Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ο διπλός εορτασμός των Αγίων Αναργύρων και της Απελευθέρωσης της Αρναίας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα παρουσία πλήθους πιστών, εορτάστηκε και φέτος η μνήμη των Αγίων Αναργύρων στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Αρναίας, παράλληλα με τον εορτασμό για την συμπλήρωση 111 χρόνων από την Απελευθέρωση της περιοχής από τον Τουρκικό ζυγό.

Στις 2 του μηνός Νοεμβρίου 1912 ο ανθυπολοχαγός Ιωάννης Αλεξάκης μπήκε στην Αρναία νικηφόρος για να μεταδώσει το μήνυμα της ελευθερίας από τον Τουρκικό ζυγό στη Χαλκιδική.
Ήταν Επικεφαλής Ουλαμού που ανήκε στο Α' Ανεξάρτητο Τάγμα Κρητών με Διοικητή τον Ταγματάρχη Γεώργιο Κολοκοτρώνη που πήρε διαταγή να προωθηθεί ανατολικά από τη Θεσσαλονίκη για να απελευθερώσει τη Χαλκιδική και το Άγιο Όρος.
Ο ηρωικός εκείνος Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού σαν μπήκε στην Αρναία μπροστά από τους Άρχοντες του Τόπου και τον αείμνηστο Μητροπολίτη Ιερισσού κυρό Σωκράτη Σταυρίδη απευθυνόμενος στον λαό είπε: "Αδέλφια! Σας εφέραμε την ελευθερία που εποθούσαμεν όλοι οι πρόγονοι και πατέρες σας επί αιώνας. Η χαρά σας είναι και χαρά μας. Θρήνου, ο καιρός πέπαυται. Μη κλαίετε! Ανέτειλεν η αυγή της Ελληνικής Ελευθερίας. Η Μακεδονία ανέστη. Εορτάσατε!".

Αυτή τη μεγάλη μέρα γιόρτασε και σήμερα, 1η Νοεμβρίου τ.έ., η αρχοντική Αρναία, επί τη μνήμη μάλιστα των Προστατών της Αγίων Κοσμά και Δαμιανού των Αναργύρων εξ Ασίας στον ομώνυμο Ιερό τους Ναό, που σχεδίασε ο πολύς αείμνηστος Καθηγητής Ορλάνδος και στολίζει την ιστορική έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου.


Εκατοντάδες πιστών βρέθηκαν το απόγευμα της Τρίτης 31 Οκτωβρίου στο Ναό για να παρακολουθήσουν με ευλάβεια τον Εσπερινό. Ανήμερα της εορτής των Αγίων 1η Νοεμβρίου, τελέστηκαν η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία και ακολούθησε η περιφορά της Εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της κωμόπολης, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Χαράλαμπος Λαζαρίδης Καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρώην Αντιδήμαρχος Αριστοτέλη.


Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου της Απελευθέρωσης και η κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Αριστοτέλη Στέλιο Βαλιάνο, την Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου, τον Αστυνομικό Διευθυντή Χαλκιδικής, τον Προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αρναίας, το Τοπικό Συμβούλιο Αρναίας με τον Κώστα Σερδάρη, τον Χαράλαμπο Λαζαρίδη για τον Παγχαλκιδικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, τον Ιωάννη Κέκερη για τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Χαλκιδικής, από εκπροσώπους της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Ν. Χαλκιδικής και της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Νομού Χαλκιδικής, τους Πολεμιστές της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου 1974 και τον Αντιπρόεδρο της Πολιτιστικής και Επιμορφωτικής Εταιρείας Αρναίας Γιώργο Κεχαγιά, από εκπροσώπους απογόνων Μακεδονομάχων και μαθητών από όλες τις σχολικές μονάδες της Αρναίας που παραστάθηκαν με τις σημαίες τους.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν επίσης, ο πρώην Δήμαρχος Αριστοτέλη και Υπουργός Χρήστος Πάχτας, ο πρώην Βουκευτής Γιώργος Βαγιωνάς, οι Αντιδήμαρχοι Αριστοτέλη Νίκος Αυγερινός, Γιώργος Θαλασσινός και Ευριπίδης Ατζιαμής, ο πρόεδρος του Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου Αστέριος Τζιτζιρίκας, η πρόεδρος της ΑΞΤΑΔΑ Μαρία Ελένη Ζαμάνη, η πρόεδρος της Α/θμιας Σχολικής Επιτροπής Ευγενία Γιαννούση, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μεγάλης Παναγίας Κώστας Πασχάλης, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα