Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ιστορίες πράσινης ελιάς

Άρθρο του Κώστα Αθανασόπουλου

 

Βρίσκω έναν φίλο αγρότη κι αγανακτισμένος μου λέει: "Έχουν κάνει καρτέλ οι έμποροι και πάνω από 1 ευρώ δεν δίνει κανένας".

 

"Συμφωνώ" του απαντάω "αλλά κι οι αγρότες κάνανε καρτέλ και πάνω από 2,5 ευρώ το τελάρο δεν δίνει κανένας στους εργάτες".

 

"Αν πάει κάποιος να δώσει παραπάνω τον παίρνουν οι άλλοι έμποροι και τον πιέζουν να πάει στο 1 ευρώ" συνεχίζει ο φίλος.

 

"Επίσης αν κάποιος αγρότης πάει να δώσει πάνω από 2,5 ευρώ το τελάρο παίρνουν οι άλλοι αγρότες και τον πιέζουν να πέσει στα 2,5ευρώ", απαντάω.

 

"Ναι, αλλά αυτοί βγάζουν εκατοντάδες χιλιάδες κι ακόμα και εκατομμύρια ευρώ", συνεχίζει.

 

"Ότι είναι για σένα τα 200 χιλ ευρώ που βγάζει ένας μικρός έμπορος είναι για τον Αλβανό που στις μαζεύει και τις κλαδεύει τα 30χιλ που βάζεις εσύ στην τσέπη κάθε χρόνο", ξαναπαντάω.

 

"Δηλαδή πόσο να πάρει ένας εργάτης μεροκάματο", μου λέει.

 

"Ανάλογα το τί χρήματα σου φέρνει η δουλειά του και πόσο δύσκολη είναι, δηλαδή μπορεί του λέω ένας άνθρωπος να μαζεύει ελιές πράσινες για πάνω από 2 μήνες το χρόνο και να μην σακατευτεί;"

 

"Έλληνας" του λέω "γιατί δεν έρχεται; Δεν μου λες" του λέω "οι μικροί έμποροι και κυρίως μεταποιητές δεν ήταν παραγωγοί που για να μην τους αδικούν οι μεγάλοι μπήκαν στο εμπόριο;"

 

"Ναι", μου λέει.

 

"Τώρα αντιμετωπίζουν τον αγρότη όπως αντιμετώπιζαν κι αυτούς;"

 

"Ναι," μου λέει.

 

"Αν σου πούνε τώρα οι έμποροι 1,30 κι άρα βγάλεις 7, 5 ευρώ παραπάνω στο τελάρο, θα δώσεις στον εργάτη 3 ευρώ από 2,5 που του δίνεις τώρα;"

 

"Όχι" μου λέει, χωρίς να νιώθει το άδικο. Κατά τον ίδιο τρόπο δεν το νιώθει κι ο έμπορος.

 

Ιδιοτελής : αυτός που ενεργεί με γνώμονα, το προσωπικό του συμφέρον. Στα αγγλικά idiot (ελληνικής φυσικά προέλευσης) κι όποιος ξέρει ας κάνει τη μετάφραση στα ελληνικά.

Υ. Γ. 1: Από τη στιγμή που η τιμή βγαίνει ταυτόχρονα με το μάζεμα κι όχι από 1 Αυγούστου όσοι δεν κλείσατε βαρέλες είστε όμηροι. Άλλη φορά να συνεννοείστε και να μην περιμένετε τελευταία στιγμή.

Υ. Γ. 2: Οι Αλβανοί είναι οι καλύτεροι εργάτες κι οι πιο προκομένοι, 25 και 30 τελάρα τη μέρα δεν μαζεύει άλλος. Αν απευθυνθείτε αλλού, θα νιώσετε ισχυροί αλλά στο τέλος δεν θα γίνει η δουλειά σας και θα το μετανιώσετε κι εσείς κι οι εργάτες. Βρείτε τα.

Υ. Γ. 3: Οι έμποροι να θυμάστε ότι η αγορά θα εκδικηθεί την αδικία με την δημιουργία νέων εμπόρων κι όσο αυξάνεστε τόσο θα χάνεται ο έλεγχος κι ίσως κι οι επιχειρήσεις.

Υ. Γ. 4: Όταν 2 δεν τα βρίσκουν είναι χρέος του δυνατού να επιδιώξει την συναίνεση γιατί αυτός υποχωρώντας λίγο θα δώσει στον αδύναμο πολλά.

Υ. Γ. 5: Μου είπε ένας φίλος ότι πολλές ελιές έπαιρνε ο συνεταιρισμός της Λάρισας και τον ρώτησα γιατί της Λάρισας οι δικοί μας τί κάνουν, ανίκανοι είναι;

Με αγάπη γιατί από σας τρώμε ψωμί κι όποιος αγαπάει παιδεύει...


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα