Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

Έκδοση για το ούτι στο Δήμο Σιθωνίας από τον 12χρονο Ανδρέα Αγγ. Σμάγα

 Σημαντικά ιστορικά στοιχεία και πτυχές της μουσικής παράδοσης της Χαλκιδικής και της Σιθωνίας αποτυπώνονται στο βιβλίο με τίτλο "Το ούτι στη Χαλκιδική και οι ουτίστες της Σιθωνίας", το οποίο έγραψε ο 12χρονος Ανδρέας Αγγ. Σμάγας από τον Άγιο Νικόλαο.



Πρόκειται για ένα πρωτότυπο έργο μιας εντατικής έρευνας που κράτησε σχεδόν δύο χρόνια και το οποίο έρχεται να καλύψει ένα κενό που υπήρχε έως τώρα στη μουσική βιβλιογραφία, καθιστώντας τη Χαλκιδική και τη Σιθωνία αναπόσπαστο μέρος της.

Την προσπάθεια αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Σιθωνίας αναλαμβάνοντας την έκδοση του βιβλίου.

"Η έρευνα αυτή, που στην αρχή ήταν τυχαία, άρχισε σιγά σιγά να με ενδιαφέρει και να μου αρέσει όλο και περισσότερο, ώστε στο τέλος είχα συζητήσει με πάρα πολλούς. Κατά τη διάρκεια της έρευνας για το ούτι στη Χαλκιδική ρώτησα τελικά περισσότερους από 150 ανθρώπους, κυρίως παλιούς μουσικούς και συγγενείς ουτιστών, για να πάρω πληροφορίες", σημειώνει στην εισαγωγή του ο νεαρός συγγραφέας.

"Με ιδιαίτερη ικανοποίηση αποφασίσαμε ο Δήμος Σιθωνίας να αναλάβει την έκδοση του βιβλίου "Το ούτι στη Χαλκιδική και οι ουτίστες της Σιθωνίας". Η χαρά μας είναι πολλαπλάσια γιατί αυτό το βιβλίο αποτελεί καρπό ενός συνδημότη μας από τον Άγιο Νικόλαο. Ο μικρός, μέγας Ανδρέας Αγγ. Σμάγας, γεννημένος μόλις το 2008, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι μπορεί να καταφέρει ένα παιδί από τον τόπο μας όταν προσπαθεί με επιμονή να επιτύχει τους στόχους του. Πρόκειται άλλωστε για έναν νέο που, με το σχήμα “Romiosini Ensemble”, στο οποίο συμμετέχει παίζοντας ούτι, έχει ήδη διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς μουσικής και έχει προσκληθεί από υψηλούς θεσμικούς παράγοντες για να δώσει συναυλίες σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Γι' αυτό θεωρήσαμε καθήκον μας απέναντι στον ίδιο αλλά και στο Δήμο Σιθωνίας να βοηθήσουμε να προβληθεί αυτή η πτυχή του πρόσφατου μουσικού παρελθόντος μας. Ευχόμαστε στο άμεσο μέλλον να υπάρξουν κι άλλες αντίστοιχες προσπάθειες που θα ρίξουν φως σε όψεις του πολιτισμού της Σιθωνίας", αναφέρουν προλογίζοντας την έκδοση ο Δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κατερίνα Γιουβαρλάκη.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα