασικό μισθό, αλλά με την προϋπόθεση να δεχτούν την εφαρμογή «νέου προγράμματος εργασίας» με 12ωρη - 4ήμερη εργασία και κατάργηση των αργιών, με 182 ώρες επιπλέον εργασίας τον χρόνο (!) και αγωνίζονται για να μην καταργηθεί η 8ωρη εργασία, για καμία αλλαγή στις αργίες, για υπογραφή νέας επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωσή τους.

Τη στήριξη του ΚΚΕ στους εργαζόμενους της «Ελληνικός Χρυσός» μετέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης απευθύνοντας χαιρετισμό στην απεργιακή συγκέντρωση. «Με τον αγώνα σας κάνετε κουρελόχαρτο όλους εκείνους τους αντεργατικούς νόμους που είναι οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ για τον εργάσιμο χρόνο και έχουν ψηφιστεί από όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ. Η εργοδοσία αφού παίρνει ζεστό χρήμα από το κράτος και το περιβόητο «Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης», δηλαδή λεφτά από τους φόρους που εμείς πληρώνουμε, τώρα ζητάει και τη ζωή σας. Είναι σημαντικός αυτός ο αγώνας για όλη την εργατική τάξη. Το ξέρετε ότι το ΚΚΕ θα είναι εδώ να δώσει τη μάχη μαζί σας στηρίζοντας τον αγώνας σας», σημείωσε.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ενωμένοι την κλιμάκωση του αγώνα τους με νέα μεγάλη κινητοποίηση την Τετάρτη 5 Ιούνη, στις 9.30 π.μ., στην πλατεία Νομαρχίας στον Πολύγυρο. Λεωφορεία από όλα τα χωριά θα αναχωρήσουν για τον Πολύγυρο.

Στο μεταξύ για τη Δευτέρα η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας κήρυξε  24ωρη απεργία για τους εργαζόμενους στον κλάδο στο νομό Χαλκιδικής στηρίζοντας την απεργία που κήρυξαν για την ίδια μέρα τα Σωματεία Μεταλλωρύχων Χαλκιδικής.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία σημειώνει:

«Καλούμε την εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός" να δεχτεί σε άμεσο διάλογο τους εργαζομένους για υπογραφή ΣΣΕ, βάσει της πρότασης των εργαζομένων και να αφήσει τις επικίνδυνες αντεργατικές και παράνομες προτάσεις για "εφαρμογή" αποικιοκρατικών σχεδίων που στόχο έχουν την καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων, που με αγώνες και αίμα κράτησαν οι εργαζόμενοι όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Αρνούνται να τους χαρίσουν και την ζωή τους!

Προειδοποιούμε πως δεν θα δεχτούμε οποιαδήποτε παρεμπόδιση εργαζομένου από οποιονδήποτε εργοδότη στο ιερό δικαίωμα της απεργίας, για να αποτρέψει εργαζομένους να απεργήσουν και επιφυλασσόμαστε για κάθε νομικό και συνδικαλιστικό μας δικαίωμα!

Καλούμε όλους τους εργαζομένους σε όποιον εργοδότη και αν ανήκουν στον κλάδο στο Νομό Χαλκιδικής να απεργήσουν αύριο Δευτέρα 3/6/2024 για να μην περάσει το 12ωρο και 365 μέρες εργασίας τον χρόνο, με κατάργηση όλων των επίσημων αργιών.

Η ΟΜΕ είναι στο πλευρό των Μεταλλωρύχων Χαλκιδικής και στηρίζει την αντίσταση τους ενάντια στις εγκληματικές ορέξεις της εταιρείας!

Καλούμε την ΓΣΕΕ, καθώς και όλο το εργατικό κίνημα, να στηρίξει τους Μεταλλωρύχους Χαλκιδικής στους αγώνες τους για υπογραφή ΣΣΕ»!


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα