Άρθρο του πρόεδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρη Τάσιου*
Φθάνοντας στα μέσα ενός αβέβαιου και δύσκολου καλοκαιριού, έχουμε τα πρώτα δεδομένα σχετικά με το πως κύλησαν τα πράγματα για τον ελληνικό τουρισμό μέχρι τώρα και μπορούμε πλέον να κάνουμε ρεαλιστικές εκτιμήσεις για τη συνέχεια.
Το πρώτο και πολύ σημαντικό δεδομένο είναι πως βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό σημείο πέρυσι. Αυτή τη στιγμή, ο μέσος όρος της ξενοδοχειακής πληρότητας, πανελλαδικά, βρίσκεται στο 65-75% ενώ πέρυσι η αντίστοιχη πληρότητα βρισκόταν στο 30%. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τώρα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία ενώ πέρυσι είχαν λειτουργήσει σχεδόν τα μισά, αντιλαμβάνεται κανείς πως έχουμε υπερδιπλάσιες πληρότητες σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα του 2020.
Το δεύτερο στοιχείο που αναδεικνύεται είναι το υψηλό αίσθημα ευθύνης του ξενοδοχειακού κλάδου. Οι ξενοδόχοι θωρακίζουν την αξιοπιστία της ελληνικής φιλοξενίας με την αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων, είναι ελάχιστα τα κρούσματα μεταξύ των επισκεπτών μας και στις περισσότερες των περιπτώσεων η διαχείρισή τους γίνεται με απόλυτη ασφάλεια σε δωμάτιο απομόνωσης εντός ξενοδοχείου, συνεχίζοντας ο πελάτης μας να απολαμβάνει υπηρεσίες που έχει πληρώσει. Αντίθετα, η ανεξέλεγκτη βραχυχρόνια μίσθωση προκαλεί ζημιά στην εικόνα της χώρας και κυρίως στα νησιά. Είναι ο λόγος για τον οποίο η ΠΟΞ με επιστολή της στον Υπουργό Τουρισμό ζήτησε οι τουρίστες όμως που έχουν επιλέξει να διαμείνουν σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και βρίσκονται θετικοί στον Covid-19 να απομονώνονται στο χώρο που έχουν μισθώσει και να μην επιβαρύνουν τα ξενοδοχεία καραντίνας. Το τρίτο στοιχείο που πρέπει να συγκεντρώσει άμεσα την προσοχή μας είναι ο τρόπος που παρουσιάζεται η επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο της τουριστικής περιόδου και ο εν δυνάμει επισκέπτης της χώρας μας πρέπει να έχει την πραγματική εικόνα, όπως προκύπτει από τον αριθμό των νοσηλευόμενων και των θανάτων που κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και όχι από τον γενικό αριθμό των κρουσμάτων που οδηγεί σε παραπλανητικά συμπεράσματα.
Με μια μετάλλαξη που είναι ηπιότερη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, με το εμβολιαστικό πρόγραμμα να προχωράει και με τη διενέργεια ενός εντυπωσιακού αριθμού τεστ, οι σχετικές οδηγίες για τα ταξίδια, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει να προσαρμοστούν στο πραγματικό επίπεδο επικινδυνότητας και όχι στη γενική αναφορά της θετικότητας. Να μετράμε τον πραγματικό κίνδυνο και όχι τον φόβο. Έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε σεζόν τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο και θα μας δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε και το άνοιγμα της βρετανικής αγοράς. Σε αυτή την περίπτωση, έχουμε μεγάλες πιθανότητες να πετύχουμε το στόχο του 40-50% των τουριστικών εσόδων του 2019.
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι πως η πανδημία απέδειξε ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα της χώρας μας. Η Ελλάδα, εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της, μπορεί να συνδυάζει αεροπορικό και οδικό τουρισμό, διεκδικώντας και στις δυο κατηγορίες πρωταγωνιστικό ρόλο. Γεγονός που έχει πρόσθετη υπεραξία και για την «επόμενη μέρα».
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Real News"