Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Π Πολιτισμός

Ο Αντώνης Λουδάρος μας μιλάει για τις 'Σκηνές από ένα γάμο' που έρχονται και στον Πολύγυρο

Το συγκλονιστικό έργο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν «Σκηνές από ένα γάμο» σε σκηνοθεσία Αντώνη Λουδάρου, έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Β. Ελλάδα.

Αυτή η εκπληκτική παράσταση με τις εντυπωσιακές ερμηνείες του Αντώνη Λουδάρου και της Παυλίνας Χαρέλα θα κρατήσουνν αμείωτο το ενδιαφέρον σας ως την τελευταία σκηνή!

Κύριε Λουδάρο, αποφασίσατε να ανεβάσετε το Σκηνές από ένα γάμο. Ποια ήταν τα κριτήριά σας; Γιατί αυτό το έργο;

Είναι ένα αριστούργημα, το οποίο θυμάμαι αμυδρά. Όταν είδα όμως αποσπάσματα ήταν οικείο στην ψυχή μου. Είναι ένα έργο ανθρωπιάς, κάνει μια τομή, μια βαθιά ανάλυση στη σχέση άνδρα – γυναίκας. Το έργο είναι ποιητικό και ταυτόχρονα βαθιά ρεαλιστικό και ωμό. Δείχνει την πορεία ενός ζευγαριού σε 20 χρόνια. Στην αρχή βλέπουμε ένα καρτποσταλικό ζευγάρι και σιγά σιγά βλέπουμε τις ρωγμές. Υπάρχει μια βαθιά κρυμμένη βία που σιγά σιγά απελευθερώνεται. Είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχω επιχειρήσει.


Βρεθήκατε ποτέ σε σχέση που είχε αποδομηθεί με το χρόνο; Τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να συμβεί ώστε να μην απομυθοποιηθεί ένας άνθρωπος σε μια σχέση;

Στο έργο βλέπουμε ότι μετά από είκοσι χρόνια έγγαμου βίου, ένα φαινομενικά τέλειο ζευγάρι έρχεται αντιμέτωπο με τη σταδιακή αποδόμηση της σχέσης του. Ο Γιόχαν και η Μαριάννα είναι ένα ζευγάρι που φαίνεται ευτυχισμένο αλλά ουσιαστικά παλεύει για να δείξει πως είναι καλά.
Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι πιστεύω πως πρέπει να είμαστε πολύ δυνατοί ο καθένας μας μόνος του για να ανταπεξέλθει σε μια σχέση. Πώς μπορούμε αν δεν ξέρουμε τίποτα για τον εαυτό μας να καταλάβουμε τους άλλους; Και τα δύο άτομα θα πρέπει να είναι ελεύθερα και ευτυχισμένα από μόνα τους. Μία σχέση είναι δύο άνθρωποι οι οποίοι είναι δίπλα ο ένας στον άλλο και μοιράζονται συναισθήματα, εμπειρίες και βιώματα.


Έχετε κοινά στοιχεία με τον Γιόχαν, τον ήρωα που υποδύεστε στην παράσταση;

Θα έλεγα ότι πήρα πολλά στοιχεία του Αντώνη και τα έδωσα στον Γιόχαν. Κυρίως τα αγαπησιάρικα, τα τρυφερά. Και στις στιγμές της μεγάλης συγκίνησης πάλι πήρα κι έδωσα δικά μου στοιχεία. Σαφώς και έχουμε και μεγάλες διαφορές αλλά αυτό είναι που το κάνει τόσο ενδιαφέρον. Το να μπεις στον ρόλο και να πετάξεις από επάνω σου τον εαυτό σου.



Πως προέκυψε η συνεργασία σας με την κυρία Χαρέλα Παυλίνα; Πως είναι η σχέση σας επάνω και κάτω από τη σκηνή;

Ξέρω πολλά χρόνια την Παυλίνα και ψάχναμε τρόπο να συνεργαστούμε. Ήταν επιλογή μου να ξεκινήσω και να κάνω το συγκεκριμένο εγχείρημα μαζί της και μου δίνει απίστευτη χαρά η συνεργασία μας πάνω και κάτω από τη σκηνή. Έχει γίνει κάτι μαγικό γιατί σκεφτόμαστε το ίδιο, ο ένας συμπληρώνει τον άλλο και υπάρχει τρομερή σύμπνοια. Η Παυλίνα είναι μια πολύ εργατική, υπάκουη και ταλαντούχα ηθοποιός και έχουμε απίστευτη χημεία μεταξύ μας. Μιλάμε με τα μάτια. Πρώτη φορά βιώνω κάτι τέτοιο με συνεργάτη μου. Έτσι αποφασίσαμε μετά από δύο χρόνια επιτυχίας αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα και μία περιοδεία να κάνουμε το βήμα για 2η περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.


Πως βλέπετε το θέατρο στα χρόνια του κορωναιού;

Το θέατρο πέρασε και περνάει ίσως την δυσκολότερη στιγμή του. Υπάρχει η αβεβαιότητα του αύριο η ανασφάλεια του τι θα κάνουμε και πως θα αντιμετωπίσουμε όλο αυτή την πρωτόγνωρη σε όλους κατάσταση.
Η περιοδεία μας ξεκινά σε λίγες μέρες, και ευχόμαστε η επιστροφή στη σκηνή να γίνει με ακόμα μεγαλύτερη προσδοκία μετά από την εμπειρία του lockdown και την αναγκαστική απομάκρυνση από τα θέατρα. Περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία να ανέβουμε και πάλι στη σκηνή και να νιώσουμε αυτή τη μοναδική επαφή με τον κόσμο καθώς το θέατρο είναι μία ιστορία διάδρασης και κάθε παράσταση είναι μία μοναδική εμπειρία για εμάς.

Επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια στο θέατρο και την τηλεόραση;

Θα σας πω κάτι που συνηθίζω να λέω τον τελευταίο καιρό. Η κατάσταση αυτή που βιώσαμε και βιώνουμε μας υπενθύμισε πως, όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει. Οπότε τα σχέδια μου, προς το παρόν, αφορούν την προσεχή περιοδεία της παράστασης “Σκηνές από ένα γάμο”.

Ευχαριστώ πολύ!

του Θοδωρή Δούκα


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα