Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Π Πολιτισμός

Το νέο βιβλίο της Ελένη Στούμπου- Κατσαμούρη με τίτλο "Από τη Λαρίγκοβα στο Χάιντ Παρκ"

Κυκλοφορεί το βιβλίο της Ελένη Στούμπου- Κατσαμούρη με τίτλο "Από τη Λαρίγκοβα στο Χάιντ Παρκ".

 

Πρόκειται για την ανακοίνωση που έκανε πέρυσι στο Πανελλήνιο Ιστορικό Συνέδριο με θέμα ένα άγνωστο ανώνυμο διήγημα που δημοσιεύτηκε το 1868 στο Λονδίνο, με θέμα τη ζωή ενός νεαρού από την Αρναία (Λαρίγκοβα) Χαλκιδικής στα χρόνια της Επανάστασης που φτάνει να γίνει μέγας έμπορος στη βρετανική πρωτεύουσα. 

 

Ακολουθεί η μετάφραση του διηγήματος από τα αγγλικά και παράρτημα εικόνων με εποπτικό υλικό που βρήκε η συγγραφέας σχετικά με το θέμα.

 

"...Είναι αυτοβιογραφικό το διήγημα, υπαρκτός ο ήρωας κι αληθινά όσα περιγράφει; Για ποιό λόγο λέει δημόσια κι αυτά που δεν λέγονται και που κανένας έμπορος, ακόλουθος του κερδώου Ερμή, δεν θα παραδεχόταν; Ποιός θα μπορούσε να είναι ο μυστηριώδης συγγραφέας; Αν ήταν Αρναιώτης, θα είχε κι αυτός βαπτιστεί στον Άγιο Στέφανο, όπως αρέσκονται και σήμερα οι κάτοικοι να αναφέρουν, ως πρώτο σημαντικό γεγονός της ζωής, και θα γνώριζε από πρώτο χέρι την καταστροφή της εκκλησίας στην Eπανάσταση. Όμως, όχι. Ο Χατζηγιώργης δεν κάνει καμία ακριβή περιγραφή που να πείθει, ότι κάποτε έζησε σ' αυτόν τον τόπο. Για να τον διαψεύσουμε ή να τον επιβεβαιώσουμε, αναζητήσαμε κι άλλες πηγές, δοκιμάσαμε αναγραφές του ονόματος με όλα τα πιθανά ορθογραφικά λάθη"αναφέρει στην Εισαγωγή του βιβλίου η κ. Στούμπου- Κατσαμούρη.

 

Διατίθεται μέχρι στιγμής στην "Πρωτοπορία" Αθήνας και Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Νίκης 3), στο βιβλιοπωλείο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη (Εθνικής Αμύνης 9), στην Αρναία Χαλκιδικής στον ξενώνα "Χοροστάσι", απέναντι από το Δημαρχείο και μέσω mail στη διεύθυνση:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα