Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Απ. Πάνας: «Φωτιά και στα νέα τιμολόγια ρεύματος»

Άρθρο του βουλευτή Χαλκιδικής και Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- Κινήματος Αλλαγής, Πάνα Απόστολου*


Πλέον διαψεύδονται οικτρά οι υποστηρικτές της λύσης για επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος και για άλλη μια φορά το κόστος θα πληρώσουν οι οικιακοί καταναλωτές και οι επιχειρήσεις, σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης σχετικά με τις τιμές του ρεύματος για τον Αύγουστο.


​Συγκεκριμένα, η MWh θα κυμαίνεται από 150 - 170 ευρώ για τα νοικοκυριά, ενώ θα υπάρχουν όμως πολλές διαβαθμίσεις ανάλογα τον πάροχο, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπερνά τα 200 ευρώ. Αναφορικά δε με τους εμπορικούς καταναλωτές η MWh θα κυμαίνεται πάνω από τα 200 ευρώ κι όλα αυτά την ώρα που οι επιχειρήσεις πληρώνουν ήδη το πιο ακριβό ρεύμα σε όλη την Ευρώπη. Κάθε πάροχος επομένως δύναται να λειτουργεί την ρήτρα αναπροσαρμογής σύμφωνα με την δική του ερμηνεία, επιβάλλοντας υψηλές τιμές ενέργειας ακόμα και στους απροστάτευτους άνεργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους πολίτες.


Αντίθετα η πρόταση μας, αυτή του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, για επιβολή πλαφόν στην λιανική τιμή του ρεύματος, που θα προσδιόριζε τη MWh στα 140 ευρώ, σταθερά για έναν χρόνο και το κόστος θα μοιραζόταν μεταξύ κράτους και ηλεκτροπαραγωγών, ουδέποτε εισακούστηκε και τώρα το κόστος αυτό μεταφέρεται ολόκληρο στον Έλληνα φορολογούμενο.


Οι επιλογές αυτές θα οδηγήσουν τη χώρα μας σε αχαρτογράφητα νερά στην ενέργεια, έχοντας παράλληλα σίγουρη την ακρίβεια για τους καταναλωτές, οι οποίοι βρίσκονται πλέον σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Εάν συνυπολογίσει κανείς πως το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα έχει τα περιθώρια να συνεχίσει την επιδότηση της ακρίβειας τους επόμενους μήνες, - αν δεν αντιμετωπιστεί ουσιαστικά η ακρίβεια των τιμών ρεύματος -, μπορούμε να αντιληφθούμε σε τι θα κλιθούμε να ανταπεξέλθουμε από τον Αύγουστο και μετά.


Αυτό που σίγουρα όμως κρατά σε εγρήγορση όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως, είναι το γεγονός ότι παρόλο που η ακρίβεια στους τομείς της ενέργειας μπορεί στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες να είναι συνέπεια του πολέμου, στην Ελλάδα δεν παραμένει στο επίπεδο της λεγόμενης εισαγόμενης ακρίβειας, αλλά έχει καθιερωθεί σε καθεστώς αισχροκέρδειας και υπερκερδών για το καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.


Στην άποψη μάλιστα αυτή συνηγορεί και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν είπε κουβέντα για τη φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών, που ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ το τελευταίο 12-μηνο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και πιο συγκεκριμένα για το 1 δισ. ευρώ στο καρτέλ ενέργειας και κυρίως στη ΔΕΗ.


Η ευθύνη βαραίνει τις πολιτικές επιλογές, που οδηγούν τις τιμές ρεύματος σε επίπεδα ρεκόρ και τους πολίτες στο χείλος της αβύσσου, ενώ ανεξάρτητα από το τι η Κυβέρνηση έχει υποσχεθεί, οι τιμές ουδέποτε έπεσαν αλλά αντίθετα ανέβηκαν και θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Οι κραυγές απόγνωσης αυξάνονται και πληθύνονται, η αρπαγή της αγοραστικής δύναμης των πολλών είναι πλέον δεδομένο, το πάρτι των επιτηδείων επιβεβαιώνεται ακόμη και από τον ίδιο τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο οποίος σχετικά με την αδυναμία της ανεξάρτητης αρχής να σπάσει το καθεστώς των καρτέλ στον τομέα της ενέργειας, χρέωσε αυτή την αδυναμία στην πολιτική της κυβέρνησης, κι εκείνη συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα.


*Δημοσιεύτηκε στο Documento


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα