Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2023

Ε Ελλάδα

Τον αναπαλαιωμένο ιστορικό ναό Αγ.Ανδρέα Περιστεράς εγκαινίασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Μήνυμα ενότητας απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, τελώντας το μεσημέρι τα εγκαίνια του αναπαλαιωμένου ιστορικού Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Περιστεράς, της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, στην κοινότητα Περιστεράς του δήμου Θέρμης Θεσσαλονίκης.

“Η ενότητα της εκκλησίας μπορεί να εμπνεύσει και την ενότητα του λαού μας” είπε ο κ.Ιερωνυμος και πρόσθεσε:

“Η ενότητα όλων μας είναι κάτι που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Κατά το πνεύμα το χριστιανικό, της παραδόσεως, ο καθένας έχει προσωπικές απόψεις, προσωπικά βιώματα και επιλογές. Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι πρέπει να συνεργαζόμαστε, να βοηθάει ο ένας τον άλλον, να συντελούμε ώστε να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που έχουν έρθει ή που μας απειλούν ότι έρχονται”.

Ο κ. Ιερώνυμος, στην αντιφώνησή του προς τον μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητο, υπογράμμισε ότι “δεν είναι μια εποχή ειρηνική την περίοδο αυτή”, ενώ υπενθύμισε “αναταράξεις” και “επιδρομές” παλαιότερες στην Ιστορία και πρόσθεσε:

“Δεν πρέπει οι ανησυχίες κάθε εποχής να μας φέρνουν σε ρήξεις, αλλά να μας βοηθάνε, μέσα από την έννοια της ελπίδας, και της ενότητας, πως θα συνεργαστούμε, πέρα από μικρότητες, πέρα από τις σκόπιμες εφευρέσεις των δυσκολιών, από τις δυσκολίες, να μη χάσουμε την ενότητα μας”.

Σε άλλο σημείο, υπογράμμισε ότι “η εκκλησία δεν είναι κομματική παράταξη”, δεν ανήκει σε κανέναν, αλλά είναι “η λαϊκή βάση” και ότι στο χώρο της “δεν μπορεί να κάνει καθένας ότι θέλει”. Τόνισε, ότι ο καθένας που μετέχει σε αυτήν πρέπει να σέβεται το σώμα της εκκλησίας και πρόσθεσε: “Αλλιώς, αν διαφωνεί, ή θέλει οι δικές του απόψεις να επικρατήσουν εις βάρος των πολλών και αυτό δε γίνεται, αποχωρεί”.

Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε και σε πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για τον κλήρο, λέγοντας ότι “η Βουλή μας έδωσε ένα νόμο που μας τον χρώσταγε διακόσια χρόνια”. Σημείωσε, ότι είναι απαραίτητη η καλή συνεργασία εκκλησίας και πολιτείας “για τον άνθρωπο” και προανήγγειλε εκδήλωση, στην οποία θα παραστεί με τον πρωθυπουργό, στις 14 Σεπτεμβρίου.

Ευχαρίστησε για τη συνεργασία την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που παρέστη στα εγκαίνια, λέγοντας ότι εκτός του έργου που έχει επιτελέσει για το συγκεκριμένο ναό, έχει συμβάλει σε πολλά άλλα έργα σε όλη τη χώρα και σε αποκαταστάσεις μνημείων.

Δηλώσεις Λίνας Μενδώνη

“Σημαντικό μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας” που είναι συνυφασμένο με την Ιστορία της περιοχής χαρακτήρισε το ναό του Αγίου Ανδρέα, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδωνη, εκφράζοντας τη χαρά και τη συγκίνηση της για την παρουσία της στα εγκαίνια του.
“Πραγματικά η αρχαιολογική υπηρεσία, η Εφορία Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, έκανε ένα πολύ σημαντικό σε ποιότητα αναστηλωτικό έργο του ναού και χαίρομαι γιατί ξαναβρίσκει αυτή η εκκλησία, που τόσο αγαπά ο κόσμος εδώ, τη θέση της στην καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας”.

Η κ. Μενδώνη ευχαρίστησε τον μητροπολίτη κ. Θεόκλητο και τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο για τη συνεργασία και για την τιμητική διάκριση του Μεγαλόσταυρου Α’ Τάξης, που της απονεμήθηκε για την προσφορά της προς την εκκλησία.

Ο βυζαντινός ναός, που είχε σημαντικά προβλήματα υποδομής και είχε υποστεί φθορές στο πέρασμα των χρόνων, αποκαταστάθηκε στο πλαίσιο επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ε.Ε. από το ΕΣΠΑ 2014-2020, με ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

Ο ναός του Αγίου Ανδρέα είναι από τους παλαιότερους βυζαντινούς ναούς, ένα εκπληκτικό μνημείο της πρώιμης βυζαντινής αρχιτεκτονικής, τετράκογχος, σταυροειδής, με τους πέντε τρούλους. Κτίστηκε το 871 μ.Χ. από τον Όσιο Ευθύμιο, και ήταν το Καθολικό της Ιεράς Μονής των Περιστερών. Τα θεμέλια του κτίσματος μαζί με τις τέσσερις κολώνες, χρονολογούνται στον 4ο μ.Χ. αιώνα.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν επίσης, οι βουλευτές Θ.Καράογλου, Σ.Αναστασιάδης, Δ.Βαρτζόπουλος, Σ.Φάμελλος, Γ.Αρβανιτίδης και Κ.Αδάμου, ο δήμαρχος Θέρμης Θ.Παπαδόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Β.Πατουλίδου, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού, οι μητροπολίτες, Μιλήτου κ.Απόστολος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.Ιουστίνος, ιερείς και πολίτες.

 


booked.net 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα