Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Π Πολιτισμός

Οι Μωμόγεροι στα Ν. Μουδανιά -ΦΩΤΟ-

Ένα ποντιακό λαϊκό δρώμενο, οι Μωμόγεροι (γνωστό και ως Μωμόεροι ή Μωμοέρια), το οποίο λαμβάνει χώρα το 12ήμερο Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά - Θεοφάνια με ευχετηριακό χαρακτήρα, αναβίωσε σήμερα για δεύτερη χρονιά στα Ν. Μουδανιά.

 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Ν. Προποντίδας, τον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Σύλλογο Ποντίων Ν. Προποντίδας "ΑΨΙΜΟΝ", σε συνεργασία με το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς "ΟΙ ΜΩΜΩΓΕΡΟΙ".

 

Οι Μωμόγεροι χόρεψαν και τραγούδησαν με τη συνοδεία ποντιακή λύρας και νταουλιού στους δρόμους της αγοράς των Ν. Μουδανιών και στο Δημαρχείο, όπου τους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Μ. Καρράς, τον οποίο μάλιστα κατέστησαν συμμέτοχο του εθίμου. Τον έβαλαν να κλέψει τη νύφη, ώστε στη συνέχεια να συλληφθεί και να πληρώσει για να κερδίσει την ελευθερία του. Στη συνέχεια το κέφι τους διαδόθηκε σ΄όλη την αγορά και ο κόσμος ενώθηκε μαζί τους σε ένα γλέντι που στήθηκε στην πλατεία.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα