Με τη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών αναβίωσε ανήμερα των Φώτων στο Παλαιόκαστρο το έθιμο των Φωταρών από τα μέλη του Αθλητικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Παλαιοκάστρου ο ''Κεραυνος", που κάθε χρόνο ανήμερα των Φώτων αναβιώνουν το έθιμο.
Ο βασιλιάς, φορώντας το ταλαγάνι, φορτώθηκε τα κουδούνια και άνοιξε πρώτος το χορό. Ακολούθησαν οι άλλοι Φωταροί ντυμένοι κι αυτοί με παραδοσιακές στολές. Όλοι οι Φωταράδες κρατούσαν στα χέρια τους από ένα ξύλινο σπαθί για να ξυλοφορτώσουν αυτούς που θα επεδίωκαν να πάρουν το λουκάνικο που είχε στηθεί στη μέση του χορού.
Όσοι βρίσκονταν έξω από το χορό προσπαθούσαν να πάρουν το λουκάνικο. Οι πιο τολμηροί που δοκίμασαν, δέχτηκαν τα χτυπήματα των Φωταρών. Ο χορός τελείωσε μετά από ένα τέταρτο περίπου, όταν θα ήρθε κάποιος απ’ έξω από το χορό και κατάφερε να πάρει το λουκάνικο.
Οι μαχαίρες πετάχτηκαν στη μέση του χορού και η πίστα δέχτηκε όλους τους καλεσμένους που όλη αυτή την ώρα παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον τα δρώμενα. Κατά τη διάρκεια του γλεντιού μοιράστηκαν στους επισκέπτες άφθονο κρασί και νόστιμα λουκάνικα.
Την παραμονή των Φώτων
Σύμφωνα με το έθιμο, την παραμονή των Θεοφανείων, λίγο πριν από το σούρουπο, μαζεύονται νέοι -οι Φωταροί- στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου και αφού χτυπήσουν την καμπάνα ορκίζεται ο «βασιλιάς». Είναι αυτός που θα φορέσει την κάπα του βοσκού και κουδούνια, τα οποία κάνουν εκκωφαντικό θόρυβο και θα σύρει το χορό.
Στη συνέχεια, οι Φωταροί γυρίζουν τα σπίτια, λέγοντας τα κάλαντα. Οι νοικοκυρές έχουν ετοιμάσει τα απαραίτητα κεράσματα και τσίπουρο για να τους ζεστάνουν σε μία κρύα νύχτα και να τους ευθυμήσουν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους από σπίτι σε σπίτι.
Οι Φωταροί αφήνουν τελευταίο το σπίτι του παπά, το οποίο επισκέπτονται την ημέρα των Φώτων και στο οποίο πηγαίνουν μόλις σχολάσει η εκκλησία και γίνει ο αγιασμός των υδάτων.