Τετάρτη, 31 Μαϊος 2023

Γερόντισσα Ευφημία. Άνθρωπος της προσευχής, με ησυχαστικό φρόνημα, ασκήτρια αληθινή

Του πατρός Γεωργίου Οικονόμου, Δρ. Θεολογίας - Καθηγητού Μ.Ε.

 

Σήμερα ασπάστηκα το αγιασμένο χέρι της. Για πρώτη φορά ύστερα από την χειροτονία μου, καθώς έκτοτε πάντοτε εκείνη ζητούσε ευχή, εκφράζοντας την βαθύτατη τιμή της στο μυστήριο της ιερωσύνης και δεν με άφηνε να φιλήσω εγώ το δικό της χέρι.

 Είχα την ευλογία να την γνωρίσω από μικρό παιδί και να απολαμβάνω, όπως χιλιάδες άνθρωποι, την αστείρευτη, αληθινή και πηγαία χριστιανική αγάπη της. Και αν την ονομάσω Οσία ή Αγία καθόλου δεν θα υπερβάλλω. Άλλωστε έτσι ακριβώς την ονόμασε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολομαίος, όταν σε μία συνομιλία του ανέφερε κάποιος την γερόντισσα Ευφημία και εκείνος έσπευσε να διορθώσει και να τονίσει "η Αγία Ευφημία".

Εκοιμήθη σήμερα, ξημερώνοντας Μεγάλη Τετάρτη, μακαρία, ευλογημένη, με τέλη χριστιανά και οσιακά.

Γεννήθηκε το 1931 και μεγάλωσε στο Ροδολίβος. Αγαπούσε από μικρή την εκκλησία, ενώ διακρινόταν για τη θυσιαστική της αγάπη. Ως κατηχήτρια εργάστηκε για τη διάδοση του Ευαγγελίου και, όταν αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή της στον Νυμφίο Χριστό διά της μοναδικής οδού του μοναχισμού, το 1976, μόνασε στο Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου στη Μεταμόρφωση Χαλκιδικής, ύστερα από υπόδειξη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, ο οποίος πολύ την τιμούσε και την αγαπούσε.

Έκτοτε και έως την ημέρα της κοίμησής της διακόνησε την αδελφότητα ως γερόντισσα και πρώτη ηγουμένη με μητρική αγάπη και ανύστακτη φροντίδα. Άνθρωπος της προσευχής, με ησυχαστικό φρόνημα, ασκήτρια αληθινή. Ανέπαυε και συμβούλευε αμέτρητους ανθρώπους, λαϊκούς, μοναχούς, ιερείς, ακόμα και επισκόπους, καθώς πολλοί Αρχιερείς συνδέονταν μαζί της με δεσμούς πνευματικούς.

Πολλά θυμάμαι και τα κρατώ στην καρδιά μου ως τιμιώτατη παρακαταθήκη. Τονίζω μόνο την έμπονη αγωνία της για τους νέους, για το έθνος, για την οικογένεια, για την εκκλησία.

Σήμερα η στρατευομένη Εκκλησία αποχωρίζεται ένα μέλος της και δίκαια πολλά παιδιά της αισθάνονται ορφανά. Την ίδια στιγμή η Εκκλησία έχει την βαθειά πίστη ότι μεταβέβηκεν εκ του θανάτου εις την ζωήν, στη θριαμβεύουσα Εκκλησία, και ότι θα πρεσβεύει τώρα ακόμα εντονότερα στον Νυμφίο Χριστό υπέρ όλου του κόσμου.

Ας έχουμε την ευχή της.


booked.net 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα